KOLEDOVANJE PO ŽUPNIJAH (TKA 2015/16)

BAKOVCIŽUPNIJA BAKOVCI
Že četrto leto zapovrstjo smo se bakovski koledniki, takoj po prazniku Jezusovega rojstva, odpravili na pot po župniji in veselo oznanilo Jezusovega rojstva ter njegov blagoslov zopet ponesli v skorajda vseh 500 domov naše bakovske župnije. Pot smo tudi letos pričeli po prejetem blagoslovu in skupno zapeti pesmi v naši cerkvi ter jo nadaljevali od hiše do hiše, od vrat do vrat z našo staro koledniško pesmijo Svetla zvezda, z izrečenim voščilom, zaznamovanjem doma s koledniško nalepko ter izročitvijo darila v obliki knjižice Obličje Božjega usmiljenja. Tudi letos so se vsem šestim ekipam, kolikor jih je koledovalo po župniji in ki jih sestavljajo odrasli župljani, kar je, upam si trditi, redkost, če že ne posebnost, saj po okoliških župnijah koledujejo večinoma otroci, zopet kot pastirčki pridružili naši birmanski pripravniki. Župljani so nas nestrpno pričakovali in z veseljem odpirali vrata svojega doma, pa tudi svojega srca ter za potrebe naših misijonarjev primaknili za sedanje težke čase zavidljiv znesek. Trikraljevska akcija oz. koledovanje je tako že četrto leto zapovrstjo nepogrešljivi del našega župnijskega dogajanja. Z odobravanjem in veseljem je sprejet pri župljanih, o čemer pričajo neštete pozitivne izkušnje nas kolednikov, ki si jih ob zaključku akcije, na kratkem srečanju v župnišču, vedno z veseljem podelimo med sabo.
Gabika Vurcer (tekst in foto)

ČRNEČE 5ČRNEČE
Letošnje koledovanje, devetnajsto zapored, je dvajset kolednikov opravilo v dneh med božičem in novim letom.
V petih skupinah so odšli od hiše do hiše, od srca do srca, in ljudem prinašali veselo oznanilo, da se je za vse ljudi rodil Odrešenik. Župljani so kolednike lepo sprejeli in pokazali pripravljenost pomagati slovenskim misijonarjem po svetu. Na vratih njihovih domov odslej nalepka ali napis 20+G+M+B+16 pričujeta, da so se izročili v varstvo Vsemogočnemu.
Franci Kotnik

SP. KAMENŠČAK

LJUTOMER
Koledniki radi po domovih hitijo, blagoslov in mir vsem prebivalcem želijo, obenem pa prosijo dar za ljudi, ki v misijonih jih revščina huda teži.
Po naših domovih v teh dneh na hišna vrata trkajo koledniki in tako so se v petek oglasili tudi na sedežu Mladinskega sveta Ljutomer – Liste mladih in prleškega mladinskega centra. Z veseljem jih je sprejela tamkajšnja domačinka Nina Stegmüller, mag. psih. in prisluhnila njihovemu iskrenemu ter prisrčnemu voščilu ter spremljajočemu programu. Z mladimi koledniki je prišla tudi prizadevna gospa Anica Šek Pušenjak.
Stane Kerin, ravnatelj Misijonskega središča Slovenije se v imenu naših misijonarjev zahvaljuje vsem, ki so in bodo tudi letos sprejeli kolednike, jim prisluhnili in namenili svoj dar za pomoč otrokom v misijonskih deželah. Želi pa tudi, zadovoljstvo, uspeh in blagoslov v novem letu 2016. Veselo darujem, da osrečujem!
Marko Šalamon

PODGORJE 1PODGORJE – Sv. URH pri Slovenj Gradcu
»Z veseljem za srečo drugih« smo se letos v naši župniji že 20. leto podali od hiše do hiše. Oznanjali smo Kristusovo rojstvo, ki vedno znova prihaja med nas – letos še posebno ob svetem letu usmiljenja. Zjutraj na predvečer sv. Treh kraljev je bila temperatura v našem kraju zelo nizka, bilo je -15. Čez dan se je ogrelo in je ob času našega odhoda, dveh skupin »kraljev in kraljic« močno snežilo. Bila je prav božična in trikraljevska idila. Prepevali smo od hiše do hiše, od srca do srca. Ljudje so odpirali vrata in srca. Darovali so za naše slovenske misijonarje. Sladkarije pa bomo ponesli v Dom za otroke s posebnimi potrebami v Črno na Koroškem. V vsakem domu smo pustili zgibanko Misijonskega središča Slovenije in naše osebno voščilo in zahvalo za dvajsetletno zvestobo in dobroto. Precej utrujeni (nekaj domov smo morali za žalost izpustit) smo se ob 22. uri vrnili v župnišče. V dvajsetih letih našega »kraljevanja« se je izmenjalo kar okoli 250 otrok. »Česar smo se mi veselili, to smo radi z drugimi podelili!« Da bi še dolgo delili z misijonarji in z našimi župljani!
Lep pozdrav od Treh kraljev iz Podgorja in Razborja,
Leopold Korat, župnik

RAZBOR 2RAZBOR – SV. DANIJEL pod Uršljo goro
Letos smo tretjič, s tremi skupinami otrok (vseh je bilo 25), prepevali po naših oddaljenih kmetijah. V prvi skupini so bili otroci od prvega do četrtega razreda. Ti so obiskali najbližje hiše in so hodili peš. Z velikim veseljem in zagnanostjo so dobro opravili svoje delo. Dve drugi skupini večjih šolarjev in z dvema odraslima, pa sta se vozili od kmetije do kmetije. Trije kralji so povsod prinesli veliko veselja in sreče. Daleč od »ponorelega sveta« so oznanjali dobroto in radost, da nismo sami, da je Bog z nami, da so z nami bratje in sestre, da smo mi z našimi slovenskimi misijonarji in z vsemi, ki jih nikoli ne bomo spoznali.
Lep pozdrav in vse dobro v novem letu! Bog z vami in z vsemi slovenskimi misijonarji!
Leopold Korat, župnik

VRHPOLJE 5VRHPOLJE PRI VIPAVI
Tudi letos se je zbrala prijetna skupina trideset nasmejanih, veselih kolednikov, pripravljenih, da s pesmijo ponesejo po domovih, od hiše do hiše, veselo oznanilo, blagoslov in novoletno voščilo. Farani pa so jim z odprto roko darovali za potrebe v misijonih naših slovenskih misijonarjev.
Bogu hvala za milost, da lahko združeni v trikraljevski akciji z enim dogodkom obogatimo in osrečimo toliko odprtih src.
Silvana Lavrenčič