12 MISIJONARJEV UBITIH V LETU 2012

fidesKonec decembra je agencija Fides objavila letni dokument vseh pastoralnih delavcev, ki so v zadnjem letu umrli nasilne smrti. Glede na informacije, ki jih ima Fides, je bilo leta 2012 ubitih 12 pastoralnih delavcev, od tega 10 duhovnikov, ena redovnica in ena laiška oseba.

Že četrto leto zapored je Amerika tista, kjer jih je bilo ubitih največ – 6 duhovnikov. Sledi ji Afrika, kjer so bili ubiti trije duhovniki in ena redovnica, ter nato Azija, kjer je bil ubit eden duhovnik in ena laiška oseba.
Seznam agencije Fides obsega vse pastoralne delavce, ki so umrli nasilne smrti.

Večina pastoralnih delavcev v letu 2012 je bilo ubitih v poskusu ropa: pri nekaterih so tatovi prišli na dom, na njihovih truplih pa so našli sledove mučenja. Druge so napadli na ulici in jim nato vzeli vse, kar so imeli pri sebi. S. Liliane Malapayi so zabodli do smrti med delom v srednji šoli, ki jo vodi njena skupnost. Brat David Donis Barrera je bil napaden in zaboden po manjši avtomobilski nesreči zaradi nesoglasij s potniki v drugem avtu. Brata Anastasiusa Nsherenguzija je ubila skupina mladih, ko je skušal ustaviti pretep. Conchito Francisco pa so ustrelili do smrti pred katedralo v Bongau, na južnih Filipinih, kjer je napetost visoka zaradi prisotnosti muslimanskih upornikov, piratov, teroristov in kriminalcev.

Pastoralni delavci, ki so bili ubiti v letu 2012, niso bili izpostavljeni medijem zaradi kakšnih velikih dejanj ali pobud, ampak so preprosto »pričali o lepoti hoje za Kristusom, kjerkoli so že bili, poklicani, da oznanjajo Kristusa«. Živeli so vero v ponižnosti vsakdanjega življenja, predvsem v povezavi z materialno in duhovno revščino, ponižanjem, nasiljem, z nespoštovanjem vrednot življenja ter človekovega dostojanstva, kjer so želeli pričati o ljubezni – o očetovski ljubezni, ki jo je prišel pokazat Jezus Kristus.

Seznam, ki ga letno pripravi Fides bi morali dodati seznamu tistih ljudi, o katerih trpljenju mogoče nikoli ne bomo nič izvedeli ali pa so celo žrtvovali svoje življenje zaradi njihove vere v Kristusa. Oni so »oblak neznanih vojakov, ki delajo v dobro Boga«, kot je rekel papež Janez Pavel II.

V letih od 1980 do 2011 je bilo ubitih 885 pastoralnih delavcev. V prvem desetletju do leta 1990 je nasilne smrti umrlo 115 misijonarjev. Ta številka je vprašljiva, ker temelji le na primerih, ki so prišli v novice. V obdobju od 1990 do 2000 so po do zdaj zbranih informacijah skupno ubili 604 misijonarje. Številka je občutno višja glede na prejšnjo dekado zaradi ruandskega genocida (1994), ki je zahteval vsaj 248 žrtev med pastoralnimi delavci. Med leti 2001 in 2011 pa je bilo skupno ubitih 281 pastoralnih delavcev.

Bolj podrobno si lahko preberete tukaj.

www.fides.org