UTRINKI Z MISIJONSKIH POLJAN

Tedensko prebirajte kratke novičke, ki nam jih pošiljajo naši misijonarji.


17. februar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

ČUK S. BARBARA – MEHIKA – 13. 2. 2017
Prav lep pozdrav iz Mehike.
Toliko, da se oglasim in da vidite, da sem še živa.
Kljub napetim okoliščinam, ki jih živimo v Mehiki … ne izgubljamo upanja.
Maja pridem v Slovenijo na dopust.
Kmalu se vidimo.
s. Barbara fmm

ZAHVALA ZA AVTO – DAR MIVA SLOVENIJA – INHARRIME – 2. 1. 2017
V tem času, ko obhajamo Božično praznovanje, vam z velikim veseljem pišem to pismo. Najprej vam pošiljam svoje najtoplejše pozdrave z voščili sreče v novem letu 2017 in obilja uspehov pri delu, ki ga skrbno opravljate v dobro misijonov.
Na drugem mestu, v mojem osebnem imenu, v imenu salezijanske redovne skupnosti in v imenu Poklicne šole Dominika Savia v Inharrime, vre iz dna srca prisrčna zahvala za veliko pomoč, ki jo je bila vsa naša skupnost deležna s strani Misijonskega središča Slovenije. Govorim o vozilu znamke Toyota.
V vseh teh letih smo na lastni koži najbolj očitno občutili bolečino ob pomanjkanju prevoznega sredstva. Z vašo dobrosrčnostjo nam bo sedaj končno odleglo in nam uspelo še bolj temeljito stati ob strani in spremljati mlade Mozambičane na poti vzgoje, kar je poglavitno delo, in ki ga na misijonu opravljamo izključno v njihovo dobro in korist.
Še enkrat hvala iz vsega srca in naj vas povsod spremlja obilen Božji blagoslov.
Z velikim spoštovanjem,
direktor ustanove Dominik Savio, Inharrime
Pe. Pedro Alexandre Meia – sdb
(Prevod pisma: Anton Grm – sdb)

KOCIPER AGATA – BRAZILIJA – 15. 2. 2017
Kot vedno smo tukaj v amazonski džungli za “orbito”, vedno v zaostanku z novicami … ki jih prebiram kakšen mesec potem, ko so odposlane.
Tako sem danes, 14. 02. 2017, prebirala božično pošto, ki je bila pisana v novembru in decembru.
Uspela sem celo videti na internetu v MO december 2016 objavo članka tudi iz našega konca ob reki Rio Negro, ter seveda v utrinkih z misijonskih poljan zadnja moja pisma in sem bila presenečena, s kakšno hitrostjo ste to uredili …
V tej božični pošiljki sem z veseljem prebrala pismo g. Matjaža in g. Staneta s spodbudnimi mislimi in voščili. Iskrena hvala.
Čakala sem tudi na kakšno besedo o predstavitvi novega voditelja misijonov in seveda iz besed iz tistega skoraj rdečega papirja začutila utrip novih tokov v slovenski Cerkvi, ki se pridružujejo tokovom naših rek in pritokov.
Iskrena hvala za spodbude in misijonsko povezanost našim škofom v osebi škofa Stanislava Lipovška, ki nam piše, celovškemu voditelju g. Jožetu Kopeinigu in Mateji Rihter, voditelju MMZ g. Jožefu Lipovšku, ter seveda podpisanim sodelavcem v pisarni Tini, Mateji, Simonu in Saši, poleg že zgoraj omenjenih Staneta in Matjaža.
Naša molitev in kakšna žrtvica naj tudi vas krepi pri tako odgovornem poslanstvu, katerega opravljate, ki je kakor “sopro do Espírito Santo” – “gibanje Sv. Duha” v obeh smereh, navzven in navznoter.
Kot pišete, nas informirate tudi z izpisom kontne kartice.
Jutri sem še v São Gabrijelu, potem pa grem v Içano. Marca spet pridem v mesto po sestro Vietnamko, ki bo prišla prvič na naš misijon kot nova misijonarka.
Zbogom in vsem vroč pozdrav.
s. Agata Kociper


10. februar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

MAVRIČ TOMAŽ – RIM – ARGENTINA – 5. 2. 2017
Prisrčen pozdrav iz Argentine, kjer sem se udeležil sestanka ene od vej Vincencijanske družine “Vincencijevi laični misijonarji”.
Iz srca se zahvaljujem Vsem sodelavcem v Misijonskem središču Slovenije za lepe želje ter molitveno podporo. Tudi jaz se vas spominjam vsak dan v molitvi.
Vaša duhovna ter materialna pomoč lajša trpljenje na tisoče in tisoče ljudi!
Ostajamo povezani v mislih in molitvi.
Če Bog da, se vidimo marca v Sloveniji, kjer se bom udeležil simpozija, ki ga organizira Dom Sv. Jožefa v Celju v začetku druge polovice marca.
Prisrčen pozdrav vsem sodelavcem v misijonskem središču!
Tomaž

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 10. 2. 2017
Spoštovani g. Matjaž Križnar, naš novi voditelj MSS! Dragi drugi misijonski sodelavci!
Najprej Vam izrekam dobrodošlico v misijonske brazde, ki se različno režejo po svetu, v našem naravnem okolju. Bog nam naklanja različne naloge v božjem kraljestvu in na vsako ob svojem času odgovorimo. Tako je tudi za vas prišel čas novega služenja Gospodu: s Cerkvijo v Sloveniji v Cerkvi po svetu. Ta nas je že veliko naučila in se v svetu izkazala!
Medtem, ko s hvaležnostjo gledam na delo g. Staneta Kerina, ki ga je pridno opravljal do zdaj, vas, g. Matjaž, pozdravljam in priporočam Mariji Pomočnici in zavetnici misijonov sv. Tereziji Deteta Jezusa, za modro in odprto vodenje MSS z izzivi in različnimi odgovori na potrebe današnjih časov.
Ker se nahajam v amazonskem pragozdu na severu Brazilije, v indijanskem kraju IÇANE, škofije São Gabriel da Cachoeira, kjer nimamo interneta, telefon pa ko dela,doseže le po Braziliji, izkoristim še danes in jutri, ko sem v glavnem mestu Amazonije – v Manausu, da vam pošljem prošnjo za letošnjo MIVO. Sicer pa se občasno moram zapeljati z motornim čolnom do našega prvega mesta SÃO GABRIEL DA CACHOEIRA, oddaljenega sedem ur vožnje po reki, kjer lahko tudi preberem e-maile in kaj odgovorim.
Dodajam še nekaj fotografij iz skupnosti, ki dela z deklicami v stiski in kršenimi pravicami, ki jim je vozilo namenjeno.
Agata Kociper iz Brazilije – Amazonije, 33 let misijonarka.

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 10. 2. 2017
Misijonarke, ko pridemo iz različnih krajev misijonov s čolnom in motorjem na obalo – pristanišče v São Gabrijel da Cachoeaira, moramo za čas, ko smo v mestu, spraviti čoln in motor na varno. V ta namen je pred desetletji bil kupljen neke vrste “splav” s streho ali bolje hiško, sedaj pa je vse že dotrajalo, od lesa pa do železnih spodnjih “čolnov” ali naprav, ki to držijo pokonci. V portugalščini je to flutuante, kar pomeni, da plava, flutua … Torej, darovi bodo podprli to prenovo, na katero že dolgo čakamo. Zadnje čase ne moremo več z motorji noter v hiško na varno, čoln le še privežemo. Pred kratkim so nam, sicer znani ljudje, odvezali naš motor in so se za en dan odpeljali po opravkih, ker jim je njihov motor odpovedal, potem pa so ga pripeljali nazaj in se nam opravičili, da so to storili brez našega dovoljenja.
Drugi sestri, ki je shranila čoln z motorjem pri drugih ljudeh, za katere je mislila, da bodo bolje poskrbeli, pa so ji odpeljali vse s čolnom vred, da se je potem po dolgih iskanjih vse našlo skrito v enem jarku. Pri tem pa še čakamo, da bo manj vode, da se bodo dela lahko začela. Vsekakor pa se že lahko naroči les in drugo potrebno za to.
Še večja skrb pa je formacijska hiša v São Gabrijelu, kjer je potrebno postaviti okrog hiše zid, kajti nevarno in nezdravo se zadnje čase vse bolj zateka v ozadje te hiše med drevesa in improvizirane barake, kjer se vse sorte dogaja. Ravno dan pred mojim obiskom v tej skupnosti, januarja letos, so sestre imele nočne obiske okrog hiše in so potem našle dele oblačil, japonk in razmetanega nekaj našega, a niso ničesar odnesli … Hvala Bogu, da niso vdrli v hišo … To se je že zgodilo, ko je bila hiša ponoči enkrat prazna, kajti sestra se je umaknila v drugo skupnost, ker je bila sama doma. Imele so tudi psa, a so ga oslepili … Prepričani smo, da nad nami bdi Marija s svojim plaščem in nas varuje, toda tudi mi moramo storiti svoje.
Tako bomo uporabili del tega denarja za izboljšanje stvari in omogočili našim poklicem mirnejše bivanje in študiranje. Navadno jih je tukaj do osem pripravnic za prvo izkušnjo. V Manausu pa jih je v aspirantad vstopilo iz São Gabijela sedem tistih, ki so že prehodile prvo izkušnjo. Štiri so šle v drugo inšpektorijo v postulat, medtem ko je ena v noviciatu v São Paulu, ena pa je naredila prve zaobljube letos 24. januarja in je že na delu v São Gabrijelu v hiši za deklice s socialnimi potrebami.
Vse so Indijanke in to je res pravi razcvet domačih poklicev. Tega razcveta želimo tudi vam in seveda za to molimo.
S. Agata


2. februar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

LISJAK DANILO – UGANDA – 30. 01. 2017
Dober dan in vse dobro v tem novem letu.
Si mislim, da so letošnji koledniki morali precej zmrzovati, za naše otroke, ki se kopljejo v vročini, vsaj pri meni, in bodo drugi teden začeli s poukom.
Bral sem lepo brošuro in našel tudi naš projekt.
Boglonej in hvala.
Smo že začeli s pripravami gradnje in že gradijo veliko peč za opeke. Tudi hiša za zidarje je že pripravljena sredi gradbišča. Ob priliki pošljem foto dokumentacijo.
Hitim nazaj, saj igrajo finale Bon Boskovega pokala.
Lep pozdrav vsem v pisarni in čestitke za uspelo trikraljevsko akcijo.
Zbogom, Danilo

TOMC KATARINA– MOZAMBIK – 30. 1. 2017
Pozdravljeni vsi domači in prijatelji!
Zdaj imam še malo več časa za pisanje, drugi teden pa bodo že prihajali otroci, ker se bo začela šola. Zaradi težav z internetom ne vem, ali je bilo prvo pismo odposlano, zato vam pišem še enkrat.
Potovanje je potekalo brez zapletov, vse sem prinesla čez carino brez problema. Nekaj stvari, ki bi jih potrebovala, je sicer ostalo doma, vendar najnujnejše imam. Tukaj so me zelo lepo sprejeli, sestre, delavci in drugi ljudje, ki me poznajo. Srečala sem tudi nekaj deklet. Občutek je tak, kakor da bi prišla domov. Tudi klima je ta prava. Sedaj malo dežuje, vendar je prijetno toplo. Verjetno mi kar malo zavidate.
Za zdaj še ne vem, kaj bom počela, vidim pa, da bo dela dovolj. Kot glavno sem se zapičila v vrtec. Potreben je temeljite prenove, zato bom večkrat prosila za pomoč iz domovine. Kot so mi povedali, je v vrtcu 200 malčkov, prostor pa je velik za polovico manj otrok. Zgraditi bo treba nekaj novih stranišč, ker jih je premalo, urediti prostor za jedilnico in delitev malice. Zamenjala se bo tudi streha na hiši, kjer stanujem, v moji sobi namreč zamaka. Kadar dežuje, imam tam podstavljeno vedro. Največji problem bo kupiti hrano za dekleta, ki bodo bivala v internatu, ker se je zelo podražila. Država preživlja hudo krizo, zapirajo se podjetja, plače so nizke, ogromno je brezposelnih in lačnih. Od pekarne tudi ni pričakovati velikega dobička, ker država ne dovoli podražiti kruha, moka pa se je že podražila in se bo gotovo še.
Za nova dekleta, ki vstopijo v internat, bo treba priskrbeti botre, ki bodo pošiljali denar za šolanje in oskrbo. Če bi kdo želel postati boter, naj kar pošlje prijavnico na Misijonsko središče. Toplo se priporočam tudi za denarno pomoč in molitve, za kar vam bomo jaz in tukajšnji otroci zelo hvaležni.
Iskrena hvala otrokom in njihovim staršem iz župnije Križe pri Tržiču, ki so zbirali denar in šolske potrebščine. Vse sem prinesla in zdaj čakajo novih lastnikov.
Naj bo za zdaj dovolj, pošiljam vam prisrčne pozdrave, naj vas ogrejejo sončni žarki in misel na misijone.
Vaša misijonarka
Katarina Tomc


27. januar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

PETERLIN S. BARBARA – UKRAJINA – 23. 01. 2017
Spoštovani vsi v Misijonski pisarni!
S s. Marto sva že malo pozni, a upava na vaše razumevanje.
Prav lepa hvala za vsa vaša voščila, spodbude in darilo ob praznikih. Zahvaljujeva pa se tudi za vso vašo dobro voljo, delo in trud, ki ga namenjate nam in našemu poslanstvu. Bog vam povrni!
Iz Kijeva vas vse lepo pozdravljava in želiva, naj vas Luč Novorojenega razsvetljuje skozi vse leto 2017!
s. Barbara

MLINARIČ JOŽE – RUANDA – 23. 01. 2017
Lepo vas pozdravljam in želim vsem v misijonski pisarni srečno novo leto.
Vesel sem, da vam lahko sporočim, da sem dobil svoj račun na EQUITY BANK. Zdaj mi lahko pošljete moj denar za pomoč šolarjem in revnim.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem!
Jože Mlinarič

ŠKERLJ S. ZORA – BOCVANA – 24. 01. 2017
Po 50 letih v Afriki se vračam letos domov. A preden grem, imam seveda še nekaj zelo potrebnih opravil na različnih poljih apostolata tu v Bocvani.
Kot vam je morda že znano, delam med in z domorodci – Bušmani. Trenutno imamo priložnost pomagati jim, da dobijo zemljo. Po mnogih rodovih “seljenja” za preživetje se sedaj morajo ustaliti. In mislim, da so kulturno sedaj kar pripravljeni na to (sicer pa nimajo druge možnosti, glede na državne zakone).
Preko Serowe ‘Land Board’ (in z našo pomočjo) so dobili približno 12,3 hektarjev zemlje v bližini naše vasi. In seveda, najprej je treba zemljišče ograditi s precej močno ograjo, da se zavaruje pred domačimi in napol divjimi živalmi. Razen, seveda, pred neugnanimi opicami, ki tako rade kradejo, se ne da …
Skušala se bom še kaj na kratko oglasiti, preden se, po 50-letih v Afriki, vrnem domov.
Pozdrave, v molitvi in misijonskem duhu združena,
Zora Škerlj osu

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 27. 1. 2017
Hvala Bogu, končalo se je srečno brez smrtnih žrtev. Nihče tukaj ni verjel, da je to možno. Če se zbere taka množica in zahteva kri, potem mora glava pasti, če ne od krivca pa od kakšnega njegovega bližnjega sorodnika, ki je pri roki. No, tokrat so se ljudje kar nekako pomirili, vojakov je bilo pač preveč, prišlo je cel kup raznih specialcev s puškami, pripravljenimi na strel … Ljudje so zažgali 20 hiš v Vangaindranu, ampak to se bo že postavilo nazaj, življenja pa se ne da več vrniti nazaj.
Upajmo, da je ta dogodek prinesel nekaj novega, odprl novo stran, da morda ne bodo več takoj medsebojno obračunavali v taki meri …
Hvala za molitev, mislim, da je bil to kar en majhen čudež.
Jani

TELIČ S. EMA HKL, ČILE, 1926 – 2017
Po več kot 60 letih življenja v tujini, v Čilu, je odšla domov k Očetu
Ema Telič, hči krščanske ljubezni (usmiljenka).

Rojena je bila 31. 10. 1926, Kozarišče, Stari trg pri Ložu. V Družbo hčera krščanske ljubezni je vstopila leta 1946 v Sieni v Italiji. Delovala je kot medicinska sestra v bolnici Sv. Vincencija Univerzitetne klinike Casillia Santiago v Čilu.
Umrla je v petek, 20. 01. 2017. V ponedeljek, 23. 01. 2017, je bila pokopana.

Sestra, ki je z njo živela in delala, je o njej med drugim napisala: “Učila sem se od njenega življenjskega pričevanja, njenega močnega orožja vere, o kateri je vedno govorila, da je to največji dar, ki ga je prejela od svojih staršev: močna vera in zaupanje v Boga.”
Vseskozi je bila ljubeče povezana s sestrami domače province v Sloveniji. Njene sosestre jo priporočamo v molitev.
Gospod, daj ji večni mir in pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru.
s. Davorina Gregorc

K BOGU JE ODŠLA MISIJONARKA † S. M. KRISTINA BAJC
Rodila se je v Grivčah (kraju mučenca Filipa Terčelja) pri Ajdovščini 16. junija 1930. 15. oktobra 1950 je vstopila v Grottaferrati pri Rimu v noviciat šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Tam je 25. novembra leta 1956 položila večne zaobljube. Prva redovna leta je preživela v Žabnicah, kjer je z mladostno vnemo delala v župniji. Pridobila je veliko število strežnikov, ki so z veseljem stregli pri sveti maši. Zelo je ljubila lepoto župnijske cerkve in v luči vere, še posebej za praznike, je bogato okrasila oltarje. Znala se je približati vsakemu človeku in mu dati veselo, spodbudno besedo vere. Še posebej je znala navdušiti Žabničane pri delu za misijone.
24. januarja leta 1968 je odplula z ladjo Ausonia v Egipt. Če odštejemo šest let njene službe kot provincialne predstojnice, se je žrtvovala za misijone več kot 40 let. Ko je prišla v Aleksandrijo, je bilo tu še okoli 40 Aleksandrink, ki se starejše in bolehne niso nameravale vrniti v Evropo. Pod njenim vodstvom je bilo zgrajeno novo poslopje za ostarele.
Lahko rečemo, da je sestra Kristina izgorevala za tamkajšnje ljudi, posebno za reveže. Da je pomagala ljudem v stiski, je znala najti dobrotnike. Vsi so jo poznali tudi po njeni gostoljubnosti do romarjev, ki so se ustavili v Kairu, ko so poromali na Sinaj in v Sveto deželo.
Za univerzitetne študentke v Kairu, kjer jih je vedno 80, je znala biti vzgojiteljica, svetovalka in mati. Študentkam, ki so v glavnem muslimanke, je vedno priporočala molitev, ko jih je obiskala v sobah. Nevsiljivo je marsikateri rekla: »Kako to, že cel teden je tvoja preproga na istem mestu, ali nič ne moliš?« Seveda so tudi dekleta prosile sestro za molitev in se po opravljenem izpitu prišle zahvalit.
Več let je mesečno, skupaj z zadolženim patrom iz redovne družbe »Combonjani«, obiskovala zapornike v strogem zaporu zunaj Kaira. Poleg hrane in obleke jim je prinašala tudi besedo krščanske tolažbe.
Kot predstojnica je bila goreča animatorka sestrinske skupnosti. Bila je zvesta častilka Najsvetejšega. Kot provincialka je dala napraviti posebno moltveno sobo v Trstu, kjer sestre in mladina lahko molijo in častijo Najsvetejše.
Ko se je sestri oglasila neozdravljiva bolezen, so jo predstojniki poklicali v Trst. Zadnja tri leta je obležala v postelji in je potrebovala stalno nego dobrih sosester. Mirno je zaspala na večer božičnega dne, 25. decembra 2016, v provincialnem domu v Trstu in šla k svojemu Ženinu, ki ga je vse življenje ljubila in častila.
Šolske sestre


19. januar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala

V domovino prihajajo:

Lojze Podgrajšek, DJ – Malavi – sredi januarja

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

ČUK LUCIJA – MADAGASKAR – 15. 1. 2017
Pozdravljeni vsi v misijonski pisarni.
V petek sem prejela vašo pošto z voščili. Najlepša hvala vam, g. škofu Stanislavu, ter misijonskemu krožku za vaša voščila, spodbudne besede, lepe želje in misli. Tudi jaz vsem vam želim veliko blagoslova pri vašem delu in vse dobro v letu 2017.
Posebej pozdravljam tudi novega ravnatelja MSS Matjaža Križnarja in mu želim veliko vztrajnosti, uspeha in božjega žegna pri tem novem poslanstvu, ki terja polno novih izzivov.
Tudi mi se srečujemo z novimi izzivi in težavami. Že od septembra imamo pogoste, skoraj vsakodnevne izpade elektrike, najpogosteje zvečer, ko je poraba največja. Tudi vode pogosto ni. Hvala Bogu, da imamo pri hiši vodnjak. Z decembrom bi se namreč morala začeti deževna doba, vendar o dežju ni ne duha ne sluha. Rečne struge so zelo nizke, voda je umazana, zato so pri ljudeh zelo pogoste črevesne bolezni. Tudi sama sem iz prej omenjenih razlogov do nedavnega jemala antibiotik. Na srečo preiskave niso pokazale nič resnejšega in sem zdaj hvala Bogu zdrava.
V mesecu januarju se celotna salezijanska družina pripravlja na praznik Don Boska. Tudi v šoli, kjer delujem, bomo s praznovanjem in mašo obeležili ta praznik.
Zanima me, ali ste prejeli potrdilo o nakazilu denarja za hrano otrok? Poleg so bile priložene tudi slike. To sem namreč poslala nekje na začetku šolskega leta, vendar nisem dobila nobene povratne informacije, da ste pošto prejeli.
Druga stvar pa zadeva denar, ki ga imam na računu. Sestrska skupnost me je namreč prosila, če bi bila Slovenija pripravljena finančno pomagati pri projektu gradnje novega športnega igrišča. Polovico bi pokrila z denarjem, ki ga imam na računu, drugi del pa me zanima, če bi bili pripravljeni pokriti s strani Misijonskega središča (ta del bi znašal 3500 EUR).
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Pozdrav iz Fianarantsoe,
laiška misijonarka
Lucija Čuk

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 18. 1. 2017
Dragi domači in prijatelji!
Srečno sem prispela v Mozambik. Na poti ni bilo nobenih težav, vreme je bilo vseskozi lepo. Tukaj je prijetno toplo, ni kakšne hude vročine. Zelo uživam v toplem podnebju, sprejeli so me zelo lepo, vsi so veseli, ker sem prišla. Imela bom dovolj dela, saj vse nekam peša, ker ni prave komande. Srečno sem prinesla tudi vse šolske potrebščine, ki so jih zbrali otroci pri verouku. Prihodnji teden bodo prišli tukaj v internat naši, da jim jih bom lahko razdelila, potem pa vam pošljem kakšne slike.
Lep pozdrav vsem,
Katarina


12. januar 2017

Laiška misijonarka Katarina Tomc se je 8. 1. 2017 ponovno vrnila v Mozambik. Tokrat je odšla za dve leti. Spremljajmo jo z molitvijo!

Naj vas ponovno spomnimo na SREČANJA KOLEDNIKOV.

Vabimo vas:

 • za celjsko škofijo v Celju pri salezijancih, v soboto, 14. januarja, ob 9. uri;
 • za ljubljansko nadškofijo v Škofijski gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano, v soboto, 14. januarja, ob pol desetih;
 • za mariborsko nadškofijo na Ravnah na Koroškem, v soboto, 14. januarja, pol desetih;
 • za mursko-soboško škofijo v Beltincih, v soboto, 14. januarja, ob pol desetih;
 • za novomeško škofijo v Novem mestu v stolnici, v soboto, 14. januarja, ob 10. uri.

Lepo vabljeni!
Število udeležencev čim prej sporočite animatorju (referentu) za misijone.
Za koprsko škofijo je bilo srečanje v Škofijski gimnaziji v Vipavi minulo soboto.

Še nekaj kratkih utrinkov:

PODGRAJŠEK P. LOJZE – MALAVI – 31. 12. 2016
Dragi prijatelji!
Ko se poslavljamo od starega in nazdravljamo novemu letu, si voščimo uspehov in dobrega zdravja, Božje previdnosti in pristnega veselja nad darovi življenja, vere, poklica in upanja na Večna bivališča …
V vsem tem se drug drugemu priporočamo v molitev, tudi računamo na tovrstno podporo, to duhovno podporo tudi sem in tja močno čutimo. To nas povezuje v Njegovo mistično Telo. V tem Telesu prebiva Vstali, na nek način doživljamo, da deležimo v Njegovi “vstalosti.”
To je podlaga za Krst Veselja in proslavljanja v Duhu, pa čeprav ne bomo sodelovali v kakem karizmatičnem rajanju po podobi tistih, ki so prejeli prvo izlitje Duha, kot se je na prve Binkošti zgodilo našim prednikom po veri.
Ampak gre pa za isti duh, isto prepričanje, isto upanje in isto zaupanje Vanj v moči istega Duha. Pa lep pozdrav in srečno novo leto!
Lojze

NOSE S. VERONIKA – TURČIJA – 9. 1. 2017
Hvala Vam za dobre želje.
Tudi jaz Vam želim enako, saj smo vsi misijonarji, tako vi doma kot mi tukaj. Za zdaj se nam dobro godi, zunaj pa se marsikaj dogaja. Zaupamo v Božjo previdnost.
Zdajle imamo pa tudi mi sneg, na nekaterih krajih ga je že več kot pol metra, mene spominja na našo lepo domovino.
Veliko lepega in dobrega Vam želim v novem letu.
V hvaležnosti za vse, kar delate, in molite za nas.
Veronika

ADAMIČ JOŽE – MADAGASKAR – 12. 1. 2017
Danes ob 1uri ponoči je bil pri nas potres. Nič ni hudega, samo malo strahu. Prvič, da sem doživel potres na Madagaskarju.
Lep pozdrav, Jože


5. januar 2017

Veselimo se, da so koledniki po naših župnijah tudi tokrat tako pogumno izvedli Trikraljevsko akcijo po geslu: »Česar se mi veselimo – to radi z drugimi delimo.«
Hvala vsem pogumnim organizatorjem in požrtvovalnim kolednikom.
Hvala tudi vsem ljudem dobre volje, ki so sprejeli blagoslov in ga v obliki darov tudi namenili našim misijonarjem.

Vse kolednike in spremljevalce vabimo na srečanje kolednikov:

 • za celjsko škofijo v Celju pri salezijancih, v soboto, 14. januarja, ob 9. uri;
 • za koprsko škofijo v Škofijski gimnaziji v Vipavi, v soboto, 7. januarja, ob 10. uri;
 • za ljubljansko nadškofijo v Škofijski gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano, v soboto, 14. januarja, ob pol desetih;
 • za mariborsko nadškofijo na Ravnah na Koroškem, v soboto, 14. januarja, pol desetih;
 • za mursko-soboško škofijo v Beltincih, v soboto, 14. januarja, ob pol desetih;
 • za novomeško škofijo v Novem mestu v stolnici, v soboto, 14. januarja, ob 10. uri.

Število udeležencev čim prej sporočite animatorju (referentu) za misijone.
Lepo vabljeni in hvala vsem!

STARMAN S. ANICA – SLONOKOŠČENA OBALA – 29. 12. 2016
Vesel Božič! Sveta noč, blažena noč, pojemo vsaka v svojem jeziku. Naj odmeva v vseh srcih.
V teh dneh, ko se zbiramo ob jaslicah, mislimo na vse domače, prijatelje in sodelavce. Pri naših jaslicah se v mislih in molitvi združujem z vami vsemi, ki nas spremljate in podpirate z molitvijo, žrtvijo in finančno podporo.
Hvala in Bog povrni!
Z veseljem vam napišem, da bodo delavci na začetku novega leta stavbo za otroške sobe pokrili in začeli notranja dela. Računamo, da bo za Veliko noč stavba končana. Ko bom imela možnost skenirati, vam bom poslala račune za vse, kar smo do danes plačali.
Na sveti večer smo dobili v oskrbo malega Jezuščka, nedonošenčka pri sedmih mesecih. V inkubatorju se dobro počuti, a po šestih dneh že zahteva mamico in njene tople prsi. V priponki bom dodala njegovo sliko in sliko nedokončane stavbe.
Vsem sodelavcem v misijonski pisarni želim veliko Božjega blagoslova, moči in veselja za vsak dan v novem 2017 letu. Pa skupaj zapojmo: Božji nam je rojen Sin, veselimo se, k nam prišel je iz višin, radujmo se …
Aunkwa. Hvala!
Hvaležna sestra Anica Starman

MAVRIČ TOMAŽ, RIM – UKRAJINA, 30. 12. 2016
Prisrčen božični pozdrav!
Iz srca se zahvaljujem za zadnje pismo!
Na spletni strani Misijonskega središča Slovenije sem videl tudi brošuro, ki ste jo pripravili za koledovanje ter vse ostalo povezano s to iniciativo! Krasno! Prisrčno se vam zahvaljujem tudi za projekt, ki ste ga vključili v TKA, sirarna za moški center rehabilitacije na jugu Ukrajine blizu Odese.
Bog Vam stokratno povrni!
Rad bi vprašal glede prošnje za MIVA.
V Ukrajini, ko je toliko potovanj in veliko razdalj, so nam avtomobili nujno sredstvo za naše služenje. Vem, da smo preko MIVA Slovenija dobili že veliko pomoči.
Zaradi večanja potreb in širjenja našega služenja se pa tudi potrebe za prevozna sredstva širijo, oziroma se stari avtomobili kvarijo in so potrebni zamenjave.
Iz Misijonskega središča Slovenije sem prebral vaše voščilo na spletni strani.
Rad bi se vam na današnji dan praznika Svete Družine zahvalil, da ste nam vsem “Družina”!
Družina ste nam, ki smo vaši sodelavci na terenu! Družina ste tistim, katerim je pomoč direktno namenjena!
Vsi mi pa ostajamo orodje v božjih rokah!
Povezani v mislih in molitvi nadaljujemo pot služenja tudi v leto 2017!
Molimo drug za drugega!
Tomaž

SEVER S. DORICA – KANADA – 3. 1. 2017
Dragi vsi v pisarni,
Sporočam vam, da bom od 13 januarja do 28 februarja v Sloveniji.
Mama je bila zelo bolna in me želi videti … Sedaj po Novem letu je malo praznine in sem vesela, ker so mi dovolili ta čas preživeti z njo.
Od Misijonske znamkarske akcije sem prejela obvestilo o daru, ki so ga poslali za moj misijon. Hvala.
Vsem vam v pisarni želim srečno in blagoslovljeno Novo leto, naj živimo še naprej v zavesti, da smo v Njem blizu drug drugemu. Da je On tisti, ki po nas spreminja svet in nas same.
S prisrčnimi pozdravi.
S. Dorica


29. december 2016

OPEKA PETER – MADAGASKAR – 22. 12. 2016
Vsem želim srečen Božič in veselo novo leto 2017! To vam želijo tudi vsi otroci, mladi, odgovorni in vso ljudstvo Akamasoa!
Iz vsega srca hvala lepa za vašo ljubezen in vašo pomoč.
Naj bo novo leto lepše, bolj solidarno in polno bratstva in naj prinese nam vsem veselje odrešenja božje ljubezni in mir v naših srcih!
Pedro Opeka, misijonar

KARNIČNIK S. MOJCA – DR KONGO – 25. 12. 2016
Najlepša hvala za voščilo.
Želim vam lepo božično osmino in srečno v novo leto 2017.
Lep pozdrav!
Mojca Karničnik

KMETEC P. MARTIN – TURČIJA – 25. 12. 2016
Dragi sodelavci v misijonski pisarni.
Sem kakor zadnji pastir, ki je prispel zadnji trenutek, preden sta Jožef in Marija z Detetom odšla naprej.
Z iskreno hvaležnostjo za vso pomoč vam želim blagoslovljen božič in vas lepo pozdravljam.
Bog daj, da bi se s pomočjo vašega dela novica o Božjem Detetu vedno bolj širila in da bi človeštvo spoznalo, da je le on princ Miru.
Vse dobro in veliko blagoslova vam želim ter vas lepo pozdravljam.
Martin

HITI S. VESNA – RUANDA – 26. 12. 2016
To noč nam je Božje Dete rojeno …
Prihajam s prisrčnimi voščili in željo, da On izpolni vsa hrepenenja naših src!
Rada bi vsakemu posebej napisala ne le nekaj vrstic, ampak dolgo zahvalo za vse, kar mi je bilo letos prečudovitega darovano v času mojega dopusta. Bog naj bo vsem plačnik!
Jaz pa s hvaležno molitvijo mislim na Vas in vem, da se ob jaslicah naše misli srečujejo.
Topel pozdrav iz srca Afrike, iz neba pa vse milosti za srečno novo leto 2017!
Sestra Vesna


17. december 2016

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 12. 12. 2016
Dragi prijatelji!
Najprej lepe pozdrave iz Kitwe, kjer sem že skoraj devet let. To je moj zadnji pozdrav iz Kitwe, ker čez teden dni odhajam v Kabwe.
V Kitwe nas je sedem jezuitov, v Kabwe sta pa le dva, ki vodita najrevnejšo župnijo v mestu. Tam bom spet učil religiozno vzgojo in jima tako lahko tudi denarno pomagal.
Kako ste kaj pri vas? Pri maši vsak dan prosim Jezusa, da vam da veliko zdravja in veselja. Pišem pa bolj malo: delo me prevzame in potem nimam časa in energije za pisanje. Tudi starost (68 let!) me dela počasnega.
Kmalu bo že spet božič. Jezusov rojstni dan naj prinese veliko veselja in upanja: zaradi Jezusa bomo tudi mi na koncu konca zmagovalci!
Vse lepo in dobro!
Janez

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 12. 12. 2016
Dragi sodelavci misijonske pisarne, hvala za sporočilo.
Vidim, da bomo kar več skupaj po elektronski zvezi. Jaz imam danes še nekaj ur zvečer, jutri pa že odpotujem nazaj na misijon, kjer nimamo elektronske pošte. Samo januarja bom spet v mestu, če Bog da.
Bom poskusila še odposlati nekaj za botre. Videti je, da se je nekaj stvari pri vas spremenilo, nimam veliko informacij.
Pa vesele božične in novoletne praznike!
Agata Kociper iz Brazilije

MIKEC S. ZVONKA – MOZAMBIK – 13. 12. 2016
Hvala za dopis, ki sem ga prejela 25/11, ko sem bila na misijonskem potovanju na severu Mozambika, kjer imamo štiri postojanke. Zaradi nerednih letalskih prevozov sem ostala dva dni več, kot sem načrtovala, tako da se takoj zmešajo programi in potem je treba loviti datume.
Res je, tudi tu pri nas v Mozambiku smo stopili v Advent z velikim upanjem … da nam Božje Dete res prinese tudi zunanji mir … Kajti odgovorni za dogovarjanje za ponovni podpis mirovne pogodbe so zelo na delu … A trenutno ne kaže prav dobro, da bodo podpisali, ker odgovorni nočejo popustiti.
Pri vsem tem pa trpi narod, saj ni prevoznosti po cestah v centru države, ekonomija je na tleh …
Trudimo se, da kjer se da in kar se da pomagamo in stojimo ob strani najbolj potrebnim … Čeprav je vse le kaplja v morje.
Zvedeli smo, da imamo novega odgovornega v Misijonskem središču, ne vem, če je bilo kaj drugih menjav … Počasi se bomo navadili na to … Saj smo bili z dosedanjimi odgovornimi zelo domači … Hvala za vse, kar naredite za nas …
Če se je vaše delo že malo umirilo, bi prosila, če mi lahko pošljete evidenco mojega računa, da se za Božič zahvalim vsem dobrotnikom …
Prosila bi tudi, če mi lahko pošljete, kar je na računu, ker bom potrebovala za šolnino otrok, ki jih posamezni dobrotniki podpirajo, en del pa bo namenjen za naša dekleta v formaciji … Že vnaprej prisrčna hvala za vse.
Saj se bom še pred Božičem javila, pa vendar vsem vam v Misijonski lepo pripravo in blagoslova.
S prisrčno “vročim “Mozambiškim pozdravom,
sestra Zvonka

MIHELČIČ P. JANEZ – KIRGIZIJA – DECEMBER 2016
Dragi prijatelji!
Spet je čas, da se oglasim in vsem od srca zaželim blagoslovljen Božič; naj naša vera v Odrešenikov prihod, pretekli in prihodnji, krepi v vsem dobrem, naj v nas vžge ljubezen in nas napolni z mirom.
Odhajajoče leto je v moje življenje prineslo precejšnje spremembe. Ko sem bil poleti doma, je prišlo sporočilo, da je nepričakovano umrl naš tukajšnji škof Nikolaj. Kmalu po pogrebu pa me je papež Frančišek imenoval za Apostolskega administratorja v Kirgiziji. Ker je ta dolžnost začasna (do imenovanja rednega administratorja), nadaljujem svoje delo na univerzi, zraven pa poskušam skrbeti za tukajšnjo »malo čredo vernikov«. To pomeni, da sem veliko več časa v cerkvi, kar samo po sebi ni slabo. Po drugi strani pa taka služba prinaša tudi dosti skrbi, s katerimi se mi doslej ni bilo treba ukvarjati. Zdi se mi, da moj položaj precej dobro izraža italijanski pregovor, ki pravi, da tam, kjer ni konj, pač morajo vleči mule ali pa osli.
Sem pa prepričan, da je z nami Božja pomoč – ničkolikokrat sem to že izkusil. Dokler se zanašamo na naše človeške moči, je vse bolj klavrno, če se pa obrnemo na Boga, nam On pokaže izhod tudi iz brezizhodnega položaja. Božični prazniki nam to še posebej poudarjajo. Božja ljubezen je brezmejna. Zato še enkrat vsem želim pravega veselja in globokega miru za Božič, pa še vse dobro v novem letu.
p. Janez


12. december 2016

BRANKO JAN – ARGENTINA – 5. 12. 2016
Pozdravljeni!
Hvala za vaše vrstice in za skrb. Glede novic se pomeniva kdaj drugič. Danes sem v Buenos Airesu (1.600 kilometrov od doma) in samo toliko odgovarjam, da ne pozabim.
Hvala za vse in lep pozdrav!

BARBARA PETERLIN – UKRAJINA – 5. 12. 2016
Dragi vsi v Misijonski pisarni!
Prav lepa hvala za spomin in voščila ob godu. V eni izmed kijevskih cerkva so tudi relikvije sv. Barbare. Danes še želim poromati k njej, kjer se bom spomnila tudi vseh vas. Hvala za vse vaše skrbi in prizadevanje za nas in naše poslanstvo. Naj vam Gospod obilo povrne!!!
Ob priliki pa z veseljem še kaj napišem.
LP vsem!
Barbara

BARBARA ČUK – MEHIKA – 5. 12. 2016
Najlepša hvala za lepo voščilo!
In seveda za vso duhovno in drugačno podporo.
Lepo, da ste se spomnili name.
Vse dobro in veliko blagoslova v tem adventnem času!
Barbara

JOŽE ADAMIČ – MADAGASKAR – 6. 12. 2016
Kako ste?
Hvala za Adventno pismo, voščilo in spodbudne želje. Jaz sem po stari navadi. Kot stari kozel postajam bolj zaspan, neučinkovit, depresiven itd. Moje zdravje ni najboljše. Noge me bolijo. Bo že, ne smem jamrat. Pri meni je bila suša, zato riža ne bo. Zdaj je sicer malo dežja, a premalo. Bog bo poskrbel, da preživimo.
Lep pozdrav vsem v pisarni!
Jože A.

JANEZ MESEC – MADAGASKAR – 6. 12. 2016
Ravno sem prejšnji teden napisal malo daljše pismo, ko mi je odpovedal računalnik. Prosil sem, da mi pošljete 10.000 EUR iz mojega računa in še podobno vsoto iz botrstva za naše šolarje. Če je možno, pošljite čim prej. Tudi jaz se bom potrudil, da čim prej pošljem seznam stroškov po posameznih učencih. Ravnateljica Olga iz Vang je vse pripravila.
Upam, da bom čim prej našel kakšno rešitev glede računalnika.
Jani

TEREZIJA PAVLIČ– MADAGASKAR – 7. 12. 2016
Gospod odgovorni v Misijonski pisarni! Čestitam vam ob novem imenovanju. Oprostite: prosile smo za pomoč za naše delovanje. Stane Kerin je odnesel naše prošnje. Upam, da bo odgovor pozitiven. Hvala že vnaprej!
Terezija

TEREZIJA PAVLIČ– MADAGASKAR – 7. 12. 2016
Hvala za hiter odgovor. Sestra Terezija je v Tananarive na preiskavi. Upam, da zaključimo to jutri in se vračava v petek. Ima kar težave s kolkom. Tudi vožnja jo zelo izmuči.
Ko bo čas znesel, obnoviva prošnje.
Vsem Vam v misijonski želiva s sestro Terezijo duhovno bogat Advent in lep vstop v božične praznike.
Hvala za skrbno pripravljeno Trikraljevsko akcijo.
Bog poplačaj.
Janez in s. Terezija

LOJZE PODGRAJŠEK– MALAVI – 9. 12. 2016
Spoštovani g. Matjaž Križnar, lep pozdrav iz Kasungu, Malavi!
Tole je moj prvi dopis, odkar se je poslovil Stane Kerin. Tudi Drago je odšel. Sedaj se bomo pa počasi privadili na vas, a ne! Dobrodošli v Misijonskem Središču! Potrebujemo vas, vaše molitve kot tudi vaše povezovanje nas, misijonarjev, z domovinskim zaledjem.
Pa lepo pozdravljeni in vesele priprave na “zlati čas okoli Božiča.
Iskreno v Gospodu,
Lojze Podgrajšek, dj

JANEZ MESEC– MADAGASKAR – 9. 12. 2016
Nekaj poskušava z Matevžem spraviti v pogon moj računalnik. Bomo videli, če bo tole šlo naprej, potem pa napišem še kaj več.
Lep adventni pozdrav tudi vam v misijonski pisarni.  Kmalu bo mesec dni, odkar sem se vrnil s kratkega obiska v domovini in se že spodobi, da sporočim, da sem srečno prispel. Potovanje z letalom je bilo prijetno in brez težav. Malo težje je bilo potem zdržati 24 ur v nepremičnem položaju v malgaškem taxibrusu. Po prvih 12 urah me je desna noga začelo močno boleti v kolenu. Še dobro, da se je mali kombi z 20 potniki v deževni noči nekje pokvaril in smo morali fantje ven in ga porivati v klanec, da sem malo spet razmigal nogo in je nehala boleti. Premakniti se pa nisem mogel zato, ker je poleg mene na dveh sedežih potoval malgaški par s 3 otroki, ki so spali delno tudi na mojih kolenih. Hvala Bogu me ni nobeden polulal, niti pobruhal … Mi je pa iz žepa na tla zdrsnil telefon in po dolgem iskanju sem ga našel na tleh kombija v neki lepljivi in smrdljivi tekočini, verjetno vsebini kakega želodca … Še dobro, da imam ta telefon, na katerega mi je Mateja tudi naložila brevir, vedno spravljenega v etuiju od očal in je bil brez poškodb.
V petek zjutraj smo po načrtu prispeli v Farafangano, kjer me  je pričakoval Matevž z našimi sestrami iz Manambondra. Ta dan smo si rezervirali za laboratorijske analize krvi in res smo bili vsi pozitivni na tifusno mrzlico. Jaz še najbolj – trije plusi: +++. Janez Krmelj mi je pozneje razložil, da imaš v tem primeru lahko že načeta in preluknjana čreva. Pokazala se je prilika, da grem s Tonetom Kerinom v Fort Dauphin, ki je šel tja na sestanek in duhovne vaje. Tako sva oba izkoristila duhovne vaje (duhovna infuzija božje besede) tudi za vsakodnevno 4 urno infuzijo zdravila v žilo. Jaz sem imel 5 dni, Tone pa 7 dni infuzije, potem pa še 10 dni jemanja zdravil. Zdaj upam, da sem v redu. Po vrnitvi v Manambondro je bilo seveda treba sprejemati ljudi, ki so prišli pozdravit župnika, ki ga mesec in pol ni bilo doma. Ves ta čas so bili seveda brez maše in zakramentov, pa vidim, da so kar zdržali. Nedeljsko bogoslužje Božje Besede, molitve hvalnic in večernic pa tudi krščanski pogrebi in razni sestanki, vse je potekalo nemoteno pod vodstvom katehistov, župnijskega sveta in naših sester Misijonark Evangelija. Tudi mizarska delavnica in razne gradnje so potekale nemoteno pod Matevževim krepkim vodstvom.
Lep pozdrav, Jani Mesec

JANEZ MESEC– MADAGASKAR – 9. 12. 2016
Kot kaže tu pri meni, je bil email poslan. Upam, da smo spet na zvezi. Sicer sem videl v tem tednu, da se da email poslati tudi preko telefona, a je težko tipkati kaj več kot nekaj besed.
Torej hvala še enkrat, da so moje prošnje šle naprej. Tudi Janez Krmelj mi je vesel sporočil, da je njegova prošnja na TKA za gimnazijo sprejeta in uvrščena na letošnjo TKA. Močno upam, da sva notri tudi midva z Matevžem (Otroški dispanzer in košarkarsko igrišče). Upamo in se veselimo.
Jani

%d bloggers like this: