POMAGAJMO BLAŽITI POSLEDICE KORONAVIRUSA

Glede na to, da smo vstopili v 30. leto naše državnosti in samostojnosti, lahko brez dvoma rečemo, da živimo v izjemnem zgodovinskem obdobju. Po več kot 1000 letih smo ponovno dobili svojo državo! Dejansko živimo uresničene sanje naših prednikov. A s tem smo tudi prejeli dolžnost, da se kot neodvisen narod odgovorno in zrelo obnašamo. Mariborski nadškof msgr. Alojzij Cvikl je v majski številki Družine o papežu Janezu Pavlu II., katerega 100-letnico rojstva smo obhajali letos 18. maja, zapisal sledeče besede: »Ob vsakem srečanju v Rimu, ko si povedal, da si iz Slovenije, je odvrnil: `Kako lepa dežela, bodite veseli in hvaležni za ta dar!`«.
Če se samo malo ozremo naokoli in presežemo svoje ozke notranjepolitične razprtije, vidimo, da se nam resnično dobro godi. Živimo v lepi deželi, živimo v miru, ne trpimo lakote, tudi posledice koronavirusa COVID-19 zaenkrat dobro premagujemo. A posledice koronavirusa po svetu so hude. Do sedaj je umrlo že preko pol milijona ljudi. Posledice preventivnih ukrepov širjenja okužb, ki so praktično zaustavili javno življenje, pa najhuje občutijo ljudje v deželah tretjega sveta, kjer je gospodarstvo že tako zelo šibko, revščina ljudi pa velika. Te »stranske« posledice pandemije, v kolikor jih lahko tako imenujemo, so veliko hujše od same bolezni. S. Urša Marinčič, misijonarka v Ugandi je zapisala: »Pri nas namreč ostati doma pomeni biti lačen. In potem izbiraj – umreti doma zaradi lakote ali vseeno oditi ven in poiskati kaj za pod zob v upanju, da te policaji in virus ne dobijo […]«.
Vodja Svetovnega programa za hrano David Beasley je ob dnevu zemlje s poročilom WPF (World Food Program) seznanil varnostni svet Združenih narodov. Opozarjal je pred lakoto »biblijskih razsežnosti«, saj bi se lahko v kritičnem pomanjkanju hrane že letos znašlo kar 250 milijonov ljudi. »Čas ni na naši strani, verjamem pa, da zmoremo z znanjem in sodelovanjem sestaviti ekipe in programe, ki so nujni, da pandemija covida-19 ne postane humanitarna in prehranska katastrofa,« je dejal Beasley.
Ljudje v tretjem svetu namreč živijo iz »rok v usta«. Večina nima sklenjenega delovnega razmerja in zato, da sploh preživijo, delajo »na črno«. Revščina, lakota in nemiri se bodo še povečevali. Da o porastu kriminala niti ne govorimo. Države tretjega sveta niso urejene države. Tam ni urejenega socialnega varstva kot pri nas, ko je izpad dohodkov in prispevkov zaradi nezmožnosti opravljanja dela pokrila država. Kako srečni in hvaležni smo lahko, da živimo v Sloveniji, kjer nas je koronavirus – tudi zahvaljujoč dobrim ukrepom – zgolj oplazil.

Spoštovani dobrotniki!
Za namen blaženja posledic koronavirusa smo v Misijonskem središču Slovenije odprli poseben sklic. Hvaležnost in zavedanje vsega dobrega, ki smo ga deležni v naši lepi domovini, bomo najlepše izrazili s solidarnostjo z ljudmi, ki se jim ne godi tako kot nam. Čas, v katerem smo se sedaj vsi skupaj znašli, je zagotovo čas, ko se mora povečati bratska solidarnost. Je čas, ko moramo stopiti skupaj, se povezati in si pomagati. Prav je tudi, da pomagamo našim oddaljenim bratom in sestram, ki jih je ta kriza najbolj prizadela in med katerimi delujejo naši misijonarji in misijonarke. Slednjim bo vaš dar tudi namenjen. S svojo skrbjo in nesebičnimi deli ljubezni blažijo že tako težko situacijo, ki se je s pojavom koronavirusa še poslabšala.

Dar lahko nakažete na spodaj napisane podatke ali izpolnete obrazec in vam pošljemo položnico.

Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 4005 1368 933

koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

namen nakazila: misijoni – COVID-19

referenca: SI00 249221

Bog naj obilno povrne vašo darežljivost, vsem nam in naši lepi domovini pa naj dà obilo blagoslova in svetlo prihodnost.

COVID-19
Sending