Adventni koledar

ADVENTNI KOLEDAR 2023
Osrednji lik letošnjega adventnega koledarja je misijonar Ernest Saksida, ki je celo svoje aktivno življenje podaril revnim otrokom v Braziliji (Corumba). Ustanovil je Don Boskovo Deško mesto, veliko ustanovo s šolami, socialnimi ustanovami, internatom, ambulanto in cerkvijo, skozi katero je v dolgih letih delovanja šlo preko 20.000 otrok z ulice. Letos obhajamo 10. obletnico smrti tega velikega misijonarja, ki je za svoje delo prejel tudi številna odlikovanja. Z njegovo zgodbo želimo mladim bralcem Adventnega koledarja približati Jezusovo ljubezen do otrok in jim hkrati odpreti oči za potrebe vrstnikov v neposredni okolici in po različnih krajih sveta, kjer otroci še vedno živijo v pomanjkanju.


ADVENTNI KOLEDAR 2022
Rdeča nit letošnjega adventnega koledarja je molitev otrok za otroke. V prvem delu koledarja je predstavljeno življenje mlade Francozinje blažene Pauline-Marie Jaricot, ki je v začetku 18. stoletja v Lyonu ustanovila več velikih misijonskih pobud. Drugi del koledarja pa je namenjen pričevanjem slovenskih misijonarjev o tem, kako oni danes v misijonih molijo z otroki in kako jim molitev pomaga pri njihovem misijonskem delovanju.


ADVENTNI KOLEDAR 2021
V letošnjem letu smo adventni koledar posvetili našemu velikemu misijonarju v Zambiji p. Mihu Drevenšku. P. Miha je prehodil zelo zanimivo misijonsko pot. Lahko bi rekli, da je prehodil »pot misijonske preobrazbe« oz. preobrazbe dojemanja misijonov in misijonarstva. Iz »klasičnega misijonarja«, ki je deloval sredi ničesar, se je prelevil v misijonarja »nove evangelizacije«. S tem je tudi nam približal misijonsko delo, ki ni zaupano zgolj posebnim ljudem, ki delujejo daleč stran med `napol divjimi ljudmi`, ampak nekaj kar je oz. mora biti del vsakdana vsakega kristjana.


ADVENTNI KOLEDAR 2020
Letošnji adventni koledar govori o dr. Janezu Janežu, prvem slovenskem laiškem misijonarju. Kot zdravnik-kirurg je štiri leta deloval na Kitajskem, nato pa še celih 38 let v Tajvanu. Letos tudi obhajamo 30-letnico njegove smrti.
Dr. Janež je pogumno izrekel svoj DA Bogu – in šel na delo! Kot tak je svetel zgled misijonske poklicanosti prav vseh kristjanov in pristnega krščanskega življenja ljubezni; življenja, ki se nesebično razdaja za druge. V adventnem koledarju bomo tako vsak dan spoznavali njegovo življenjsko zgodbo.


ADVENTNI KOLEDAR 2019
Dragi otroci, spoštovani starši!
Tudi letos smo za vas pripravili adventni koledar. Tokrat nadaljujemo z zgodbami velikih slovenskih misijonarjev, ki so pustili pečat v misijonskih deželah in tudi v srcih ljudi. Letos bomo tako brali o Ignaciju Knobleharju, katerega zgled je bil škof Baraga, ki ste ga spoznavali lani. Knobleharjeva močna volja in vztrajnost je rodila sadove v osrednji Afriki, kjer je deloval. Ni pa bil le duhovnik in misijonar,  ampak tudi velik raziskovalec, ki je v takratnem času prišel najdlje po Nilu. V adventnem koledarju bo otroke tako vsak dan spremljala spodbudna misijonska zgodba o Ignaciju Knobleharju in njegovem življenju, opremljena z nalogo ter povabilom k darovanju za vrstnike v misijonih.


ADVENTNI KOLEDAR 2018
 Letos se bomo ob branju adventnega koledarja poglobili v življenje velikega slovenskega pogumneža škofa Friderika Ireneja Baraga, ki je čas svojega življenja izkoristil do skrajnih meja. Ker je bil bister, je še zelo mlad dojel, da je človekova največja sreča vera in človekov največji prijatelj Bog in njegova beseda. Zato se je posvetil Bogu, postal misijonar in do konca to srečo in tega prijatelja širil v Ameriki med plemeni in priseljenci, ki Jezusa še niso poznali. Ravno letos je minilo 150 let od njegovega odhoda v večnost, zato se ga bomo spomnili tudi v našem misijonskem adventnem koledarju. Vsak dan bomo spoznavali, kako so svetniške dogodivščine iz njegovega življenja odsev Božje besede.


ADVENTNI KOLEDAR 2017
Letošnji Adventni koledar prinaša zanimivosti naših misijonarjev in misijonark iz različnih držav sveta o tem, kako ljudje štejejo čas in zlasti za kaj ga najraje namenjajo. Ob čudovitih risbah ilustratorja Juana Juvančiča bo iz dneva v dan otroke in mladostnike pripravljal na Jezusov prihod in vodil do spoznanja, zakaj je svet od Jezusovega rojstva začel šteti čas na novo; odkrili bodo še veliko zanimivosti o različnih narodih in verstvih glede štetja in rabe časa.
Vsak dan prinaša vprašanje, vezano na besedilo; eno preprosto nalogo kako naj uporabijo svoj čas za Jezusa ali bližnje ter mošnjiček, na katerega vpišejo, koliko bodo ta dan darovali za otroke v misijonih.


adventni_koledar2016

ADVENTNI KOLEDAR 2016
Dragi otroci, spoštovani starši!
Vedno smo veseli, kadar imamo v planu kakšno pot. Posebej še, če vemo, da bo na cilju tudi prijetno presenečenje. Tisti, ki gredo radi v hribe, jim ni žal napora, saj jim že pot sama nudi nešteto lepih doživetij, kaj šele sam vrh, ko oko samo strmi, srce pa se veseli.
Tudi v tem adventu se bomo odpravili na pot – tudi tokrat v Betlehem. Ampak ta pot bo letos nekaj posebnega. Šli bomo preko Madagaskarja in se skupaj s tamkajšnjimi ljudmi podali na strme poti, ki vodijo v
Betlehem. Skupaj z njimi bomo doživljali kamenje in mah, trnje in cvetje – da bi dosegli vrh v Betlehemu ob jaslicah.
No, v resnici na tej poti ne bomo sami. Naš vodič bo Jure Sešek z Radia Ognjišče, ki je to pot z Malgaši prehodil in je skupaj s svojima sodelavcema spoznaval, kako je mogoče tudi otrokom, mladim in odraslim na Madagaskarju z dobroto pokazati pot v Betlehem, jih z usmiljenjem opogumiti, da vztrajajo in z ljubeznijo tudi njim omogočiti, da se srečajo z Jezusom v jaslicah.
V popotnih zgodbah bomo zato z veseljem spremljali Jureta in preko njega odkrivali malgaške poti. Seveda pa se bomo z molitvijo povezali v eno družino in z darovi pomagali otrokom, ki naj preko naše dobrote začutijo, da skrbimo zanje, saj so tudi oni naši bratje in sestre. Naj po naši dobroti začutijo Božjo dobroto, ki se nam na poseben način razodeva v božični noči.
Vzemite si čas vsak večer: prižgite svečko na adventnem venčku, preberite zgodbo za tisti dan, skupaj nekaj zmolite in namenite svoj dar za lačne otroke po svetu.


AK 2015m

ADVENTNA AKCIJA 2015
SI LAHKO TO PREDSTAVLJAŠ?
– Si lahko predstavljaš, da tole drobno knjižico bereš vsak dan adventa?
– Si lahko predstavljaš, da jo bereš skupaj z mamico in očkom?
– Si lahko predstavljaš, da jo bereš mamici in očku?
– Si lahko predstavljaš, da najprej preberete odlomek iz Svetega pisma? Potem pa za vsak dan še besedilo iz te knjižice?
– Si lahko predstavljaš, da potem še kaj zmolite in zapojete?
– Si lahko predstavljaš, da kakšen večer k vam prisedejo še Jezus, Marija in Jožef? Da tudi oni poslušajo? In kakšno rečejo? Z vami zmolijo in zapojejo?
Si lahko predstavljaš, kakšen lep božič bo?– In-si lahko predstavljaš, da v sreči, ki jo doživljaš v svoji družini, vsak dan pomisliš tudi na otroke drugje po svetu? Na primer tiste tam daleč v Afriki, na Madagaskarju, v Aziji in Južni Ameriki ali med Eskimi … na te otroke, ki nimajo vsakdanjega kruha in so lačni, ki nimajo šole, ki so bolni?
– Si predstavljaš, da vsak dan moliš tudi zanje?
– Si predstavljaš, da bi s tvojim darom tem otrokom pomagal olepšati življenje?
Poskusi! Uspelo ti bo olepšati vaš družinski praznik – in rešil boš svoje vrstnike, ki so v stiski. Pogumno torej na pot …


Adventni_Koledar2014

ADVENTNI KOLEDAR 2014
Dragi otroci, spoštovani starši!Stopite s tem koledarjem v letošnji adventni čas.
Adventni venček na mizi vas bo povabil, da se vsak adventni večer zberete skupaj – topleje vam bo pri srcu, ker boste povezani v skupnem pričakovanju in pripravi na božični praznik. Preberite odlomek iz evangelija za tisti dan.
Lučka, ki jo boste prižgali na adventnem venčku, vas bo vabila k veselju in hrepenenju po pravi luči, ki jo prinaša Dete v jaslicah. Zapojte skupaj adventno ali Marijino pesem.
Prebiranje adventnega koledarja vam bo v pomoč, da boste v svojem srcu in svojem domu na novo začeli ustvarjati odpuščanje, razumevanje, sodelovanje – to je: prostor za novorojenega odrešenika. Zgodbe naj vam pomagajo, da boste sredi svojih doživljanj odkrivali bisere veselja in jih podarjali drugim. Ne pozabite pa teh biserov molitve, dobrote in ljubezni nameniti tudi lačnim otrokom v misijonskih deželah.
Skupna molitev naj bo temelj adventnega večera – to naj bo radostno klicanje Jezusa v vaš hlevček.


Adventni_Koledar2013

ADVENTNI KOLEDAR 2013
Dragi otroci, spoštovani starši!
Veselimo se mnogih darov, sposobnosti, napredka, uspehov, sreče …
Vedno pa ni in tudi ni bilo vse lepo. Marsikje po svetu je več teme kot svetlobe.
Bog sam je v temo prinesel luč, ko je ustvaril vesolje in človeka. Toda človek je večkrat naredil temo. Zato je Bog ponovno pokazal, da je Oče nas vseh − poslal nam je Sina za našega brata in rešitelja. Ta nas uči in tudi kaže, kako naj živimo, da bomo res srečni. Njegov nasvet je zaobjet v stavku: »Ljubi Boga z vsem srcem in bližnjega kakor samega sebe!« /Mt 22,36-39/
Adventni čas je namenjen ravno temu, da se bolj približamo Jezusu, in da se spet povežemo med seboj.
Tale adventni koledar naj vam pomaga na poti k Jezusu, da bi ga ob praznovanju božiča s srcem objeli.
Prav tako pa ob vsakdanjem prebiranju koledarja pokažite razumevanje in pomoč − torej odprto srce − za vse okoli vas − tudi za tiste, ki tam daleč po svetu lačni, bolni in nepismeni hrepenijo po sreči.
Z vsakdanjo molitvijo bodite na poti k Jezusu, kot pisatelj Luka odkrivajte skrivnosti adventa (Gospodovega prihoda), z darovi pa polnite škatlico (ki jo najdete v sredini tega koledarja) in pomagajte lačnim otrokom po svetu spremeniti življenje na bolje.


ADVENTNI KOLEDAR 2012
Pri pripravi otrok in družin na praznovanje Jezusovega rojstva vam tudi letos želi biti v pomoč ADVENTNI KOLEDAR. Njegov namen ni le zbiranje darov za lačne otroke – v ospredju je pastoralni vidik. Otrokom in staršem naj pomaga, da bi se vsak dan v adventu ob večerih zbrali ob svečki, ob zgodbi premišljevali o dobroti, ki se nam posebej razodeva v Jezusu in je vredna posnemanja, skupaj molili in se tako odpirali za Luč iz Betlehema. Adventni koledar letos pripravljamo skupaj z Mavrico, da bi ga lahko uporabili tudi pri verouku, mali šoli, družini …

Seveda bo ob duhovni poti k božiču pomemben tudi vidik dobrote in pomoči lačnim otrokom. Zato vas prosimo, da spodbujate otroke, da v akciji »otroci za otroke« v priloženo škatlico zbirajo darove in jih prinesejo k jaslicam. Tako bomo skupaj z otroki vsega sveta pripravljali pot za Jezusa. Zbrane darove nam, prosimo, posredujte v Misijonsko središče, da jih pošljemo v Rim, od koder jih bodo poslali najbolj ogroženim otrokom v misijonskih deželah. Hvala vam za sodelovanje!

Veselo in pogumno pot v Betlehem in doživeto srečanje z Novorojenim!


ADVENTNI KOLEDAR 2011
“Vsi k Jezusu pojdimo, da se ljubezni naučimo,
tako pravičnost bo med nami, tudi za otroke tam v daljavi.”

Zimski čas je. Morda nam je hladno, ne le po telesu, morda tudi v srcu. Blizu je praznik Jezusovega rojstva. Bog prihaja med nas, da bi nas ogrel, da bi se povezali med seboj in celo s tistimi, ki so tam daleč, ki jih zebe zaradi lakote, revščine, bolezni … Prikličimo Jezusa nam in njim. Pri tem naj vam pomaga ta koledar.

Vzemite si vsak večer nekaj minut časa, prižgite svečko na venčku, skupaj preberite odlomek evangelija iz svetega pisma in potem misli iz koledarja za tisti dan, z molitvijo vabite Jezusa. Ne pozabite na lačne otroke po svetu. Tudi za njih molite.


ADVENTNI KOLEDAR 2010

Tudi letos se bomo vzpenjali po stopnicah adventnega časa, da bi veseli dospeli do vrha – do praznika rojstva njega, ki je Emanuel – Bog z nami. Vsak dan bo en korak na tej naši poti.

Da se bomo lažje vzpenjali in se dobro pripravili, se bomo vsak dan ob prižgani svečki pogovarjali z Bogom v molitvi, prebrali zgodbo in se ob njej kaj naučili. S svojimi darovi bomo pomagali lačnim otrokom po svetu, da bi tako sebi in njim pripravili lepo praznovanje.


ADVENTNI KOLEDAR 2009
“Sonce veselja nam v srcih žari, rešitev gradimo za vse ljudi.”

Kaj bi brez sonca … Svetlobo nam daje, greje nas, daje rast … V njegovi svetlobi vidimo pot, obcudujemo naravo, se veselimo drug drugega, lahko ustvarjamo, smo ponosni na uspehe … Če pa je temno v srcu – je vse temno. In kolikokrat je temno v družini, v skupnosti, v svetu … ker ljudje ustvarjamo temo … z besedami, z dejanji … Tone Pavcek je zapisal:

Na svetu si, da gledaš sonce,
na svetu si, da greš za soncem,
na svetu si, da sam si sonce
in da s sveta izganjaš sence.

To bomo skušali uresničiti v tem adventnem času, ko se pripravljamo na božič, na dan, ko nam bo posijalo pravo Sonce, ki vedno daje svetlobo, ki nas vedno greje, ki nam pomaga, da rastemo v dobre ljudi, v brate in sestre med seboj. To Sonce bomo klicali v svoje življenje, v naše družine, v naše okolje. Ne bomo pa pozabili na misijonske dežele. Tja bomo otrokom pošiljali sončne žarke naših molitev in naše pomoči. Skupaj se veselo pripravljajmo na prihod Odrešenika in z veseljem pošiljajmo sončne žarke dobrote na vse strani.


ADVENTNI KOLEDAR 2008
“Skupaj z otroki vsega sveta, sadimo cvetje za Jezusa.”

Kako pust bi bil svet brez cvetja. Vsaka roža, ki jo zagledamo, nas razveseli, vsak cvet, ki ga podarimo nas obogati. Če bi vsak človek vsak dan položil na cesto življenja en sam cvet, bi bile vse poti polne radosti. Žal pa je vsepovsod toliko trnja osamljenosti, nerazumevanja, prepirov, lakote, bolezni, revščine …
Adventni čas nam kaže pot v rajski vrt. Od tam, od Boga, prihaja med nas najlepši cvet – Emanuel – Bog z nami – Jezus Kristus, naš odrešenik. V naš zemeljski vrt prihaja, da bi nam pomagal, da bi bili tudi mi cvetovi, da bi okrasili ta svet.
V tem adventu se bomo trudili, da bomo vsak dan s svojimi besedami in z dejanji posadili kakšen cvet veselja in dobrote, da bomo tako pripravili okrog nas lep Betlehem za Jezusa. Cvetove molitev in naše dobrote bomo poklanjali tudi otrokom tam daleč v misijonih, da bi tudi oni doživeli cvetoč božič rešitve.


ADVENTNI KOLEDAR 2007
“Zvezde prižigam – upanje vlivam. Zvezda biti jaz želim, da drugim temo razsvetlim.”

Nihče od nas ni rad v temi. Če ni luči, ne moremo delati, če je tema, se spotaknemo in pademo. Če je tema v družini, med sosedi, sošolci, sodelavci – je težko živeti. Če je tema v srcu – potem je temno tudi vse okrog nas.
Adventni čas nas vodi k luči, k Jezusu, ki je rekel: “Jaz sem luč sveta.” On želi priti k nam, on nam želi posvetiti na naša pota, predvsem pa v naše srce. Če bomo v srcu imeli luč veselja, bomo celo težave premagali z veseljem.
V tem adventu se bomo trudili, da bomo to lučko prižigali v svojih srcih in s tem v svojem življenju. Tam bomo zvezde tudi za druge. Zvezde se vidijo od daleč – in mi bomo skušali biti zvezde vodnice k novemu dnevu, k lepšemu življenju tudi lačnim otrokom po svetu, ki ne vedo, kaj je luč veselja.
S svojimi molitvami in darovi jim bomo prižigali zvezde upanja in rešitve.