SREČANJE ČLANOV MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE

Kljub dežju so se v nedeljo popoldne, 28. julija 2019 zbrali člani Misijonske molitvene zveze na srečanjih. Z vami delimo kratke utrinke.

 

SREČANJE MMZ V ŽUPNIJSKI CERKVI SV. MARTINA V KAMNICI
V nedeljskem popoldnevu smo se kljub močnemu nalivu molivci Misijonske molitvene zveze zbrali v župnijski cerkvi Sv. Martina v Kamnici. Najprej je potekala molitvena ura, ki jo je vodil domači župnik Jožef Povh ob asistenci bogoslovca Klemna. Ob lepem sodelovanju vernikov je ob častitljivih skrivnostih rožnega venca navezoval misel na sv. Mater Terezijo, člane MMZ, pomen molitve za današnji čas in prošnjo za nove misijonske poklice. Molitvena ura je potekala pred Najsvetejšim.
Ob sveti maši pa smo se pri najsvetejši daritvi zbrali salezijanec Janez Potočnik, župnik in bivši misijonar Tone Pačnik, upokojeni župnik iz Kamnice Stane, domači župnik Jožef Povh, misijonar Janez Mujdrica iz Zambije in voditelj MMZ Jožef Lipovšek. Med verniki sta bila še bivši misijonar župnik Jože Šömen in zlatomašnik Tone Štekl. Na koru je prepeval cerkveni pevski zbor. Misel po evangeliju nam je namenil misijonar Janez, ki je poudaril pomen temeljnih življenjskih vprašanj: kdo smo, od kod prihajamo, kam smo namenjeni … Ustavil se je ob pomenu religije, ki jo v Zambiji tudi sam poučuje. Duhovito je uporabil prispodobo »orla«, ki predstavlja Boga, mi pa smo kot verniki njegovi »orleki«. Ob koncu maše se je vsem zahvalil še voditelj MMZ Jožef Lipovšek. Predstavil je izredni misijonski mesec oktober, misijonarju Janezu pa čestital za 45. let dela v misijonih in za 70. let življenja.
V prijetnem razpoloženju je sledila pogostitev, ki so jo pripravili marljivi verniki domače župnije. Misijonar pa je ob diapozitivih predstavil utrip Zambije in zaključil s pesmijo Starček na svetu veselo živi …. Zmolil je tudi molitev očenaš v zambijskem jeziku.
Bilo je res sonce sreče v naših srcih, katerega je misijonar poudaril še z lepo mislijo –gvira mali poyo – zagrabi življenje takšno, kot je!
Jožef Lipovšek, voditelj MMZ

SREČANJE MMZ V ŠKOCJANU
Letošnjo zadnjo nedeljo v mesecu juliju je srečanje članov Misijonske molitvene zveze potekalo v novomeški škofiji. Ob 200. obletnici rojstva velikega slovenskega misijonarja Ignacija Knobleharja smo se zbrali v njegovi domači župniji v Škocjanu. Ob 15h je bila pred Najsvetejšim molitev za naše slovenske misijonarje, za Cerkev po vsem svetu, da bi se evangelij širil do skrajnih mej sveta, nato pa smo skupaj zmolili misijonski rožni venec. Ob 16h je sledila sveta maša, ki jo je vodil misijonar p. Janez Mihelčič. Ob oltarju so se mu pridružili ravnatelj Misijonskega središča g. Matjaž Križnar, škofijska animatorja za ljubljansko in novomeško škofijo, g. dekan in drugi duhovniki. Misijonar nas je ob Božji besedi spodbudil in nagovoril o pomenu molitve, zlasti molitve za misijone. Po koncu svete maše se je domači župnik g. Tone Dular zahvalil, da se je to srečanje zgodilo v njihovi župniji in nas vse lepo povabil na agape v veroučno učilnico. Zagotovo je velika želja, da se Misijonska molitvena zveza, ki je žal v novomeški škofiji še zelo slabo poznana, čimprej razširi med vernike v škofiji, da bo vsako leto na naših srečanjih čim več nas, ki svoj čas in molitve namenjamo za naše misijonarje.
Matej Gnidovec

Z MISIJONARJEMA V ČRNEM VRHU
V nedeljo, 28. julija, je bilo v Črnem Vrhu nad Idrijo srečanje molivcev Misijonske molitvene zveze koprske škofije. Začeli smo z molitveno uro za misijone, ki jo je vodil gospod Niko Štrancar, škofijski animator za misijone. Molivci smo tako, z branjem, petjem in molitvijo svetlega dela rožnega venca, povezali misli o misijonarjih in njihovem delu.
Ob 16. uri je ob somaševanju dveh duhovnikov in misijonarja daroval sveto mašo škof Metod Pirih, ki je pri slovenski škofovski konferenci odgovoren za misijone. V kratkem in vsebinsko pomembnem nagovoru po evangeliju je pohvalil delo misijonarjev in poudaril, kako pomembna je zanje naša pomoč. Pa ne le materialna, ampak tudi duhovna. Kot je ljudem potreben medsebojni pogovor, je potreben tudi pogovor ljudi z Bogom in to je molitev. Njen pomen je še toliko večji, če je ta molitev redna. Dejal je: »Molitev je govorjena vera, v besedah izraženo upanje, v pogovoru z Bogom izpovedana ljubezen.« Iz njegovih besed smo lahko ugotovili, da kadar ljubimo, smo najbližje Bogu in najlažje pomagamo sebi in drugim. Spodbudil nas je, naj pri tem vztrajamo.
Obred je obogatilo lepo petje domačega pevskega zbora.
Z nami sta bila tudi misijonarka Vesna Hiti in misijonar Janko Kosmač. Po blagoslovu je z njima vodil pogovor gospod Niko Štrancar. Sestra Vesna Hiti je povedala, da je bila 21 let v Burundiju, kjer je oskrbovala bolnike in starejše. V Ruandi pa skrbi za 52 otrok s posebnimi potrebami. Ko je opisovala svoje delo, je dejala, da jo je Bog s temi otroki najbolj osrečil. Uči jih najosnovnejših stvari. Imenovala jih je lučke, ki ji lepšajo življenje.
Svoje bogato delovanje v misijonih je opisal tudi Janko Kosmač, ki je bil 13 let na Madagaskarju in 25 let v Slonokoščeni obali. Zaradi bolezni se je moral vrniti v Slovenijo, kjer sedaj okreva.
Po pogovoru je domači župnik Iztok Mozetič vse prisotne povabil v župnišče, kjer smo se lahko še sami pogovorili z misijonarjema in imeli prijetno druženje ob dobrotah, ki so jih pripravile pridne gospodinje. Vsem je dal podobico z razlago načina molitve rožnega venca v Misijonski molitveni zvezi.
Zinka Vadnjal