MED NAGRAJENCI PREŠERNOVEGA SKLADA TUDI MISIJONAR P. VLADIMIR KOS IN REŽISER JOŽE MOŽINA

KOS 140207Med letošnjimi nagrajenci Prešernovega sklada sta bila tudi slovenski misijonar na Japonskem, p. Vladimir Kos ter novinar in režiser Jože Možina s filmom Pedro Opeka – dober prijatelj.

Film Pedro Opeka – dober prijatelj se je s svojo rekordno gledanostjo uvrstil v sam vrh dokumentarnih filmov, sprožil je val dobrodelnosti med Slovenci, zaradi svoje sporočilnosti pa je prinesel nagrado Prešernovega sklada režiserju Jožetu Možini.

Veliko sporočilnost pa imajo tudi pesmi p. Vladimirja Kosa, misijonarja na Japonskem, ki je prav tako dobil nagrado Prešernovega sklada za zbirki Pesmi z japonskih otokov in Ob rahlo tresoči se tokijski harfi. P. Vladimir Kos velja za najvidnejšega predstavnika izseljeniške religiozne poezije. V zgodovino moderne slovenske literature pa se je vpisal s pesniško zbirko Dober večer, Tokio (Tokio, 1960), ki velja za eno prvih zbirk tovrstne literature ter za prvo slovensko knjigo, izdano na Japonskem.

Ostali nagrajenci Prešernovega sklada so Alenka Sottler, akademska slikarka in ilustratorka, Jernej Lorenci, gledališki režiser, Slovenski tolkalni projekt StoP in Vesna Pernarčič Žunič.

Veliko Prešernovo nagrado 2014 pa sta prejela Vladimir Kavčič, pisatelj in Pavle Merkù, skladatelj in jezikoslovec.

Iskrene čestitke vsem!