Razstava Slovenski misijonar ob robu ekvatorja

Vljudno vabljeni na razstavo dr. Marka Freliha, kustosa Slovenskega etnografskega muzeja, z naslovom »Slovenski misijonar na robu ekvatorja«. Razstava je na ogled vsak delovni dan v prostorih Teološke fakultete Univerze v Ljubljani med 8:00 in 18:00 uro vse do konca letošnjega avgusta.

Namen razstave je počastitev in obuditev spomina na našega izjemnega misijonarja in raziskovalca Belega Nila dr. Ignacija Knobleharja. Letos namreč obeležujemo 200-letnico njegovega rojstva.
Knoblehar je skupaj s Friderikom Barago najvidnejši predstavnik slovenskih misijonarjev, spomin na katerega pa je dandanes s strani širše javnosti žal nekoliko zbledel.
Razstava je zato odlična priložnost, da se seznanimo z njegovim izjemnim misijonarskim delovanjem, kar je v veliki meri predstavljalo neumorno prizadevanje proti zasužnjevanju domorodnega črnskega prebivalstva s strani arabskih in turških trgovcev s sužnji.
Bil je tudi izjemen raziskovalec toka Belega Nila, saj je v sklopu svojega misijonarskega poslanstva vrsto let veljal za edinega belega človeka, ki je prodrl najgloblje proti jugu v smeri ekvatorja (prispel je skoraj do tretje stopinje severne širine). Pri svojih potovanjih je srečeval različna plemena, pri katerih je bil zelo spoštovan in od katerih je v dar prejel številne predmete. Slednje si lahko v veliki meri ogledate v Etnografskem muzeju v Ljubljani.
Prav tako je bil znanstvenih krogih širom po svetu izjemno cenjen, zlasti zaradi svojega izjemno obširnega in natančnega opusa proučevanja hidroloških in meteoroloških razmer na področju Belega Nila.
Ignacij Knoblehar se je rodil 6. Julija 1819 v Škocjanu na Dolenjskem, umrl pa je med potjo v domovino 13. aprila 1858 v Neaplju za posledicami malarije.