LETNO SREČANJE MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE

MMZ_logoMisijonsko središče Slovenije in Misijonska molitvena zveza vsako leto pripravita srečanje za molivce in tiste, ki tako ali drugače podpirajo misijonarje in misijonsko dejavnost Cerkve.

Zveza (od leta 1999 je sestavni del Misijonskega središča Slovenije) šteje že več kot 1400 članov, ki vsak dan darujejo svoje molitve in trpljenje za misijone.
Člani imajo vsako leto na različnih koncih Slovenije zadnjo nedeljo v juliju srečanje. Tega srečanja se udeleži tudi kak misijonar, vabljeni so pa vsi, ki čutijo z misijonarji in misijoni.

Tudi letos smo imeli srečanja molivcev Misijonske molitvene zveze. Preberite si nekaj utrinkov s teh srečanj!

Srečanje molivcev misijonske molitvene zveze
za Ljubljansko in Novomeško škofijo (27.7.2014)

LJ Velika Dolina1Misijonska molitvena zveza organizira vsako leto srečanje molivcev. Letos smo se zbrali v nedeljo, 27. julija, ob 16h v Veliki dolini, tik pri Hrvaški meji. Na začetku nas je pozdravil ravnatelj Misijonskega središča Slovenije, gospod Stane Kerin. Ta je navzočim vernikom predstavil Misijonsko molitveno zvezo in vse povabil k molitvi za misijone. Sveto mašo, pri kateri je sodelovalo 7 duhovnikov, je vodil škofijski animator za misijone ljubljanske nadškofije Slavko Kalan. Med mašo je vodil tudi pogovor z misijonarko v Paragvaju, šolsko sestro Tadejo Mozetič. Ta je povadala, kakšno delo opravlja med Indijanci. V duhu smo se povezali s to misijonsko deželo tudi tako, da je med mašo zmolila Očenaš v jeziku indijanskih domorodcev. Na koncu nas je domači župnik Janez Zdešar povabil na obilno pogostitev, ki so jo pripravili prijazni domačini. Vse navzoče pa smo povabili k molitvi za misijonarje in vključitvi v MMZ. Mnogi so pristopili, tako da je zmanjkalo posebnih misijonskih rožnih venčkov. Tem jih bomo poslali po pošti.
Janez Avsenik

SREČANJE ČLANOV MMZ
SV. PETER PRI MARIBORU – MALEČNIK, 27.7. 2014

MB_Malecnik2Čeprav je bila v ospredju Krištofova nedelja in blagoslov prevoznih sredstev, je bilo tudi v Malečniku srečanje članov misijonske molitvene zveze in s tem priložnost za pogovor, molitev, darovanje in poživitev misijonske zavesti.
Že ob 14.30 uri so prihajali prvi verniki od blizu in daleč in z molitvijo rožnega venca prosili za blagoslov misijonov. Nato se je ob 15. uri začela najsvetejša daritev, ki jo je ob somaševanju vodil misijonar v Kirgiziji, p. Janez Mihelčič. Ob njem pa smo bili še brat Franci Mihelčič (bil je misijonar na Madagaskarju), mag. Anton Pačnik, Jože Šömen in Jožef Lipovšek (nadškofijski animator za misijone in voditelj MMZ). Na koru pa je prepeval cerkveni pevski zbor domače fare pod vodstvom dr. Ludvika Bračka.
V nagovoru je p. Janez posebej poudaril, da danes premalo znamo poslušati in so vse naše misli večkrat pri nepotrebnih stvareh. S tem slabi naša misijonska zavest, ki se pokaže tudi na drugih področjih življenja. Poudaril je pomen takšnega srečanja, da pomagamo z molitvijo in darovanjem za MIVO in s tem sodelujemo pri uresničevanju Jezusove zapovedi ljubezni. Orisal je tudi svoje dolgoletno misijonsko delo, ki traja že več kot 40 let od Japonske, profesorskega poučevanja na Univerzi in do Kirgizije. Vsi smo v cerkvi zavzeto prisluhnili vsem mislim p. Janeza. Po maši je domači župnik Jožef izpostavil Najsvetejše in smo molili litanije Matere Božje, molitev za misijonarje in nove poklice in prejeli blagoslov. Ob sklepu tega evharističnega srečanja je sledil še pogovor z misijonarjema Janezom in Francijem ter odgovori na vprašanja vernikov, potem pa blagoslov vozil, ki ga je vodil domači župnik Jožef.
Veselo druženje se je ob domačih dobrotah in zvoku harmonike nadaljevalo še pod lipo pred cerkvijo v prijetni zavesti, da smo hvaležni Bogu in vsem misijonarjem za vse, kar storijo v Kristusovi ljubezni. Verniki pa so zelo pohvalili prelepo podobico sv. Terezije Deteta Jezusa – ZAVETNICE MISIJONOV.
Jožef Lipovšek,
voditelj MMZ

Letno srečanje Misijonske molitvene zveze na Sveti gori pri Gorici

V nedeljo, 27.7.2014 je bilo letno srečanje članov Misijonske molitvene zveze za Primorsko. Letos nas je naša Mati Marija zbrala v njenem svetišču na Sveti Gori pri Novi Gorici. Srečanje smo začeli ob 15. uri z molitvijo rožnega venca za misijonarje, ki hvalevredno poslanstvo opravljajo po vsem svetu. Z nami sta bila misijonarka s. Polona Švigelj, ki je v Senegalu in misijonar Ivan Bajec, ki se je po 38 letih misijonskega dela na Slonokoščeni obali vrnil v domačo škofijo. Pridružili so se jima misijonarji, ki sedaj delujejo v Sloveniji – s. Hermina Nemšak, ki je bila 15 let na Slonokoščeni obali, Sandi Skapin, sedanji župnik v Sežani in pater Pepi Lebreht, ki je 12 let misijonaril v Maliju in v Togu, sedaj pa je na Sveti Gori.
Ob 16. uri je sveto mašo daroval škof Jurij Bizjak ob somaševanju misijonarjev ter duhovnikov: Franca Prelca, Marjana Jakopiča in Nika Štrancarja. Obred svete maše je polepšalo in obogatilo ljudsko petje in lepa pridiga škofa Bizjaka. Poudaril je pomen poslanstva tistih, ki darujejo v misijonih svoj pogum, voljo, prizadevnost za sobrate na vseh koncih sveta in vseh dobrotnikov, ki jim nudijo materialno in molitveno pomoč. Dejal je, da smo vsi mladike na trti, skupaj smo in rastemo iz istega debla. Tako kot je pomembna materialna pomoč, s katero misijonarji premagujejo težave in pomagajo reševati življenja, tako je pomembna tudi molitev, iz katere prihaja duhovna pomoč.
Po sveti maši je gospod Niko Štrancar, ki je škofijski animator za misijone v koprski škofiji, predstavil delo Misijonske molitvene zveze in spodbudil prisotne vernike, naj se tudi oni pridružijo. Predstavil nam je prisotne misijonarke in misijonarje in z njimi vodil pogovor. Opisali so svoje delo in pripovedovali zanimive dogodke iz življenja v misijonih. Vsi so se zahvalili za pomoč pri nakupu vozil in drugo materialno pomoč, poudarili pa so posebej, da jim veliko pomeni naša molitev.
S Svete Gore smo odšli polni hvaležnosti in občudovanja, kako velika so njihova dela in kako bogati so njihovi sadovi.
Z.V.

KP Sveta gora1  KP Sveta gora6

KP Sveta gora3

TUKAJ pa lahko poslušate tudi posnetke pogovorov s posameznimi misijonarji na srečanju MMZ na Sveti Gori.