POTUJOČA MISIJONSKA RAZSTAVA

V torek, 1. oktobra, je bila v sklopu dogodkov »Izrednega misijonskega meseca oktobra 2019« v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani otvoritev »potujoče misijonske razstave«. Pred tem je bila v poletnih mesecih razstava na voljo za ogled v Veržeju v zavodu Marianum, v mesecu septembru pa v Kopru v cerkvici sv. Basa. Na razstavi so predstavljeni vsi slovenski misijonarji (skupno več kot 600), ki so delovali od začetka 14. st. pa do danes kakor tudi številni razstavni predmeti iz celega sveta, ki so jih misijonarji prinesli v domovino.
Glavni namen razstave je, da se predstavi dejstvo, da imamo Slovenci na področju misijonstva resnično bogato dediščino, saj je naš maloštevilni narod v svoji zgodovini dal izjemno veliko število misijonarjev. Odprtje razstave je z obiskom počastil tudi apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich, ki je povedal, da izhaja iz družine, ki je v preteklosti dala kar sedem misijonarjev in pet misijonark. Obenem je povedal, da je njegova teta celo prodala lastno hišo, da je omogočila financiranje postopka kanonizacije sv. Terezije Deteta Jezusa, zavetnice misijonov, ki goduje ravno 1. oktobra – v mesecu posvečenem misijonom. Poleg tega je več kot pet let deloval v Gani in se z misijonstvom in delom misijonarjev resnično dobro seznanil.
Papež nas zdaj vse poziva, da gremo ven, da izpolnimo svojo krstno poklicanost. Ob tem je msgr. Speich povedal, da če nam bo uspelo pridobiti samo enega človeka, ali celo samo »polovico« človeka, če ne celo zgolj »četrtino«, bo naše poslanstvo smiselno, saj tudi sami velikokrat ne živimo polnega krščanskega življenja, smo mlačni in nekako nejeverno živimo besede, ki jih molimo v Očenašu: »Pridi k nam Tvoje kraljestvo«. Na koncu svojega govora je msgr. večkrat poudaril: »Molite za Cerkev na Slovenskem«. Cerkev na Slovenskem je v tem trenutku resnično potrebna molitve. In molitev je po besedah papeža Frančiška »srce misijonov«.
Razstava bo v Ljubljani na voljo za ogled vse do nedelje, 3. novembra, nato pa bo odpotovala v Novo mesto, kjer bo razstavljena v Zavodu Friderika Ireneja Barage.
Prepričani smo, da glede na našo bogato misijonsko tradicijo, Cerkev na Slovenskem s smernicami, ki jih papež postavlja za prihodnost, ne bi smela imeti prevelikih težav, saj je misijonstvo resnično integralni del slovenske zavesti.
Luka Biščak, MSS