Otroci pomagajo otrokom

Svet, v katerem živimo, se nam zdi včasih tako krut, tako nečloveški. Slutimo, da bi bilo treba nekaj spremeniti, pa tako težko kaj naredimo. Otroci nimajo toliko zadržkov kot odrasli. Otroci so tisti, ki lahko spremenijo svet in ga naredijo bolj človeškega.

Po svetu je za osnovne dobrine prikrajšanih veliko otrok. Nimajo dostopa do zdravstvene oskrbe, do osnovnega izobraževanja, nimajo prostorov za druženje. Lahko to spremenimo? Lahko! Počasi, korak za korakom. Potrebna je vztrajnost! Treba je videti, treba je razumeti, treba je narediti korak naprej.

Otroci pa niso samo prikrajšani, veliko tudi trpijo zaradi nasilja in vojn. Razna mednarodna srečanja po svetu skušajo rešiti probleme nasilja, vendar se ne spremeni veliko. Sestanki in govorjenja ne spreminjajo sveta. V svetu brez vrednot pa najbolj trpijo otroci.

Na drugi strani pa ste ravno otroci tisti, ki lahko spreminjate svet. In sposobni ste narediti tudi tisto, česar odrasli ne naredijo.

Kaj vse ste z vašimi darovi že naredili dobrega? Marsikatero šolo, vrtec, dispanzer, ki že stoji, ste pomagali zgraditi. A še pomembneje je, da otroci na drugem koncu sveta, na obalah Indijskega oceana, v osrčju Amazonskih gozdov, v mnogih vaseh in krajih v Afriki in Aziji, čutijo, da niso pozabljeni.