MISIJONSKA VAS 2015

misijonska vas_plakatV mesecu oktobru, ki je posvečen misijonom, smo preko Misijonske vasi lahko za hip začutili utrip življenja v misijonih. Prireditev je potekala 16. in 17. oktobra v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.

Na letošnji Misijonski vasi smo se osredotočili na Madagaskar in v našo sredino povabili tudi prav posebnega gosta, misijonarja Petra Opeko. Svoje življenje in delo je predstavil na več predavanjih. Odziv je bil velik, saj si je Misijonsko vas s spremljajočimi dejavnostmi ogledalo okoli 2000 obiskovalcev. Prireditev je bila namenjena vsem starostnim skupinam, od najmlajših do najstarejših. Mlajši obiskovalci so lahko ustvarjali na delavnicah, kjer so izdelovali voščilnice iz koruznih listov, pletli lemurje in zapestnice iz elastik, izdelovali baobabe iz odsluženih stekleničk ter ustvarjali mavrične metulje. Seveda tudi na igre nismo pozabili. Vsak se je lahko preizkusil v igri s pnevmatiko ali s kamenčki, kot to počnejo na Madagaskarju. Te spretnosti je učila Malgašinja Sebastienne Herinantenaina Oblak.

Nekaj več o zdravstvu in boleznih so nam povedali zdravniki, ki so bili na humanitarno medicinski odpravi na Madagaskarju preko Sekcije za tropsko medicino. Z nami sta bila še misijonarja Tone Kerin in Izidor Grošelj, ki sta predstavila šolstvo na Madagaskarju. Pozabili pa nismo niti na težave, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Predstavili sta jih Jana Lampe in Saša Eržen iz Slovenske Karitas. O pokojnem misijonarju Klemenu Štolcarju nam je ob fotografijah spregovoril njegov nečak Marko Petrovič, ki je pripravil tudi spremljajočo razstavo v misijonarjev spomin. Da imajo slovenski misijoni bogato zgodovino, pa je bilo moč razbrati iz predstavljenega kronološkega pregleda vseh slovenskih misijonarjev.

Ker se bliža božični čas, smo pripravili razstavo jaslic iz različnih misijonskih dežel. Največje občudovanje pa so požele zelo nazorno predstavljene jaslice z Madagaskarja, ki jih je postavil gospod Lojze Beguš.

Na Misijonski vasi je bil celo skriti zaklad, ki so ga, predvsem mlajši obiskovalci, iskali preko različnih ugank in nalog. Vsak pa je lahko našel tudi kaj zase na misijonski tržnici, saj so misijonarji prinesli veliko različnih stvari iz misijonov. Bilo je veliko zanimivih stvari, ki so si jih obiskovalci lahko ogledali, pri njih sodelovali ali le poslušali in tako obogatili svoje znanje o misijonih.

Z bogatim gradivom so bile predstavljene različne akcije Misijonskega središča Slovenije, kot so: Adventna akcija, Trikraljevska akcija in MIVA Slovenija.

Prepričani smo, da so vsi, ki so obiskali letošnjo Misijonsko vas, odšli domov z razširjenimi obzorji in da jim je delo naših misijonarjev in življenje v misijonskih deželah bolj blizu.

Hvala vsem, ki so nam pomagali ustvariti misijonsko vas, vsem, ki so na njej sodelovali in vsem, ki ste jo obiskali.

Razpored programa v PDF

 

MEDIJSKI SPONZOR

Print

SPONZORJI, DONATORJI, DOBROTNIKI …

ZAVOD_Sv_Stanislava_logo

ZAVOD SV.
STANISLAVA

LOGO KGZ Ribnica
 pikapolonica_logo Trgovina pri Levcku
Gnezdo LOGO 1  Graphic1
image001 tornado