MIVA POROČILO O POMOČI V LETU 2023

Z vašimi darovi je MIVA Slovenija v letu 2023 podprla 9 projektov v skupni vrednosti 267.934,35 €.

MISIJONARDRŽAVAVOZILO
Fr. Rafanomezantsoa H.J. SeraphinMADAGASKARTOYOTA LANDCRUISER
Rudi Tisel, Janez Mirtek SDBČRNA GORAFORD TOURNEO
S. Vedrana LjubićUGANDATRAKTOR S PRIKLJUČKI
KOPROJEKT MIVA HRVAŠKA
S. Zorica BlagotinšekSENEGALMITSUBISHI PAJERO
Agustin MargjoniALBANIJAVW CADDY
Polona DominikETIOPIJATOYOTA MINIBUS
S. Vesna HitiBURUNDIPREVOZ OTROK
Škof Bonaventure NahimanaBURUNDI12 X MOTOR
Skupnost lazaristovKOSTARIKAISUZU D MAX

ZAHVALE ZA DAROVE MIVA V LETU 2023

AGUSTIN MARGJONI – ALBANIJA

V svojem imenu, v imenu sobratov lazaristov in v imenu župnije v Albaniji, kjer delujemo, se vam iz srca zahvaljujem za vašo konkretno pomoč, ki ste nam jo namenili. Zdaj imamo priložnost varno potovati po Albaniji, v Grčijo, kjer je potrebna evangelizacija in pomoč ubogim. V Skadru skrbimo za štiri podružnične cerkve in več oddaljenih vasi, kjer obiskujemo starejše, uboge in katoliške družine. Presenečeni smo bili, kako hitro ste nam priskočili na pomoč in kako hitro smo našli avto. Zagotavljamo vam naše molitve in naj Bog poplača z dobrimi stvarmi vam in vašim družinam.

ŠKOF BONAVENTURE NAHIMANA – BURUNDI       

Iskreno se vam zahvaljujem za finančno pomoč pri nakupu vozil za naše duhovnike. Z motorji, ki smo jih kupili, je duhovnikom olajšano delo in omogočeno lažje in hitrejše potovanje od misijona do misijona. Ker so ceste slabe ali jih sploh ni, je motor odlična izbira za obisk podružnic in manjših skupnosti na podeželju, za podeljevanje zakramentov, razna srečanja, pastoralno delo, ponekod celo za dostavo zdravil in hrane. Najlepša hvala vsem darovalcem, ki so svoj dar namenili za nakup vozil v misijonih. Bog vas blagoslovi.

S. VESNA HITI – BURUNDI

Dragi dobrotniki, darovalci za MIVO, Bog naj vam bo plačnik, ko darujete svoje prihranke v tako plemenit namen. Vaša dobrota zdravi premnoge stiske. Vaša plemenitost osrečuje srca naših otrok s posebnimi potrebami. Brez vaše pomoči bi bili naši otroci prikrajšani za lepe trenutke, ki jim jih prinašata življenje in vzgoja v Centru AKAMURI. Akamuri pomeni lučka. Naj ta lučka upanja, veselja in dobrote nikoli ne ugasne, ampak naj osrečuje vas in po vaši dobroti naše otroke!

Naj omenim še to, da so se stroški prevoza v zadnjih letih zaradi pomanjkanja goriva zelo povečali. Večkrat je treba čakati na gorivo tudi po več dni in celo tednov. Ker pa sta avtobusa last državnega podjetja, imajo gorivo zagotovljeno in s tem posledično tudi naši otroci reden prevoz.

RUDI TISEL – ČRNA GORA

V imenu salezijanske skupnosti v Podgorici bi se vam rad zahvalil za kombi Ford Tourneo, ki smo ga dobili po vaši dobroti in so ga naši predstojniki v teh dneh pripeljali na naše dvorišče. S kombijem smo že naredili prve kilometre, saj smo imeli že dvotedenski počitniški Oratorij in smo otroke iz oddaljenih vasi pripeljali v župnijo. Kombi bo služil za opravljanje vseh naših programov, ki jih ni malo. Žal je dejstvo, da mnogi otroci in mladi živijo v precej oddaljenih vaseh in zelo siromašno. To pa je tudi razlog, da se težko vključujejo v izobraževalne programe, ki se po večini odvijajo v mestih. In mladi so naša glavna skrb.

ROLANDO GUTIERREZ, LAZARISTI – KOSTARIKA

V imenu kostariške viceprovince Misijonske kongregacije se zahvaljujem Slovenski misijonski vozniški akciji za pomoč pri nakupu novega vozila Isuzu D-MAX 4×4 za sobrate v avtohtonem misijonu Talamanca na Kostariki. Do sedaj nismo imeli zanesljivega vozila za varno potovanje v oddaljene skupnosti Talamanca. Novo vozilo omogoča pastoralno delo štirim sobratom in šestim sodelavcem iz domorodne skupnosti, kar izboljšuje splošni dostop do oddaljenih vasi Talamanca, ki so, glede duhovnega vodstva in socialno-ekonomske podpore, ki jo zagotavljamo, odvisne od nas. To območje je najrevnejša regija Kostarike. Novo vozilo se že uporablja za dostavo hrane in oblačil ljudem, ki živijo na teh oddaljenih in težko dostopnih območjih. Naj Bog blagoslovi vašo velikodušnost.

SERAPHIN RAFANOMEZANTSOA – MADAGASKAR

Ta avto bo na razpolago tajništvu škofovske konference za opravljanje svojega poslanstva v službi celotne Cerkve na Madagaskarju. Uporabljal se bo predvsem za obiske v krajih, kjer je cesta zelo zahtevna. Tajništvo tesno sodeluje z vsemi škofi v državi pri uresničevanju pastorale na splošno. Zahvaljujemo se vsem dobrotnikom, ki so prispevali k nakupu tega avtomobila. Vaše sodelovanje močno prispeva k evangelizaciji naše dežele. Vse dejavnosti, ki jih po vaši dobroti z novim avtom lahko opravljamo, kažejo vašo srčno prisotnost pri našem poslanstvu. Najlepša hvala.

S. ZORICA BLAGOTINŠEK – SENEGAL

Naša hiša formacije v Thies, kjer se dekleta in žene iz Senegala in Kameruna pripravljajo na redovno življenje, je imela v lasti manjši kombi, ki je bil potreben vedno večjih popravil. Sredstva, ki smo jih imele za nakup novega avta, so bila daleč od potrebnih. Kako naprej? Ker smo v letu 2022 že prejele pomoč za nakup rabljenega šolskega avtobusa, sem s prošnjo za pomoč pri MIVA Slovenija oklevala. A dobrota slovenskih src ter pozorno uho sodelavk ter sodelavcev v Misijonskem središču so našli pot. Po dobrem letu in pol iskanj smo ravno pred praznikom sv. Jožefa kupile avto Mitsubishi Pajero, ki bo zmogel premagovati vse senegalske terene v suhi in deževni dobi. »Tisti, ki odhajajo na setev zaskrbljeni, se s polnimi snopi vračajo veseli«, je odmevalo v mojem srcu. Slovenija, iz srca hvala. In molite za mnogo srečno prevoženih kilometrov. Bog Vam povrni stoterno. Naj bodo tudi Vaši kilometri na cestah še naprej varni.

S. VEDRANA LJUBIĆ – UGANDA

Pred časom sem se zanimala za nakup traktorja za našo novo skupnost v Ugandi. Nato so me iz trgovine v Kampali pogosto klicali in spraševali, ali bomo kupili traktor, za katerega smo se zanimale. Želeli so prodati traktor, ki so ga še imeli v salonu. Prosili smo jih za znižanje cene in ugodili so naši prošnji. Kupili smo tudi nekaj priključkov in vse skupaj so nam dostavili v misijon, kjer traktor pridno uporabljamo in služi svojemu namenu. Sestre smo vam iz srca hvaležne za pomoč, saj obdelujemo velike kmetijske površine, ki bi jih brez traktorja težko obvladovale. Hkrati pa nam to omogoča, da smo samooskrbne in nekaj pridelka ostane še za prodajo oz. pomoč revnim družinam. Nimam besed, lahko samo rečem, Bog živi vas in dobrotnike MIVE.