OBISK KOLEDNIKOV

Koledniki 2012Za praznik Svetih treh kraljev so bili z nami koledniki iz Cerkelj na Gorenjskem. Skupaj smo obiskali nuncija, nadškofa in predsednika RS, ter prinesli blagoslov tudi na Radio Ognjišče.

CERKLJANSKI KOLEDNIKI V LJUBLJANI

Koledovanje je star slovenski običaj, ki je po drugi svetovni vojni zamrl. Naša naloga je, da ga znova obudimo. Poglavitno poslanstvo kolednikov je, da voščijo blagoslov v novem letu in oznanjajo rojstvo Jezusa. Poleg tega nabirajo tudi darove za naše misijonarje in misijonarke, ki delujejo na različnih koncih sveta.
V župniji Cerklje na Gorenjskem koledujemo že peto leto. Koledniki so v glavnem osnovnošolci, razporejeni v skupine po tri ali več. Obiščejo večino domov v župniji, kjer jih ljudje z veseljem sprejmejo. Le redko se zgodi, da se vrata ne odpro, kar pa jim ne vzame poguma za nadaljnje plemenito delo. Ljudje radi darujejo, zato se vsako leto zbere kar nekaj sredstev za potrebne.

Letos je naš g. župnik Stanislav Gradišek prejel prošnjo Misijonskega središča Slovenije, če bi lahko cerkljanski koledniki obiskali nekatere pomembne osebnosti in ustanove v Ljubljani. Organizacijo tega koledovanja je zaupal gospe Damijani Božič – Močnik. Trije kralji naj bi bili fantje, ki bi lahko zapeli primerno koledniško pesem. Predlagal je srednješolca Matevža Močnika, ter osnovnošolca Klemena in Dominika Jelenc. Vsi trije so bili sicer že večkrat koledniki v župniji, tokrat pa so se prvič srečali z gorenjsko kolednico po izboru gospe Damijane, ki je zahtevala triglasno fantovsko petje. Potrebno je bilo kar nekaj pevskih vaj, da so se uglasili. Pa ne samo to. Tudi obleke treh kraljev, ki jih nosijo v župniji, so dokaj preproste, zato je bilo potrebno izdelati nekoliko bolj svečane, ki bodo primerne za koledovanje v Ljubljani. Zelo se je potrudila naša gospodinja v župnišču, gospa Angela Močnik, ki je izdelala čudovite obleke in krone, primerne za prave kralje. Kralji seveda potrebujejo tudi spremstvo zvezde in pastirjev. Iz čisto praktičnih razlogov smo to nalogo zaupali kar bratom in sestrama treh kraljev. Manca Močnik je bila zvezda, pastirčki pa so bili Tinkara Močnik ter Andrej, Tomaž in Gašper Jelenc. Tudi zanje je obleke izdelala gospa Angela, pastirske palice pa sva z najmanjšim pastirčkom Gašperjem dobila v bližnjem leskovem grmu in jih s pipcem še malo obrezala, kot pravi pastirji. Zvezdo repatico je izdelal g. Štefan Močnik.

Na sam praznik Svetih treh kraljev smo se že zjutraj odpeljali v Ljubljano in se na Misijonskem središču Slovenije preoblekli v kolednike. Najprej smo v spremstvu g. Staneta Kerina in Mateje Novak Kukovič iz Misijonskega središča Slovenije obiskali bližnje sosede središča, kot so Slovenska in Škofijska Karitas in seveda uredništvo Družine. Takoj za tem smo se odpravili na ozemlje države Vatikan, obiskali smo namreč nunciaturo. G. nuncij sicer ni bil navzoč, kolednikom so prisluhnili njegovi ožji sodelavci. Sledil je sprehod do nadškofije, kjer so koledniki voščili g. nadškofu dr. Stresu in vsem na nadškofiji. Nadškof je bil vesel obiska in se je kolednikom zahvalil za voščila, kot tudi za plemenito delo, ki ga opravljajo s tem, ko del svojega časa žrtvujejo za zbiranje darov za ljudi v stiski. Sledil je obisk še nekaterih ustanov, nato pa smo se vrnili na MSS. Med potjo so kolednike z zanimanjem opazovali mimoidoči, nekaterim smo tudi zapeli.
Sledil je obisk Radia Ognjišče, kamor smo prispeli točno opoldne, ko se sodelavci radia zberejo v radijski kapeli k molitvi. Pridružili smo se jim pri molitvi, nato pa so zapeli še koledniki in vsem zaželeli veliko sreče, zdravja, miru in božjega blagoslova v letu 2012. Radijski voditelj Jure Sešek jih je prosil še za kratko poziranje pred kamero, za videoposnetek na spletni strani Radia Ognjišče. Prek radijskih valov pa so koledniki v živo voščili vsem poslušalcem radia, posneli so tudi kratko predstavitev za Sobotno iskrico. Ta dan je bil to zadnji obisk, prijetno utrujeni smo se vrnili domov.
Pri večerni sv. maši so vsi koledniki iz župnije prinesli k oltarju svoje skrinjice z nabranimi darovi, naši koledniki pa so zapeli tudi “novo” koledniško pesem in voščili zbranemu občestvu.

Koledovanje se vsako leto prične po božiču, na praznik sv. Štefana in se zaključi s praznikom Svetih treh kraljev. Letos pa smo pri tem naredili izjemo. Ob našem koledovanju po Ljubljani je bil na programu tudi obisk pri predsedniku države dr. Danilu Türku, ki pa je bil zaradi bolezni odsoten. Na njegovo željo smo se še enkrat odpravili v Ljubljano v sredo, 11. 1. 2012. Tokrat je bila trema predvsem pri spremljevalcih še nekoliko večja, saj koledniki in pastirčki niso preveč vajeni protokolarnega obnašanja. Prijazni uslužbenci na predsedstvu so nam razložili potek sprejema in nas pospremili v sprejemno dvorano. Za pastirčke so bili zelo zanimivi fotoreporterji, ki so kar tekmovali, kdo bo večkrat pritisnil na sprožilec fotoaparata. Po prihodu predsednika je stekel običajen koledniški program, nato nas je nagovoril tudi on sam. Opravičil se je, ker nas v petek ni mogel sprejeti in se nam zahvali, da smo ga kljub temu obiskali. Pohvalil je vse, ki si prizadevajo za ohranjanje starih običajev, ki so po drugi svetovni vojni skoraj zamrli. Pohvalil je akcijo Misijonskega središča Slovenije, ki že sedemnajsto leto organizira trikraljevsko akcijo zbiranja sredstev za potrebe misijonarjev. Premalo se zavedamo, da naš še tako majhen dar lahko na drugem koncu sveta rešuje življenja. V nagovoru je omenil tudi lepote Cerkelj, na katere ga vežejo prijetni spomini. Po končanem “uradnem” delu je bilo na vrsti fotografiranje, nato pa smo se s predsednikom zadržali še v prijetnem klepetu.

Prazniki in novoletne počitnice naj bi bile namenjene počitku in nabiranju novih moči za delo v novem letu. Številni mladi po naših župnijah pa del tega časa in svojega truda namenijo soljudem v stiski. S tem jim vračajo pogum in prižigajo lučke rešitve v temine življenja. In naj tako tudi ostane, saj tudi v teh časih, v katerih živimo, upanje ne sme ugasniti, zato naj kolednike in vse, ki brez pomisleka darujejo svoj dar, spremlja Njegova ljubezen in blagoslov.

Irena in Janez Jelenc