PODELITEV MISIJONSKEGA KRIŽA – Polona Berlec

Polona_BV nedeljo, 20. 01. 2013, je ljubljanski nadškof msgr. dr. Anton Stres v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Zg. Tuhinju podelil misijonski križ Poloni Berlec. Polona za tri leta, kot laiška misijonarka, odhaja na Salomonove otoke.

Polona Berlec, doma iz Zg. Tuhinja, je bila rojena leta 1977 v Ljubljani. Ima še sestro ter brata, ki ima cerebralno paralizo. Polona je bila stara šest let, ko so z družino začeli spoznavati druge slovenske družine z različno prizadetimi otroci. Skupaj so hodili na rehabilitacijske počitnice, izmenjevali izkušnje in iskali rešitve za boljše življenje hendikepiranih ljudi.

Po končani osnovni šoli je obiskovala srednjo šolo (Višja šola za gospodarske poklice) v Avstriji, na Koroškem. V tem času se je srečala z dijaškim delom in prostovoljstvom. Nekaj let zapored je med počitnicami negovala in pomagala različno hendikepiranim ljudem (multipla skleroza, cerebralna paraliza, avtizem, epilepsija …).

Študij se je odločila nadaljevati na Ljubljanski univerzi. Diplomirala je na Pedagoški fakulteti in postala profesorica kemije in biologije. Zaposlila se je na OŠ Dob pri Domžalah. Tam je poučevala osem let. V tem času jo je pot zanesla v skupino Sled, kjer se je dve leti pripravljala na delo laiškega misijonarja. Jeseni 2012 je za 4 mesece odšla na Salomonove otoke z dr. Ocvirkom, konec januarja pa kot laiška misijonarka odhaja za tri leta.