PODELITEV MISIJONSKEGA KRIŽA – Blaž Krmelj

Mesec november je v letošnjem letu prav posebej blagoslovljen mesec za slovensko cerkev. Tri nedelje zaporedoma smo obhajali  podelitev misijonskega križa. Zadnjo nedeljo 25. 11. 2012, je misijonski križ v Polhovem Gradcu prejel 23- letni laiški misijonar Blaž Krmelj. Podelil mu ga je ljubljanski nadškof dr. Anton Stres. Blaž odhaja v misijon na Madagaskar k svojemu stricu misijonarju, Janezu Krmelju, ki je v misijonih že več kot 24 let.
Ko je lansko leto s svojim očetom in mamo obiskal svojega strica na Madagaskarju, se je v njem nekaj premaknilo. V sebi je začutil željo, da bi vsaj za nekaj časa posvetil svoje življenje tem ljudem, ki so prikrajšani za tisto, kar se nam zdi samo po sebi umevno, hrano, pitno vodo, zdravstveno oskrbo, šolo… Svojo družino je kmalu potem, ko se je vrnil z obiska pri stricu, presenetil z odločitvijo, da gre v misijone. Njegovi domači so bili presenečeni, vendar tej njegovi odločitvi ni nihče nasprotoval, nasprotno, v njih je začutil razumevanje in podporo.
Njegova sestra, ki je opisala Blaževo življenjsko pot, ga je označila kot vedoželjnega otroka, ki si ni pomišljal razstaviti igrače, da bi videl kaj je v njej, kako je sestavljena.
Ker smo podobno zgodbo slišali pri podelitvi misijonskega križa pred 14 dnevi, se je ravnatelj Misijonskega središča g. Stane Kerin pošalil in vprašal, ali ne bodo tile mladi misijonarji šli v misijone kaj razstavljat namesto sestavljat. No, te bojazni ni. Blaž je s svojim dosedanjim življenjem dokazal, da se vsake stvari loti z veseljem, zagnano in odgovorno, da je vedno in vsakomur pripravljen pomagati, četudi je zato moral odložiti svoje delo. Kot diplomirani mikrobiolog bo delal v bolnišnici. Imel bo obilo dela v laboratoriju, pa tudi za vsako drugo delo je pripravljen poprijeti.
Sestra Hermina Nemšak, ki pri Misijonskem središču Slovenije vodi skupino Sled, v kateri se je Blaž kot bodoči laiški misijonar pripravljal, mu je izročila misijonsko svečo. Povedala je, da je ta sveča prižgana ob sveči, ki jo je prejelo že veliko laiških misijonarjev. Zaželela mu je, da bi mu svetloba, ki jo oddaja ta sveča, svetila v trenutkih radosti in tudi v trenutkih preizkušenj.
Misijonsko geslo, ki si ga je Blaž izbral se glasi: »Pojdi iz svoje dežele, iz svoje rodbine in iz hiše svojega očeta v deželo, ki ti jo bom pokazal« (1 Mz 12,1). Tako je Bog poklical Abrahama. Tudi Blaž je v sebi zaslišal božji klic.
Zdaj odhaja na Madagaskar, vendar bomo ostali povezani z njim v molitvi.
Naj ga Bog  spremlja na vseh njegovih poteh!
Mari Porenta