Ciklon Idai

Tropski ciklon IDAI, ki je nedolgo nazaj divjal po jugovzhodu Afrike, velja za enega najhujših tropskih ciklonov, ki so kadarkoli prizadeli Afriko, kot tudi celotno južno poloblo nasploh. Več dni trajajoče neurje je povzročilo katastrofalno razdejanje v Mozambiku, Zimbabveju in Malaviju. Ciklon je za seboj pustil več kot 700 mrtvih, na stotine je še pogrešanih. To pomeni, da Idai velja za drugo oz. tretje najsmrtonosnejše neurje, ki je kadarkoli divjalo na južni polobli. Izjemna hitrost vetra in hude poplave so neposredno prizadele še približno 5 mio ljudi. Prav tako velja tudi za »najdražji« ciklon, ki je kadarkoli divjal na področju jugovzhodnega dela indijskega oceana, saj je škoda na infrastrukturi enormna.

Najhuje je prizadeto drugo največje mesto v državi, obalno mesto Beira v osrednjem Mozambiku, kjer je nastalo ogromno poplavno območje, vidno celo iz vesolja. Prav tako so, po besedah predsednika Mozambika, naselja ob bližnjih rekah Búzi in Púngué dobesedno izginila. Več kot 90 % območja Beire naj bi bilo uničenega. Brez elektrike je ostalo več kot 500.000 ljudi, komunikacije so prekinjene, saj je telefonsko omrežje poškodovano, cestne povezave so uničene oz. neprehodne, domovi uničeni. Prav tako ni nikakršne oskrbe s pitno vodo, hrane pa tudi že zelo primanjkuje. Poškodovanih je vseh 17 bolnišnic in ostalih zdravstvenih ustanov v mestu.

Neurje je pustilo za seboj opustošenje kataklizmičnih razsežnosti. Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca je škodo na tem območju opisala kot »ogromno in grozljivo«.

Ciklon se je nato preselil v Zimbabve in Malavi. V Zimbabveju sta najbolj prizadeti pokrajini Chimanimani in Chipinge z več sto mrtvimi ter še več pogrešanimi in poškodovanimi ljudmi. Gmotna škoda je ogromna. V Malaviju pa sta najbolj prizadeti pokrajini Nsanje in Phalombe, kjer je neurje poleg velikega števila mrtvih, pogrešanih in poškodovanih, terjalo še velik davek na infrastrukturi. Jezovi hidroelektrarn so pod silo vode popustili, sproščena zajezena voda pa je še dodatno poškodovala območje. Posledično je tudi izpad električne energije ogromen, saj od skupno 320 MW električne energije, kolikor jo proizvedejo vse malavijske hidroelektrarne, trenutno pošiljajo v omrežje zgolj 50 MW.

Neurju sedaj sledi velika humanitarna kriza z več stotisoči ljudi, ki nujno potrebujejo pomoč. Pojavljajo se že izbruhi trebušnih bolezni kot sta kolera in tifus, prav tako se je zaradi stoječe vode drastično povečano število obolelih za malarijo.

Tudi mi želimo pomagati prizadetim na teh področjih. Povezali smo se z našimi misijonarji – s. Zvonko Mikec v Mozambiku ter p. Lojzetom Podgrajškom v Malaviju, preko katerih bomo lahko nudili pomoč najbolj potrebnim. Veseli bomo vsakega vašega daru, s katerim bomo skušali vrniti dostojanstvo tamkajšnjim ljudem.

V ta namen lahko izpolnite spodnji obrazec in vam bomo poslali položnico ali pa dar nakažete na naš transakcijski račun.

Podatki za nakazilo so:

prejemnik: Misijonsko središče Slovenije, Kristanova 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 4005 1368 933

koda namena: CHAR

BIC banke: LJBASI2X

namen nakazila: Ciklon Idai

sklic oz. referenca: SI00 279210

Ciklona IDAI in KENNETH - pomoč Mozambiku

Ciklona IDAI in KENNETH - pomoč Mozambiku

Zgoraj vpisane podatke bomo uporabili samo za namen, za katerega ste se prijavili. Vaših podatkov ne bomo posredovali tretjim osebam in ne uporabili v namene trženja oz. oglaševanja.
Sending