MISIJONSKI MESEC OKTOBER 2020

Letošnje leto, tako zelo prizadeto s pandemijo koronavirusa, predstavlja svojstven izziv tudi za misijonsko dejavnost Cerkve. A odgovor na to, kako bodo misijonarji odgovorili na izzive te svetovne pandemije, lahko najdete v videu, ki so ga posneli v Missio Avstralija in razposlali po vsem svetu. Sporočilo misijonarjev je sledeče: »Mi smo še vedno tu!«.

Misijonska dejavnost Cerkve se bo ob spremenjenih razmerah nadaljevala. In ne samo to: še okrepila se bo! Kakor je greh izziv za še večjo ljubezen, tako je tudi ta težavna situacija izziv za še večjo in bolj zavzeto misijonsko dejavnost. V teh časih koronavirusa nas zato papež Frančišek poziva k solidarnosti. Ta virus nas namreč veliko bolj povezuje, kot pa oddaljuje, čeprav smo primorani držati socialno distanco. Vsi smo v »istem čolnu«, nadaljuje papež, kar pomeni, da moramo »veslati skupaj« in ne vsak zase.

Naslov letošnje misijonske poslanice je vzet iz besed preroka Izaija »Tukaj sem, pošlji mene« (Iz 6,8). Bog namreč tudi danes kliče, kakor je klical v preteklosti. V ta namen so za namen »Papeške misijonske zveze (PMZ)« nastali kratki prispevek naših misijonarjev, ki so pogumno izrekli svoj DA Bogu:
s. Urša Marinčič, Uganda (video* in članek)
s. Dorica Sever, Kanada – Inuiti (video* in članek)
p. Martin Kmetec, Turčija (članek)
s. Zvonka Mikec, Mozambik (članek)

*video je zaradi potreb PMZ v angleškem jeziku

Širše gledano smo prav vsi misijonarji. Vsak kristjan ima svoje poslanstvo. Poslani pa smo na podlagi klica, ki vznika globoko v notranjosti vsakega izmed nas. Papež Frančišek zato poudarja, da so misijoni prvenstveno notranja stvar. Verni laiki, ki tvorimo veliko večino božjega ljudstva, imamo zato pri poslanstvu oznanjevanja evangelija nenadomestljivo vlogo, saj preko nas neverujoči in drugače verujoči pridejo v prvi stik s Cerkvijo in evangelijem Jezusa Kristusa.
Tudi letošnje osrednje praznovanje Misijonske nedelje, 18. oktobra, bo zato potekalo v ljubljanski nadškofiji, v župniji sv. Helena – Dolsko, rojstnem kraju dr. Janeza Janeža, prvega slovenskega laiškega misijonarja. Letos obhajamo 30-letnico njegove smrti. Kot kirurg je 38 let deloval v Tajvanu, pred tem pa še štiri leta na Kitajskem. Nam laikom je zato v neizmeren zgled pristnega krščanskega življenja, ki se nesebično razdaja za druge. Dr. Janežu je posvečena brošura za molitveno uro oz. devetdnevnico, v kateri je tudi kratek življenjepis.
Najboljši misijonarji smo torej takrat, kadar med nami vlada duh bratstva in ljubezni. Zagotovo pa je eden od izrazov ljubezni tudi solidarnost. V tem duhu se vam v Misijonskem središču Slovenije že vnaprej zahvaljujemo za dar ob Misijonski nedelji. Vaš dar bo po namenu Papeških misijonskih družb šel za potrebe v misijonskih deželah, ki jih je ta pandemija še toliko bolj prizadela.
Najlepša hvala za izkazano dobroto.