PODELITEV MISIJONSKEGA KRIŽA – Mari in Tomaž Porenta

Porenta_misijonski kriz»Kakor je namreč telo brez duha mrtvo, tako je mrtva vera brez del.« (Jak 2,26)

To vrstico iz pisma svetega Jakoba sta izbrala za svoje misijonsko geslo zakonca Mari in Tomaž Porenta, ki sta se odločila, da bosta postala apostola, laična misijonarja v Malaviju. V nedeljo, 27. oktobra 2013, jima je v cerkvi Svetega Jožefa v Ljubljani na Poljanah misijonska križa podelil škof dr. Anton Jamnik.

To je bil poseben dogodek za Cerkev na Slovenskem, kajti kolikor je meni znano, se doslej še ni zgodilo, da bi se v Sloveniji kakšna zakonca odločila za tak korak.

V svojem povabilu na ta dogodek sta zapisala, da sta že nekaj let pred svojo upokojitvijo razmišljala, kako bi najbolj ustvarjalno začela preživljati tretje življenjsko obdobje. Po dolgem premišljevanju sta se odločila, da kot dolgoletna simpatizerja slovenskih misijonarjev, ki delujejo po vsem svetu, tudi onadva nekaj zares simboličnega dodata k olajšanju stisk v misijonskih deželah.

Ta njuna odločitev je lahko spodbuda vsem nam, da ni pomembno, v katerem življenjskem obdobju trenutno smo in ali smo samski ali poročeni, vedno imamo priložnost, da naredimo nekaj dobrega iz ljubezni do ljudi in zaradi ljubezni do Boga. Zato ta dogodek lahko pomeni nekaj zares simboličnega, lahko pa zelo veliko spodbudo vsem nam, da po svojih močeh s svojimi zmožnostmi in svojo iznajdljivostjo nekaj dodamo k lajšanju stisk v misijonskih deželah, pa tudi doma, kajti vedno smo lahko misijonarji na glede na to, kje smo.

Na podelitvi je bila za zakonca spodbudna beseda tudi njune hčerke, ki je v imenu njunih treh otrok spregovorila besede podpore in razumevanja za odločitev staršev za ta korak. Pri takšni odločitvi je prav gotovo zelo pomembna podpora bližnjih. Še posebej pa je pomembno, če pri takšni odločitvi starši dobijo podporo svojih otrok.

Podelitev misijonskega križa je potekala v cerkvi svetega Jožefa v Ljubljani na Poljanah, kjer svoje dušnopastirsko delo opravlja Družba Jezusova. V tej cerkvi sta zakonca v preteklem obdobju opravila veliko prostovoljnega dela, s čimer sta že v pred odhodom v misijone izpolnjevala geslo, ki sta ga izbrala za svoje, da je vera brez del mrtva. Skupnost Jezuitov se jima je zahvalila za njuno dosedanje delo in jima izrekla podporo za nadaljnje delo.

Podelitev je potekala v zelo lepem razpoloženju, k čemur je s svojim spodbudnim nagovorom pripomogel tudi škof Jamnik.

Naj jima delo pri misijonarju Stanku Rozmanu, kamor se odpravljata, da bosta delala s sirotami, bolniki z AIDS-em, pomagala pri pogozdovanju, pridelovanju zelenjave … obilno blagoslavlja vsemogočni Bog, ki naredi, da se naš majhen dar spremeni v velik čudež ljubezni.

Jožica Škulj