SREČANJE ČLANOV MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE

MMZ_logoMisijonsko središče Slovenije in Misijonska molitvena zveza vsako leto pripravita srečanje za molivce in tiste, ki tako ali drugače podpirajo misijonarje in misijonsko dejavnost Cerkve.

Zveza (od leta 1999 kot sestavni del Misijonskega središča Slovenije) šteje že več kot 1400 članov, ki vsak dan darujejo svoje molitve in trpljenje za misijone.
Člani imajo vsako leto na različnih koncih Slovenije zadnjo nedeljo v juliju srečanje. Tega srečanja se udeleži tudi kak misijonar, vabljeni so pa vsi, ki čutijo z misijonarji in misijoni.

LJ PODKUMLJUBLJANA in NOVO MESTO
V nedeljo, 28. julija, je bilo v župnijski cerkvi v Šentjuriju-Podkumu osrednje srečanje članov Misijonske molitvene zveze za nadškofijo Ljubljana in škofijo Novo mesto. Gostja srečanja v Podkumu je bila misijonarka, usmiljenka, s. Bogdana Kavčič, ki je v tem času na dopustu. O svoji dolgoletni misijonski poti in izkušnji je pričevala med (tudi zapela očenaš v afriškem jeziku) in po maši, ki jo je ob župniku Petru Bregarju, Nikolaju Štolcarju (bratu obolelega misijonarja Klemena) in mengeškemu župniku Janezu Avseniku daroval nadškofijski animator za misijone, Slavko Kalan. Močni zgledi v otroštvu, osebna karizma -želja delati med bolnimi in ubogimi kot medicinska sestra, potrebe v misijonih, veliko število redovnic tedaj – so sestro Bogdano pripeljale iz rojstne župnije Ledine-Žiri preko Beograda in Pariza v Burundi leta 1971. Sprva je delala predvsem na socialnem področju, obiskovala je družine … Potrebno je bilo še odpreti več kot tisoč vodnjakov za pitno vodo, graditi vodovode, šolati domačine, povezovati sprta plemena, postaviti porodnišnico, bežati skupaj z ljudmi v Ruando in Kongo, pomagati v taboriščih za begunce. Sedaj je že leto dni v Centralni Afriki. Od štirih usmiljenk so ostale misijonarke v tem delu Afrike poleg nje še s. Vesna Hiti in s. Anka Burger. Hvaležna je za velikodušno pomoč od vsega začetka iz Slovenije, iz Misijonske ga središča, Karitas in tudi države za sprotno delo in večje projekte. Kot je še posebej poudarila, »vaša molitev dela misijone dragocene tudi za Cerkev na Slovenskem«.
Prof. dr. s. Snežna Večko pa je povedala, da februarja prihodnje leto znova odhaja za tri mesece na Salomonove otoke, kjer bo bogoslovcem predavala Sveto pismo Stare zaveze.
Jože Potrpin

MB ZREČEMARIBOR, CELJE in MURSKA SOBOTA
V resnično lepem okolju, ki je obdano s pohorsko barvitostjo, smo se zbrali v župnijski cerkvi Sv. Egidija v Zrečah. Najprej je potekala molitvena ura, ki jo je vodil g. Jožef Lipovšek. Ob lepem sodelovanju vernikov, se je ob častitljivih skrivnostih rožnega venca povezovala misel na misijonarje, člane MMZ, pomen molitve za današnji čas in prošnja za nove misijonske poklice ter nove člane MMZ.
Ob sveti maši, ki se je začela ob 10. uri, so najprej presenetili ZŠAM (združenje šoferjev in avtomehanikov). Prinesli so veliko svečo in kip sv. Krištofa v znamenje hvaležnosti za vse srečno prevožene kilometre.
Nato je ob lepem in doživetem prepevanju cerkvenega pevskega zbora sledila Božja Beseda in nato osrednji nagovor voditelja MMZ Jožefa Lipovška. Poudaril je pomen MMZ in se zahvalil vsem prisotnim za zvesto in ljubeče služenje v molitvi, darovanju in pričevanju. Ob Božji Besedi je orisal lik misijonarja, ki prinaša Kristusa in dela tudi vsa druga potrebna dela. Potem je orisal lik očeta in matere, ki sta tudi domača misijonarja in skrbita za družino in na domačem misijonskem polju sejeta semena ljubezni in dobrote. Vse to se je povezalo v osrednjo prošnjo »Gospod, nauči nas moliti!« Pomembno je zlasti, da vztrajno prosimo, iščemo in trkamo na Gospodova vrata, da bi nam naklonil še mnogo dobrih misijonarjev. Posebej pa je voditelj ovrednotil lik p. Miha Drevenška, Matere Terezije in Pedra Opeke in se spomnil rajnih misijonarjev. Nato je svoj prispevek dodala še sestra Polona Švigelj, misijonarka v Senegalu, ki je orisala svoje delo na misijonu in potem zmolila Očenaš v senegalskem jeziku.
Cerkev je bila lepo okrašena z lepim cvetjem, pred oltarjem pa so bili predmeti iz misijonskih dežel. Na koncu svete maše so vsi prejeli še kazalko, na kateri je bilo geslo – naš vsakdanji kruh nam dajaj od dne do dne.
V prijetnem razpoloženju je sledila še pogostitev, ki so jo pripravili marljivi verniki z g. župnikom Petrom Leskovarjem.
Kljub vročini je v srcih odmevala velika hvaležnost za vse, kar smo doživeli in si obljubili, da se kmalu spet srečamo ob podobnih srečanjih.
Jožef Lipovšek

OLYMPUS DIGITAL CAMERAKOPER
Sončna nedelja je privabila člane Misijonske molitvene zveze in tiste, ki tako ali drugače podpirajo misijone, na redno letno srečanje. Za škofijo Koper je bilo srečanje v Ilirski Bistrici.
Zbrali smo se v cerkvi Sv. Jurija ob 15. uri in začeli z molitveno uro za misijone in molitvijo rožnega venca. Molitveno uro je vodil dekanijski animator za misijone gospod Franc Raspor iz župnije Jelšane pri Ilirski Bistrici.
Ob 16. uri je bila sveta maša, ki jo je daroval Pavel Bajec, misijonar na Slonokoščeni obali. Uvodni pozdrav je imel gospod Niko Štrancar, škofijski animator za misijone v škofiji Koper. Somaševalo je šest duhovnikov. Obred svete maše smo polepšali z ljudskim petjem. Zbralo se je okrog 70 molivcev za misijone.
Po sveti maši je gospod Niko Štrancar vodil pogovor z misijonarjem Pavlom Bajcem o delu in življenju na Slonokoščeni obali. Misijonar nas je s predstavitvijo svojega dela še bolj navdušil za redno in zvesto molitev za potrebe misijonov. Vsakokrat ob takem pripovedovanju lahko ugotovimo, kako polno vere, upanja in ljubezni je njihovo srce in kako jim pomaga naša molitev v njihovih preizkušnjah.
Po sveti maši so nas župljani Ilirske Bistrice povabili k obloženi mizi z dobrotami in h klepetu z misijonarjem. Tako smo še bolj spoznali življenjske izkušnje misijonarjev in njihovo hvaležnost za vse molitve, ki jih darujemo.
Prav bi bilo, da bi v tem letu vere tudi molitev za misijone še pomnožili in molitveno zvezo razširili z novimi člani.
Z. V., Zagorje