SREČANJE MISIJONARJEV V DOMOVINI

srecanje_mis_2013Misijonsko središče Slovenije vsako leto v juniju organizira srečanje misijonarjev, ki so na dopustu v Sloveniji. Tokrat je bilo to srečanje na Mirenskem gradu 21. in 22. junija 2013.

Srečanja so se udeležili misijonarji: s. Fani Žnidaršič, ki deluje v Bocvani, p. Janeza Mujdrica, ki deluje v Zambiji, g. Pavel Bajec, ki deluje na Slonokoščeni obali in g. Jani Mesec, ki deluje na Madagaskarju. Na srečanju so bili prisotni tudi nekateri bivši misijonarji, dekanijski animatorji, člani skupine Sled, ki se pripravljajo na misijone in njihova voditelja, s. Hermina Nemšak in g. Leopold Valant. Srečanje je vodil narodni ravnatelj Misijonskega središča g. Stane Kerin.

Srečanje smo začeli v petek zvečer z ogledom Svete gore. Z zanimanjem smo prisluhnili patru frančiškanu, ki je na kratko predstavil zgodovino bazilike. Na koncu te predstavitve, smo vsi skupaj zapeli dve Marijini pesmi.

Potem smo se odpeljali na Mirenski grad, kjer smo naše srečanje nadaljevali v pogovoru z našimi misijonarji. Pripovedovali so nam o njihovih izkušnjah v misijonskem življenju. Večer se je prehitro nagnil pozno v noč, saj so bile pripovedi misijonarjev res zelo zanimive.

V soboto sta se nam pridružila še upokojeni koprski škof g. Metod Pirih in predstavnica vlade iz Ministrstva za zunanje zadeve, ga. Martina Skok.

Gospod škof je na kratko predstavil pomembne dogodke zadnjega leta v slovenski cerkvi, ga. Martina Skok pa je opisala projekte v katerih država sodeluje na humanitarnem področju.

Srečanje smo zaključili s slovesno sveto mašo. Na koncu te maše so bratu Jožetu Rovtarju, nekdanjemu misijonarju, podelili zahvalo za njegovo dolgoletno in požrtvovalno delo v Zambiji.
V hvaležnosti za to druženje s slovenskimi misijonarji smo se v popoldanskih urah vrnili na svoje domove.
Mari Porenta