SREČANJA KOLEDNIKOV PO ŠKOFIJAH

Ob zaključku Trikraljevske akcije, v kateri požrtvovalni koledniki vsako leto prinašajo veselje na slovenske domove in posledično tudi veselje našim misijonarjem, se koledniki zberejo po škofijah, s sveto mašo se zahvalijo Bogu za vse milosti, si podelijo izkušnje in se skupaj poveselijo.

CE salezijanciSREČANJE KOLEDNIKOV – CE – CELJE, Bl. AM Slomšek – 9.1.2016
Srečanja so se pri salezijancih v Celju udeležili koledniki iz 13 župnij: Laško, Šentjur, Gotovlje, Polzela, Vransko, Tabor, Gomilsko, Braslovče, Šmartno ob Paki, Ljubno, Šempeter, Luče ob Savinji in Solčava. Vseh udeležencev je bilo 112.
Ob pol desetih smo se zbrali v kapeli svetega Janeza Boska, kjer je kaplan iz Laškega, Klemen Jager, vodil glasbeno delavnico in nas tako lepo pripravil na sodelovanje s petjem pri sveti maši. Ob desetih se je pričela sveta maša, ki jo je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek. Vse kolednike je lepo pohvalil za njihovo delo in je vse spodbudil, da to svoje delo nadaljujejo tudi v bodoče. Uvod v mašo in prošnje so pripravili koledniki sami. Berilo in zahvale pa so imeli njihovi animatorji. Med mašo je bil prisoten tudi misijonar p. Lojze Podgrajšek, ki je misijonar v Malaviju (trenutno doma na dopustu). Po sv. maši je otrokom predstavil svoj misijon. Z velikim zanimanjem so poslušali njegovo pričevanje.
Za tem smo imeli malico in prijetno medsebojno druženje v igralnici mladinskega centra. Iz obrazov otrok je bilo videti, da se imajo lepo.
Letos je prišla med nas tudi televizija Slovenija. Posneli so utrinek svete maše in eno skupino kolednikov. Nekateri pogumni koledniki so dali izjavo za televizijo Slovenija za oddajo Obzorja duha. Izjavo je dal tudi g. škof Stanislav Lipovšek in poudaril kako pomembno je, da dobrodelnost med ljudmi ne zamre in da s to dobrodelnostjo podpiramo naše misijonarje, ki skrbijo za najbolj uboge med ubogimi.
Na koncu je med nas prišla še klovnesa Eva Maurer, ki je s svojimi zabavnimi točkami razveseljevala in nasmejala naše kolednike.
Ob slovesu je škofijski referent za misijone otroke spodbudil, da bi drugo leto prišli še v večjem številu. S tem bodo svojim vrstnikom spodbuda, da bi se jih v prihodnje kar največ navdušilo za koledovanje in tako povezovalo župnije in vlivalo upanje otrokom v misijonskih deželah ter jim omogočalo napredek. Misijonarji so namreč izredno veseli te konkretne pomoči pri oznanjevanju evangelija.
Lep pozdrav v Gospodu, Viki Košec, škofijski referent za misijone

SREČANJE KOLEDNIKOV – KP – Vipava, Škofijska gimnazija – 9.1.2016
V dijaškem domu ŠGV se nas je zbralo 70 kolednikov skupaj s spremljevalci. Srečanje smo začeli s sveto mašo, ki jo daroval gospod škof msgr. dr. Jurij Bizjak ob somaševanju škofijskega animatorja za misijone, gospoda Nika Štrancarja, nekdanjega misijonarja gospoda Ivana Bajca ter gospoda Blaža Lapanje.
V nadaljevanju smo prisluhnili misijonarki s. Poloni Švigelj, ki nam je povedala marsikaj zanimivega o Senegalu. Poleg tega pa smo se naučili pesmico v senegalskem jeziku, ob kateri so nekateri koledniki preizkusili afriške inštrumente, ki jih je s seboj prinesla sestra Polona. Vse to skupaj nam je pričaralo pravo afriško razpoloženje.
Po malici, ki je prišla ravno ob pravem času, smo se preizkusili v reševanju koledniških rebusov ter v poznavanju oblik držav, v katerih delujejo naši misijonarji. Gospod Ivan nam je spregovoril tudi nekaj besed o Slonokoščeni obali, pa tudi o sužnjih, ki so jih vozili ne samo v Ameriko, ampak tudi o tistih, ki so jih domači poglavarji prodajali Arabcem v arabske dežele, o čemer pa se ne govori.
Na koncu smo zmolili še molitev za misijonarje ter se veseli razšli, saj smo skozi slike sestre Polone videli, koliko dobrega otrokom po svetu prinesejo trikraljevski darovi.
Eva in Niko

MB Šentilj pod Turjakom 3SREČANJE KOLEDNIKOV – MB – Šentilj pod Turjakom – 9. 1. 2016
V prelepi zimski idili in mogočni cerkvi, ki stoji kar na 670 m nadmorske višine pod mogočnim Pohorjem, smo se ob 9.30 začeli zbirati koledniki od vsepovsod in župljani domače fare. Kolednikov in njihovih spremljevalcev je prišlo 80. Vse je bilo v velikem pričakovanju.
Po kratki pevski vaji se je začela najsvetejša daritev sv. maše, ki jo je ob somaševanju vodil nadškofijski animator in voditelj MMZ g. Jožef Lipovšek. V nagovoru je orisal pomen Božje besede o Bogu, ki je ljubezen in to čutimo vsak trenutek življenja. Zato to ljubezen prinašamo drug drugemu, koledniki pa s hojo od hiše do hiše voščijo, prosijo in se zahvalijo za darove.
V evangeliju pa je bil poudarjen strah učencev v čolnu, ko vidijo Jezusa, mislijo pa, da je prikazen. Jezus jih opogumi: »Jaz sem, ne bojte se!« V življenju so različne situacije, ko nas je strah, vendar je Jezus vedno z nami in nas ne zapusti. Njegova ljubezen strah prežene.
Zahvala je veljala na koncu še kolednikom za zvestobo in prijateljstvo, g. župniku in župljanom, ter misli iz Malega princa, da je bistvo očem nevidno, kdor hoče videti, mora gledati s srcem.
Po okrepčilu, ki so ga pripravile domače gospodinje, se je v župnijski dvorani nadaljeval program z misijonarko s. Tadejo Mozetič. V čudoviti slikovni podlagi je orisala življenje na misijonu v Paragvaju. Najbolj se je razveselila, ko se je pokrižala in nas opozorila, da je beseda »tata« enaka kot v primorskem narečju in v misijonskem jeziku. Zanimivo je bilo gledati vse te podobe o šolanju učencev, o težavah s pitno vodo, predvsem pa se nas je dotaknilo neizmerno veselje, ki kljub revščini žari iz oči otrok. Potem so otroci navdušeno postavljali vprašanja.
Na koncu so se koledniki še predstavili na izviren način s pesmijo in voščilom. Seveda pa so za piko na i poskrbele še gospodinje, da nismo odšli lačni domov, ampak smo se v prijetnem druženju pogovarjali in obljubili, da se z veseljem spet srečamo januarja 2017.
Jožef Lipovšek, nadškofijski animator za misijone in voditelj MMZ

 

MS Ljutomer 1SREČANJE KOLEDNIKOV – MS – Ljutomer – 9.1.2016
Ob koncu trikraljevske akcije so se koledniki murskosoboške škofije, v soboto, 9. januarja 2016, zbrali v župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru pri sv. maši, ki jo je ob somaševanju duhovnikov vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Zbrane je pozdravil ljutomerski župnik in dekan g. Andrej Zrim, uvodne besede kolednikom pa je namenil voditelj Pastoralne službe dr. Franc Zorec. Pri sv. daritvi so z branjem in pesmijo sodelovali koledniki ljutomerske župnije. Srečanje se je po sv. maši nadaljevalo s predstavitvijo skupin kolednikov iz posameznih župnij. Predstavitev je vodil domači kaplan g. Zoran Car. Koledniki, na srečanju jih je bilo preko 80, so prišli iz župnij: Bakovci, Črenšovci, Gornja Radgona, Ljutomer, Odranci in Veržej.
V nadaljevanju sta laiška misijonarja Mari in Tomaž Porenta predstavila svoje misijonsko poslanstvo pri misijonarju Stanku Rozmanu v Malaviju.
V času, ko govorimo o novi evangelizaciji in se sprašujemo o smislu misijonskega delovanja, lahko kolednike imenujemo nove evangelizatorje. Prek najmlajših misijonarjev veselo oznanilo ponovno prihaja v domove naših mest in vasi. To so pričevali koledniki, ki so se zbrali na tem srečanju in vsi drugi, ki so po župnijah oznanjali novorojenega Odrešenika in ob tem zbirali darove za misijone.
Klavdija Dominko

 

SREČANJE KOLEDNIKOV – NM – Novo mesto, stolnica – 9.1.2016
Tudi letos so bili trije kralji zelo pridni. Veselo oznanilo so nosili po domovih od Božiča do praznika Svetih treh kraljev. Koledniki novomeške škofije smo se nato zbrali v Novem mestu v stolnici. Najprej so nam predstavili Sveta vrata. Povedali so nam, da so na njih upodobljene Drinske mučenke, Lojze Grozde in kralj, ki je ustanovil Novo mesto. Nato smo šli skozi vrata v cerkev, kjer smo imeli sv. mašo, ki jo je daroval novomeški škof. Pri njej so posebej sodelovali tudi kralji iz župnije Čatež ob Savi. Pri petju pa smo sodelovali vsi.
Po končani maši smo nadaljevali srečanje v dvorani. Zbrali smo se kralji iz dekanije Metlika, Leskovec in Kočevje. Bili smo kar lepa druščina. Igrali smo se igro Activity, ki smo jo malo priredili, opremili smo jo z gesli, ki so povezana z misijoni in božičnim časom. Pri igri je zmagala skupina iz Podzemlja. Ker nam je nekaj časa še ostalo, smo razdelili še CD s filmom o trikraljevski akciji, vendar so si ga morali otroci prislužiti. Med seboj so tekmovali pari. Eden v paru je besede bral nazaj, drugi pa je moral ugibati, katera beseda je to. Par, ki je uganil več besed, je dobil CD. Srečanje smo zaključili s pico in pogovorom.
Verjetno se bomo srečali tudi drugo leto. Opogumili bomo še druge dekanije, ki letos niso bile z nami.
Urška Kerin

LJ Šentvid 2SREČANJE KOLEDNIKOV – LJ – Šentvid nad Ljubljano – 16.1.2016
Škofijski animator za misijone, g. Slavko Kalan in njegova desna roka, g. Janez Avsenik, sta pripravila skupaj s svojimi sodelavci že 17. zelo lepo srečanje mladih, ki so od božiča do praznika sv. Treh kraljev obiskovali družine po številnih župnijah naše nadškofije. Na srečanju se je iz 20 župnij zbralo preko 270 udeležencev. Najštevilčnejša je bila skupina iz župnije Breznica s 30 udeleženci.
Program srečanja je potekal tako, da smo se najprej zbrali v dvorani Škofijske klasične gimnazije, se na kratko predstavili in pripravili na sveto mašo, ki je bila v cerkvi omenjene ustanove. Pred sv. mašo nas je nagovoril kaplan v Zavodu sv. Stanislava, g. Gregor Celestina. Bogoslužje je vodil nekdanji misijonar g. Izidor Grošelj ob somaševanju še nekaterih duhovnikov. G Grošelj je navdušil kolednike z razlago svoje odločitve za misijone in s samim delom na Madagaskarju. Med sveto mašo in še po njej je z besedo in sliko razveselil vse poslušalce in njihove spremljevalce. Pri sveti maši je sodeloval tudi otroški pevski zbor iz župnije Šentvid nad Ljubljano.

Po pogovoru z misijonarjem se je nekaj župnij predstavilo s čisto konkretnim nastopom v kostumih, na kar je sledilo težko pričakovano okrepčilo s pizzo in rogljičkom.
Zelo veliko veselje nam je letos na srečanju kolednikov naredil čarovnik Gregor, ki je celo uro otroke zabaval s svojimi rokohitrskimi spretnostmi.
Na koncu tega poročila se moram zahvaliti Zavodu Sv. Stanislava, ki nam vsako leto odstopi svoje prostore za to veliko prireditev, vsem duhovnikom, redovnikom in redovnicam, katehetom in katehistinjam ter animatorjem po župnijah, ki darujete svoj čas in talente v pomoč našim misijonarjem. Bog povrni vsem darovalcem, ki ste odprli vrata našim kolednikom ob obisku na vaših domovih. V letu usmiljenja pa veliko blagoslova.
Slavko Kalan (ŠAM)