KOLEDOVANJE PO ŽUPNIJAH (TKA 2016/17)

ZAPLANA
Po letu premora smo se koledniki v Zaplani zopet zbrali in ponesli blagoslov ter veselo oznanilo po domovih naših sokrajanov. Štiri skupinice smo kljub mrazu z nasmehi na obrazih nabrale lep dar za slovenske misijonarje.
Hvaležni vsem, ki so nas prijazno sprejeli in nam prisluhnili ter vsem, ki so kakorkoli pomagali pri izvedbi, smo trikraljevsko akcijo uspešno zaključili.
Zaplaninski koledniki

VRHPOLJE PRI VIPAVI
Pozdravljajo vas koledniki iz Vrhpolj pri Vipavi. Na koledovanje so se odpravili na zelo mrzlo, sončno soboto, sedmega januarja.
Sedemintrideset kolednikov se je razdelilo v pet skupin. Tako so se oblečeni v zvezdo, kralje in pastirje podali na pot po Vrhpolju, Dupljah in Zavetnikih.
Klub mrazu je njihovo pot grelo veselje prejemanja darov za naše misijonarje, za kar se  darovalcem zahvaljujemo.
Tako, združeni z vsemi darovi, bodo lahko tudi letos uresničili svoje želje za pomoč ubogim.
Silvana Lavrenčič

PETROVČE
V župniji Petrovče smo pred nekaj leti obudili koledovanje. Letos smo koledovali že četrto leto. Župnija Petrovče je razdeljena na kar nekaj vasi, zato se koledniki ustavimo vsako leto v dveh vaseh. Letos smo koledovali v Petrovčah in v Dobriši vasi. Koledniki so naši veroučenci, ki to posebno delo z veseljem opravijo. Večina mlajše generacije ne pozna te navade, starejšim ljudem pa se na obraz prikrade veselje, ko nas zagledajo. Koledniki jim prinašamo koledniški blagoslov ob božično novoletnih praznikih, izrečemo jim voščilo in pokadimo hišo. Smo kot apostoli, ki so od hiše do hiše, od kraja do kraja oznanjali veselo oznanilo odrešenja.

RAZBOR PRI SLOVENJ GRADCU
Že kar nekaj let tudi krajane Razborja pri Slovenj Gradcu na njihovih domovih obiščejo sveti trije kralji. Otroci in mladi z veseljem, ponosom, prisrčnostjo in pripravljenostjo pomagati drugim, oznanjajo mir in dobroto. Domačini jih toplo in odprto sprejmejo, prav takšna pa so tudi njihova srca, kar dokazujejo zbrana sredstva za pomoči potrebne. Hvala!
U.G. in A.L.

PODGORJE IN RAZBOR
Letošnje »kraljevanje« je bilo že enaindvajseto po vrsti. Čeprav vsako leto obiščemo iste domove in hodimo po istih cestah, je vedno nekaj novega. Letos nas je zelo zeblo, saj je bilo mrzlo in vetrovno. Imeli smo kar tri skupine, skupaj s spremljevalci nas je bilo 20. Otroci so žareli od navdušenja in so hiteli pripovedovati, kako jim je bilo lepo. Kako so jih ljudje z veseljem čakali in jim darovali za misijone. V naši župniji TKA izpeljemo na sam »tretji večer«, to je večer pred praznikom sv. Treh kraljev. Zato je tudi naš obhod daljši in napornejši. Začeli smo še podnevi, končali pa v trdi noči, okoli 21. ure. Otroci so bili zelo zadovoljni in so sklenili, da bodo še prepevali in razveseljevali naše krajane in župljane. Saj v vasi ni bilo hiše, ki bi nam zaprla vrata. Še so dobri ljudje, samo pustiti jim moramo kdaj, da so lahko dobri.
Mir in dobro, veselja in zdravja vam želi župnik s sodelavci »kralji in kraljicami«.
Leopold Korat, župnik v Podgorju in Razborju

ŠEMPETER PRI GORICI
Pred štirimi leti smo se tudi v naši župniji pridružili množici otrok, mladih in njihovim spremljevalcem, ki po mnogih župnijah po Sloveniji na ta način oznanjajo, da se je Jezus rodil za vse ljudi na svetu. Letos se nas je zbralo 35 otrok in 7 odraslih voditeljev. V osmih skupinah smo obiskali okoli 200 stanovanj. Povsod so bili koledniki lepo sprejeti in obdarjeni. Otroci so se veselili tega, da so lahko s petjem in igro zbirali sredstva za svoje vrstnike v misijonih.
Janez Kavčič, župnik

ŠTURJE NA VIPAVSKEM
V župniji Šturje na Vipavskem že tradicionalno koledujemo 26. decembra dopoldne. Trikraljevska akcija 2016/17 se je začela s sveto mašo v cerkvi sv. Jurija. Za svoje poslanstvo so koledniki prejeli blagoslov in se podali na pot. Več kot 100 mlajših otrok in veroučencev je v spremstvu 40 animatorjev, zbranih v 33 skupinah, obiskalo številne domove po župniji.
Zbrani darovi naj bodo dragocena pomoč misijonarjem pri njihovem prizadevanju. Zahvala vsem sodelujočim v akciji ter vsem velikodušnim darovalcem v župniji Šturje.
Nadja Pregeljc

ZREČE
Tudi letos smo se v župniji pridružili pobudi Misijonskega središča, da bi kot koledniki pomagali pri uresničevanju projektov naših misijonarjev. Na pot je krenilo 11 skupin. Potrkali so na vrata mnogih dobrih ljudi, voščili in poprosili za pomoč ubogim, se zahvalili za dar in izročili letak s kratkim poročilom o lanski akciji ter novimi prošnjami. Ob slovesu so vsi dobili nalepko z napisom G+M+B. Hvala vsem otrokom – veroučencem od 1. do 9. razreda, vsem voditeljem skupin (v glavnem iz cerkvenega pevskega zbora) in vsem ostalim, ki ste pomagali pri uresničevanju projekta Ljubezni. Popolna zahvala pride v nebesih.
Peter Leskovar