UTRINKI Z MISIJONSKIH POLJAN 2017

Tedensko prebirajte kratke novičke, ki nam jih pošiljajo naši misijonarji.


22. december 2017

V domovini se nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Zora Škerlj, Bocvana
Lucija Čuk, Madagaskar

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

KRMELJ JANEZ – MADAGASKAR – 15. 12. 2017
Prisrčna hvala za voščilo od vas vseh iz Misijonske.
Upam, da bo Bog pomagal tako še naprej. Vesel sem prehojene poti.
Hvala vam vsem za skrbno delo v Misijonski. Z vašo pomočjo, podporo dobrotnikov in skritih duš, ki molite za nas, gre naše delo na terenu lepo naprej.
Bog povrni za vse!
Janez

PETERLIN S. BARBARA – UKRAJINA – 19. 12. 2017
V mesecu novembru smo se še posebej spominjali pokojnih. Tudi med našimi brezdomci jih je že veliko, ki so že prestopili prag večnosti. Ko smo izvedeli, kje in kako jih pokopavajo, smo si želeli, da bi jih lahko cerkveno pokopali.
Že lani smo našli pokopališče, kjer so pokopani. Tja smo se odpravili tudi letos. Ubogi iz glavnega mesta so dobili svoj košček zemlje na najbolj oddaljenem pokopališču Kijeva. Precej za mestom, več kot trideset kilometrov smo prevozili, da smo prišli do zelo velikega pokopališča, ki je videti urejeno in lepo, dokler ne prideš do samega konca, skritega kotička, kjer počivajo brezdomci. Za ograjo pa je veliko smetišče, ki s svojim vonjem dodatno vpliva na sliko, ki se kaže pred tvojimi očmi. Večina grobov je prekritih z meter visokim plevelom, le na zadnjih svežih vrstah je še komaj vidno, da je tu nekdo pokopan. Na majhni aluminijevi tablici, ki je z leseno palčko zabodena v zemljo. Na tablici je le redko najti ime in priimek pokojnika, običajno je zapisana zaporedna številka, približna leta pokojnika, ki se največkrat vrtijo od 30 do 50 in dve črki N. Č. ali N. Ž., kar pomeni neznani človek ali neznana žena. Kako boli, da ljudje, ki so bili vse življenje za družbo le »smrdeči klošarji« brez imen, tudi po smrti ostanejo neznani in pozabljeni. Marsikateri domači ljubljenček, pa po tem, ko objokovan od svojega gospodarja pogine, najde mesto v samem mestu, tik ob avtobusni postaji, z lepim spomenikom in vedno svežimi rožami.
To krutost želimo popraviti vsaj enkrat na leto, ko za naše brezdomce, poznane in nepoznane, naši duhovniki opravijo cerkveni pogreb, mi pa se jim pridružimo z molitvijo in pesmijo. Verjamemo, da so nas veseli, predvsem tisti, s katerimi smo se v času njihove kalvarije srečevali v bolnišnici ali na ulici in so v naših srcih zapisani s svojim imenom, kot na dlani vsemogočnega in usmiljenega Očeta.
s. Barbara Peterlin

 

PODGRAJŠEK P. LOJZE – MALAVI – 21. 12. 2017
Pred dvema tednoma je v Malaviju, po dolgih osmih mesecih, vendarle začelo deževati. To je zelo lepo doživetje. V zrak se dvigne močan vonj po zemlji. Otroci skačejo in veselo rajajo po deževnici in obcestnih mlakah. Če se jim približate vas utegnejo pošpricat, češ, pridružite se nam!
Ko začne deževati, se na podeželju vse odpravi na polja, vsakdo z motiko na rami. V dobrem tednu ljudje polja prekopljejo, seveda ne dovolj globoko, pa vendar. Le malokje se sliši kak zadružni traktor. Z motikami se polja slabo pripravijo za setev. Ker zemlja ni prekopana dovolj globoko, je potem pridelek bolj skromen. To smo lani doživeli na naši farmi. Ko se je stari traktor pokvaril in ga niso mogli popraviti, smo najeli 32 vaščanov, da so prekopali še tri velike njive. Pridelek na teh njivah je bil skoraj za polovico manjši kot pa na preoranih njivah.
Tukaj je glavna jed koruza, zato je koruza tudi glavni pridelek. Prideluje se tudi soja, tobak, riž, čaj, kava, arašidi in še drugo, vendar v manjših količinah. Torej koruza nadomešča evropski krompir, testenine, riž, kruh, pice in lazanje in kar je še moderne “hitre hrane”. Mnogi podeželani koruzo še tolčejo v možnarju, potem jo “na vetru” presejejo in na soncu posušijo, nakar je moka nared za kuho, seveda, če so na zalogi tudi drva.
Prisrčno hvaležni misijonar,
Lojze Podgrajšek

ŽNIDARŠIČ S. FANI – BOCVANA – 22. 12. 2017
Oznanjam vam veliko veselje!
Danes se je rodil Zveličar …
Spoštovani,
vsem, vsakemu posebej ter vašim dragim, bralcem Misijonskih obzorij želim, da bi tudi mi sprejeli in prepoznali Jezusa kot so ga pastirji. Nam naklanja iste milosti kot takrat, ko se je rodil. Naj vas veselje, mir in blagoslov, ki jih prinaša, spremljajo v tem Božičnem času in skozi vse leto.
Bog vam povrni za to, kar ste, za vse vaše delo, molitve …
Po Mariji, naši Materi, vas vroče pozdravljam in spremljam z molitvijo.
hvaležna s. Fani


15. december 2017

 

OPEKA PETER – MADAGASKAR – 12. 12. 2017
Tukaj je vedno več dela, ker imamo vsako leto več sto novih otrok, ki jih moramo nahraniti in jim nuditi vzgojo in izobraževanje. Tisočem delavcem je treba ustvarjati delo, bolne moramo ozdravljati, starejše ljudi hraniti, sprejemati turiste iz vseh krajev sveta. Tiste, ki delajo zlo v naših vaseh, je treba podučiti. V naših vaseh je tudi veliko pogrebov. Včeraj smo imeli kar tri pogrebe.

MIHELČIČ P. JANEZ – KIRGIZIJA – december 2017
Dragi prijatelji!
Pred božičnimi prazniki smo, zato se spet oglašam in vsem želim blagoslovljene praznike: naša vera v Zveličarjev prihod naj nas navdušuje za vse dobro, naj krepi našo ljubezen in naj nam prinese mir.
Letos lahko sporočim dve dobri novici. Prva je ta, da sem bil po dobrem letu razrešen dolžnosti začasnega Apostolskega administratorja za Kirgizijo, ker je bil 29. avgusta imenovan novi, redni administrator – moj bivši predstojnik iz Moskve, s katerim se zelo dobro razumeva. Zdaj poskušamo urediti pravni status naše cerkve in prvi korak je bil pred kratkim narejen, ko smo od Verske komisije dobili potrjen statut. Drugi korak bo pa na Ministrstvu za pravosodje in zdaj molimo, da se ne bi tam kaj zataknilo.
Druga dobra novica je pa to, da sem bil avgusta na Japonskem na duhovnih vajah, ki jih je vodil pater Nikolas, bivši generalni predstojnik jezuitov, ki je bil nekdaj moj profesor na teologiji, kasneje pa provincial in ki mi je dovolil, da sem šel v Rusijo. Nekaj dni prej in nekaj dni po duhovnih vajah sem se pa srečeval s starimi znanci in prijatelji; nekje sem slišal pregovor, da so prijatelji kakor vino – čim starejše je, tem boljše je …
Pri meni je »vse po starem«, kar pomeni, da se pridno staram in se tega tudi (nekako) veselim. Drugače pa čez teden poučujem japonščino, ob nedeljah in praznikih pa pomagam v cerkvi. Ekonomsko in politično stanje v deželi ni najbolj rožnato, se pa opažajo tudi kakšne sprememb na boljše, čeprav je tudi res, da »ena lastovka (ali pa nekaj lastovk) ne prinese pomladi«.
Še enkrat vsem želim globoko doživete božične praznike in vse dobro v novem letu!
Janez Mihelčič


8. december 2017

KERIN STANE – SLOVENIJA – MADAGASKAR – 26. 11. 2017
Bil je zanimiv obisk misijona Befotaka. Z enim od sodelavcev na misijonu sem šel peš na eno od podružnic Toneta Kerina. To je podružnica Anataninarenina. V eno smer je približno 20 km. Tam sem videl, kako pomemben je obisk misijonarja. Ljudje so me bili zelo veseli, čeprav se nismo mogli kaj dosti pogovoriti. Posebno doživetje je bila maša, ki je bila naslednji dan zjutraj ob pol šestih. Maševal sem v slovenščini. Pomočnik, ki je bil z menoj, mi je normalno sledil in seveda tudi ljudje, pa čeprav v malgaščini. In kakšno veselje je bilo v njihovih očeh, ko so na koncu svete maše dobili obhajilo. Težko je opisati njihovo veselje. Zaslutil sem, kako nekaj velikega je zanje obhajilo. To človek razume tudi brez besed. Cerkev je tam pet let, se pravi, da je krščanstvo res čisto na začetku. In potem razumem, zakaj bi rad misijonar Tone Kerin naredil korak naprej in naredil še eno podružnico, ki je od omenjene oddaljena dodatnih 25 kilometrov. Zjutraj po maši smo šli še kakšne dobre pol ure naprej do kraja, kjer bo treba zgraditi most, da se bo lahko sploh pripeljal ves material do podružnice. Mislim, da se imenuje Marovitzky. Zanimivo je, da je v tem kraju že bila v času svojega dela na Madagaskarju tudi, sedaj že pokojna, s. Amanda Potočnik. Ljudje sami želijo, da bi tudi tam zgradili cerkev, v kateri se bodo lahko zbirali k molitvi in maši. Upajmo, da bomo lahko kaj naredili za dobro teh ljudi. Potrebno bo še veliko truda, da se bo vera prijela na teh krajih. Ljudje so pa takšni kot vsepovsod. Veliko je dobrih, nekaj pa je tudi takih, ki malo nasprotujejo. Pot nazaj na misijon je bila prava pustolovščina zaradi utrujenosti in razbolelih mišic. Pa vendar je uspelo.
Pot nazaj v glavno mesto je trajala štiri dni. Najtežje je bilo prva dva dneva – pot od Befotake do misijona Midongy in seveda iz kraja Midongy do Farafangane. Zadnji del poti je bil zaradi popravila zavor daljši še za en dan. V nedeljo sva srečno pripotovala v glavno mesto.
Stane

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 6. 12. 2017
Danes, na god sv. Miklavža, se zahvaljujem vsem v Misijonski pisarni in seveda vsem darovalcem, da ste odprti za naše prošnje in da po zgledu sv. Miklavža pomagate našim dragim Malgašem. Sporočam, da sem srečno prispel v Manambondro in ujel slovesno praznovanje Kristusa Kralja, kakor sem tudi načrtoval. Takoj naslednji dan po prazniku pa sem »zakurblal« mojo drago Yamaho in po blatu in dežju šibal spet nazaj v Farafangano na banko, da uredim glede vaše pošiljke evrov in jih zamenjam v naše ariarije. Direktorju banke sem tako kot po navadi moral razložiti, za kaj vse bom porabil denar, a moram reči, da je bil tokrat zelo prijazen in je pohvalil katoliške misijone: če vas ne bi bilo, je dejal, bi bila situacija v regiji Farafangana še veliko hujša.
Nazaj grede v Manambondro sem na motor naložil že našo ta glavno sestro in njena dva velika kovčka. Kot nalašč je ravno tisti dan deževalo kot za stavo. To, da si do kože premočen, še ni najhujše, ker je kljub dežju tu že precej toplo. Očalarji imamo v dežju na motorju bolj težavo z vidljivostjo. Prav vesel sem bil, da sem tako preizkusil nova smučarska očala, ki sem jih odnesel iz naše optike Mesec. Prav lepo so odbijala dežne kapljice, ki so me po obrazu prijetno zbadale. Sedaj naj bi bila sušna in vroča doba na našem koncu, a kljub temu smo imeli en mesec samega dežja. Cesta, ki so jo zadnje mesece že precej popravili, je tako postala podobna »nažajfani« drsalnici, kot jo vidimo včasih na oratorijih. Kljub divji in spolzki vožnji sem bil vesel, da sem ujel tudi zadnji letošnji sestanek ŽPS iz celega distrikta Manambondro. Z avtom bi namesto štiri ure vozil več dni. Poleg blata je tu pokvarjen splav čez jezero Masianaka, pred katerim čakaš dan ali dva, da prideš na vrsto … Potem pa po novem še most Lasetra, ki ga ni več in je treba iti po vodi, če je pa ta globoka več kot en meter, pa čakaš, da voda upade …
Lep adventni čas še naprej želi Jani Mesec


24. november 2017

 

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 20. 11. 2017
Veselite se z menoj, končno smo prejele vaš čudoviti dar, dva šivalna stroja. Ko sem zvedela, da so šivalni stroji prispeli na Madagaskar, sem šla kar sama v Antananarivo k Pedru in prevzela paket. Zdi se mi, da nič ne manjka, čeprav je bil paket odprt na carini. Sedaj sem že v Mahajangi. Res smo presrečne. Bilo je veliko vzklikov veselja med učiteljicami, ko so zagledale lepa šivalna stroja, saj tukaj zlepa ne vidiš take stvarce. Učiteljice so dobile tudi vsaka svoj par škarij, kar je še povečalo veselje. Sedaj se bomo potrudile, da se naučimo, kako se uporablja stroj.
Vsem dragim dobrotnikom prisrčna hvala in zagotovilo molitve. Božji blagoslov z vami vsemi.
Prisrčen pozdrav, hvaležna s. Marjeta

SEVER S. DORICA – KANADA – 22. 11. 2017
Hvala za lep in poučen koledar, ki ste ga sestavili.
Želim vam blagoslovljen Adventni čas, veselje ob Božiču in vse dobro v novem letu, ki prihaja.
S prisrčnimi pozdravi.
Dorica

 

GERKMAN S. VIDA – ALBANIJA – 23. 11. 2017
Te dni sem bila pri Klajdiju in njegovi družini. Fant je zrastel. Voziček mu je že premajhen. Zmenili smo se, da v decembru, ko bo šel na kontrolni pregled v Tirano, pride do nas, da mu priskrbimo drugega. Bolezen napreduje. Hrbtenica se mu vedno bolj krivi, tako da se tudi na osličku ne obdrži več. Bili smo pred hišo in klepetali na toplem jesenskem soncu. Mali bratec se je vrtel okrog Klajdija in mu potiskal noge na premajhen voziček … Oba sta se od srca smejala. Starša pa težko skrivata bolečino pred fantoma. V septembru, ko sta bila oba otroka na pregledih v Tirani, so namreč odkrili bolezenske simptome tudi pri malem Alkeu. Za to ve tudi Klajdi, ki je ob novici takoj želel tolažiti očeta … Starejši dve dekleti pa sta zdravi in pridni gimnazijki.
Kako nekaj velikega je ljubezen staršev, ki vse premore in vedo znova najde upanje.
Pozdrav,
s. Vida


17. november 2017

 

SLIVKA S. ANA – BRAZILIJA – 17. 11. 2017

GLOBOKA POLITIČNA KRIZA
Po blišču Olimpijskih iger v Rio de Janeiru je Brazilija potonila v globoko politično in finančno krizo. Različni preiskovalni procesi so v zadnjih letih odkrili neverjetno zapleteno korupcijsko mrežo v samem vrhu države. Okoli 40 % vseh Brazilskih politikov je obtoženih kraje državnih sredstev, namenjenih izboljšavi infrastrukture ali socialni pomoči za nerazvite predele države.
Socialne razlike bodejo v oči. Brazilski zapori so zanemarjene, prenatrpane plesnive luknje, kjer zaradi slabih razmer, kaosa in neprimerne zdravstvene oskrbe zaporniki dnevno umirajo zaradi tuberkuloze, AIDS-a ali nasilja v obračunih kriminalnih tolp. Skoraj tretjina vseh zapornikov čaka na obsodbo za kriminalna dejanja, ki so jih naredili v samem zaporu.
Politiki, obtoženi kraje nepredstavljivo visokih vsot denarja, svojih kazni ne prestajajo v zaporih. Obsojeni so na hišni pripor v prestižnih vilah z bazenom, ki so si jih zgradili z ukradenim denarjem. Prihodnost je za mnoge preproste Brazilce negotova in celo strašljiva. Komu sploh še lahko zaupajo?
Že desetletja se mnogo ljudi v obupu iz revnega severa države poda s trebuhom za kruhom na jug Brazilije, ki velja za bolj razvitega. Sestre smo sprejele izziv in se naselile v odročen hribovski misijon na jugu, kamor se zatekajo družine priseljencev s severa. Tu si najprej na črno postavijo lesene barake, iz katerih nato počasi zrastejo preproste hiške, ki jih zgradijo iz odvrženega gradbenega materiala.
Živeti “na robu” pomeni občutiti vse, kar doživljajo priseljenci. Pogosto je naš prvi misijon “pastorala poslušanja” njihovih stisk. Šele ko se ustavimo in jim prisluhnemo, lahko tudi konkretno pomagamo. Usmerjamo jih pri iskanju službe, svetujemo pri reševanju družinskih sporov, obiskujemo bolne, ki nimajo denarja za obisk zdravnika, spodbujamo mlade k izobraževanju, ki je, dolgoročno gledano, edini izhod iz bede, in seveda delujemo na župniji, kamor se ti ljudje najpogosteje zatečejo.
Naj nam Gospod da milost, da bomo zmogli premagati krivice in zaživeti v slogi kot bratje in sestre istega Očeta.
Prisrčen pozdrav iz Brazilije in blagoslovljene praznike vam želim!
Ana Slivka, Frančiškanka Marijina Misijonarka

KERIN STANE – OBISK NA MADAGASKARJU – 14. 11. 2017
Srečno sem prišel na Madagaskar. Na letališče sta me prišla iskat vizitator lazaristov in misijonar Tone Kerin. Pot je potekala brez kakšnih posebnih problemov.
Ko smo se pogovarjali z vizitatorjem, mi je povedal, da je stanje na Madagaskarju vedno slabše. Revščina se veča, menda je tudi huda inflacija. Ljudje si pa ne morejo nič pomagati. Tone je že odšel po nakupih železa, tako, da sem trenutno sam v hiši lazaristov. Jutri zgodaj zjutraj, verjetno okoli štirih, odpotujeva proti jugu. Bova videla, če nama bo uspelo priti do Farafangane, saj je to vsaj 700 kilometrov. Od tam pa seveda še cel dan do misijona Befotaka. V teh dneh, ko je misijonar Tone šel pome v glavno mesto, so mu menda ukradli enajst glav živine. Prišlo je tudi do pretepanja. Bova videla, kaj bo, ko se pripeljeva na misijon Befotaka. Jani Mesec je menda doma, to sem izvedel sedaj na Madagaskarju. Z ostalimi misijonarji pa, upam, da se bom srečal. Upam tudi, da bom lahko poslal spet kakšen e-mail.
Lep pozdrav in vse dobro,
Stane

ROZMAN P. STANKO – ZAMBIJA – 29. 10. 2017
Dragi misijonski prijatelji!
Misijonska nedelja je za nami. A nič ne de, saj je naša misijonska misel živa ne le ob tem času, ampak celo leto. Vesela novica je tako pomembna, da jo oznanjamo vsak dan, celo leto. V tej ali v drugačni obliki. Sedaj, ko sem se vrnil s počitnic, to čutim morda še bolj. Tudi v Sloveniji najrazličnejše težave kličejo po odrešenju. Najbolj resnično pa je, da se grobu ne moremo izogniti. Tu so Vsi sveti, tu so verne duše, ki nam kličejo, naj pričakujemo Gospodov prihod v upanju in z zaupanjem Vanj.
Lep pozdrav,
p. Stanko


27. oktober 2017

 

JOŽICA STERLE – UKRAJINA – 15. 10. 2017
S s. Ivančico sva do vratu potopljeni v gradnjo, delo med ljudmi, pripravo drv, konzervacijo in še kaj. Ona je te dni na romanju v Rimu, jaz pa grem v torek v Kijev šivat obleke našima bodočima novinkama, ki bosta 27. novembra, če Bog da, sprejeti v noviciat.
Gradnja lepo napreduje. Hiša je že pod streho, mojstri napeljujejo vodo, ometavajo stene, polagajo ploščice, elektrika je že napeljana. Ta teden smo kupili štedilnik na drva in ga že kurimo v kuhinji, da bi se stene bolje sušile. Mojstri pravijo, da bova za Božič mogoče že tam. No, bomo videli. Si pa želiva tja, kajti tu naju vznemirjajo miši in druga golazen.
Lep pozdrav iz oblačnega Zakarpatja,
s. Jožica


13. oktober 2017

 

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 12. 10. 2017
Precej sprašujete glede kuge, zato sva šla z Matevžem gledat na internet, kakšna bolezen je to. Tudi tukaj so nam vsi telefonski operaterji poslali SMS s kratkim opisom pljučne kuge. Kaže, da gre v Antananarivo za to sorto. Tam so namreč takoj po začetku šole 1. oktobra zaprli vse šole, že dva tedna nihče ne hodi v šolo. Koliko je obolelih in mrtvih nimamo informacij. Včeraj smo imeli sestanek s starši učencev naše šole, veliko jih je prišlo. Povabili smo tudi našega lokalnega zdravnika, ki je nekaj povedal o kugi (tukaj rečemo »pesta«). V Befotaki pri Tonetu je bilo precej smrtnih primerov pred letom dni, a kot je rekel zdravnik, je šlo tam za običajno kugo, kjer ti zatečejo bezgavke. Tale pljučna kuga pa ima menda podobne znake kot pljučnica ali tuberkuloza, smrtnost pa je podobna: brez zdravljenja greš v nekaj dneh. Zdravnik je zelo poudarjal čistočo, ki je glavna zaščita pred podganami. Podganje bolhe namreč prenašajo to hudo bolezen. Sklenili smo, da mora v roku 14 dni vsaka družina postaviti svoj WC. WC namreč v Manambondro uporablja morda 10 % prebivalcev, ostali pa hodijo ali v bližnje grmovje, ali pa v reko, kjer tudi perejo in celo zajemajo vodo za kuhanje …
Močno upamo, da epidemija do nas ne bo prišla, kajti navade prebivalcev je težko spremeniti v kratkem času. Žal pa je ravno v tem času pri nas ogromno prišlekov s celega Madagaskarja, ki kupujejo klinčke ali pa ljudem prodajajo razno robo.
V Antananarivo je menda že zmanjkalo »Cotrima« (cotrimoxasol), ki ga uporabljajo proti kugi. Kot sva videla z Matevžem na internetu, se uporabljajo tudi drugi antibiotiki. Janez Krmelj mi je že poslal 20 tablet, za eno zdravljenje, če slučajno res kaj pride.
Sicer pa so vsi naši dnevi prešteti že od prvega dne, tako da smo v Božjih rokah.
Lep pozdrav, Jani


6. oktober 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Zora Škerlj, Bocvana
Lucija Čuk, Madagaskar
Jože Mlinarič, Ruanda
s. Mojca Karničnik, DR Kongo
Danilo Lisjak, Uganda
Vilko Poljanšek, Ruanda

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

GERKMAN S. VIDA – ALBANIJA – 3. 10. 2017
Pošiljam besedo zahvale vsem, ki pošljejo kaj na moje ime.
Zrno na zrno … O tem pregovoru sem mislila te dni, ko sem gledala, kako raste hiša družine Hamite. Zrasla je iz darov dobrotnikov, ki so prispevali na moje ime v mis. pisarni. Tako se je sčasoma nabralo toliko, da se je položil kamen na kamen in je zrasla mala dvosobna hiša s sanitarijami v mali podeželski vasici sredi hribov proti jugu Albanije. Vsakemu posebej se ne morem zahvaliti, vsem skupaj pa v imenu družine pošiljam iskreno zahvalo. Ta družina sama tega ne bi zmogla, stara bajta pa ne bi preživela zime. Presenetili so me otroci, posebno mala Katarina (2. razred – deklica zelo zaostaja v razvoju), ko sta z bratom, ki hodi v 4. razred, polnila samokolnico in čistila sobo za zidarji. Kakšna zavzetost in veselje.
Nove prošnje stalno prihajajo. Veliko se moramo zanimati, preverjati, obiskovati in se odločiti za pomoč, če so v stiski mlade družine z otroci. Videti, kaj bodo sami prispevali k projektu. Življenje po teh vaseh je težko  prav zaradi pomanjkanja cest, vode, šole, zdravstva, tržnice, kjer bi pridelke spravili v promet. Poslušala sem ženo, ki je zelo izobražena. Študirala je v tujini, vendar hoče živeti v domovini. Ker ni našla zaposlitve, je šla delat v vas kot vse kmečke žene. Govorila je v parlamentu, jokala je, ko je opisovala situacijo na podeželju. Bo to kaj ganilo ljudi v politiki? 
Vam pa hvala, ker pomagate brez besedičenja, kaj bi morali drugi narediti.
Hvaležen pozdrav, s. Vida

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR –
4. 10. 2017
Pozdravljeni!
Najlepša hvala za prijazna voščila (op: ob rojstnem dnevu). Zelo sem jih bila vesela, še posebej molitev, ki jo še kako potrebujem.
Veliko sreče pri delu in božji blagoslov.
Hvaležna s. Marjeta


22. september 2017

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 25. 9. 2017
Danes je že kar nekaj tednov kar sem dospela nazaj na misijon v Amazonskem pragozdu.
Tukaj smo v devetdnevnici sv. Terezije Deteta Jezusa, ki je zavetnica misijonov pa tudi naša inšpektorija jo ima za svojo zavetnico. Naj nas ta vodi po stopinjah ljubezni in nasuje šopek dišečih vrtnic milosti, ki jih najbolj potrebujemo.
Včeraj je bilo tukaj zelo vetrovno, da so se drevesa kar pripogibala. Jaz sem rekla sestri, greva noter, ker je zelo nevarno. Lani, 23 septembra, je strela v naši bližini ubila 13 letnega fantka in to v hiši. V tem času sem se jaz umaknila noter, sestra pa se je s tremi punčkami, ki so prišle na lekcijo za kvačkanje, umaknila v kapelico pozdravit Jezusa. Pa ni bilo dolgo, ko slišim odrasle ljudi, ki so klicali po sestrah. Na mizi zunaj na hodniku, kjer sprejemamo vse obiske in se srečujemo z našimi otroki in mladino, so presenečeni zagledali v klopčič zvito strupeno zeleno kačo. Še sem jo videla, kako je lezla dol z mize. Medtem sta dva šla po palico, da bi ubila kačo, jaz pa po aparat, da jo poslikam. Mi je še uspelo, njima pa, da sta jo previdno pospravila in nam rešila življenje. ZATO PA VEDNO ZNOVA REČEM IN SE BOGU ZAHVALJUJEM, DA NAM VEDNO POŠLJE ANGELE VARUHE, TAKO OTROKE KOT ODRASLE, DA NAM REŠIJO ŽIVLJENJE PRED PIKI KAČ. Danes v nedeljo po kosilu pa je s. Marina sama videla, kako je ena velika kača hitela po našem sadovnjaku in vrtu in ji nihče ni bil kos, da bi jo ugrabil, seveda pa toliko manj midve s sestro, ki sva bili sami doma. Otroci in mladina pa še niso prišli na popoldanski oratorij … No, hvala Bogu, da je sedaj vse čisto okrog hiše, se pravi, ni velike trave in tako je lažje opaziti te naše večkrat nadležne prijateljice, ki pa nam vedno pričajo, da je božje varstvo večje kot njihova nadležnost in pretkanost.
Vsem vroč pozdrav, čeprav imamo zadnje čase veliko deževja.
s. Agata Kociper


22. september 2017

 

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 16. 9. 2017
Dragim sodelavcem MSS iskrena zahvala za sožalje in molitve. Jutri, v soboto, je en teden, kar se je naš prvi brat preselil v nebesa. Zaradi njega sem tudi prišla letos domov in vem, da sem izvršila svoje poslanstvo. Naj nam bo priprošnjik v nebesih.
Vam v misijonski pisarni pa lep pozdrav in lepo nedeljo.
Hvaležna s. Agata

ČUK S. BARBARA – MEHIKA – 20. 9. 2017
ZOPET POTRES
Prej, kot v dveh tednih so oči po svetu zopet usmerjene v Mehiko zaradi močnega potresa.
Danes, 19. septembra, smo se spominjali hudega potresa, ki je pred 32. leti porušil ogromen del glavnega mesta. Vsako leto na ta dan so organizirane vaje v smislu – kaj narediti v primeru potresa. Danes, ko so v glavnem mestu na večjih krajih končevali z vajo, jih je presenetil resnični potres … Videti je bilo, kot da se mati narava heca na naš račun.
Na žalost potres ni bil šala in je terjal človeške žrtve, poleg tega, da je nastala precejšnja materialna škoda.
Če je bilo glavno mesto zaznamovano s precejšnjo mero individualizma – nas ravno take situacije pripeljejo do večje solidarnosti.
Pravijo, da se v 48 urah približuje še ena hujša oblika potresa – upajmo, da ne.
V mestu Leon, kjer sem jaz, nismo nič čutili. Sočustvujemo pa z vsemi, ki so izgubili svojce in domove.
Toliko za enkrat – hvala za vašo molitveno podporo.
Vse dobro!
s. Barbara

 BAJEC IVAN – SLONOKOŠČENA OBALA – 20. 9. 2017
Ko se ponovno vživljam v življenje v Afriki (kar zame niti ni težko), mislim predvsem na delo, ki je pred mano. Začeti novo župnijo ni ravno lahka stvar. Treba bo veliko iznajdljivosti, organiziranja, vsakovrstnega dela, gotovo tudi potrpljenja in seveda materialnih sredstev.
Novica, da bi mi lahko tudi TKA pomagala, me je res razveselila. Veliko lažje bi bilo napraviti vsaj osnovne pogoje za delovanje župnije. Ker je bil ves ta čas, odkar sem tukaj, naš škof na počitnicah, nismo mogli začeti. Nekaj načrtov sva delala z generalnim vikarjem in jih bova predstavila škofu. Potem bomo začeli z gradnjo.
Ne domišljam si, da bom vse napravil. Če mi bo uspelo postaviti nekaj dobrih osnov, bo to zelo v redu.
Vsem v Misijonskem središču najlepša hvala za vse, kar napravite za misijone, naj Bog še naprej blagoslavlja vaše delo.
Lep pozdrav vsem,
Ivan Bajec


15. september 2017

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 06. 09. 2017
Že dolgo se nisem nič oglasila, danes pa sem si vzela čas, da ne boste mislili, da sem čisto onemela. Me smo že v polni pripravi novega šolskega leta. Otroci bodo začeli s poukom naslednji ponedeljek. Te dneve pa z učitelji delamo programe in vpisujemo nove otroke. Vse je že polno, a starši še stojijo v vrstah in prosijo za vpis otroka. Na žalost ne moremo sprejeti vseh, ki prosijo, kar je boleče, a kaj si moremo. 1700 otrok in mladih je težko namestiti v že pretesne razrede. Tudi v župniji smo na delu in seveda v oratoriju, ki deluje ob sobotah in nedeljah čez celo leto.

Letos smo imeli shod katoliških otrok na škofijski ravni v Morondavi na zahodni obali otoka. Čez 5.000 otrok je veselo spremljalo programe, ki smo jih skrbno pripravili in skušali v njihovih srcih vzbuditi plamen ljubezni do Marije, nebeške Matere; me, HMP, smo imele še posebno odgovornost za potek programa: tema shoda je bila “Katoliški otroci Marijini misijonarji na poti k Jezusu”. Sedaj se že veselimo pozitivnih odmevov tega shoda in upamo na prenovo družin, ki so naša največja skrb. Drugo leto pa bo shod mladih pri nas, v Mahajangi JMJ, že sedaj je vse v pripravi. Kako bo naše mesto in Cerkev odgovorilo na 100 tisoč pričakovanih pa vam bom povedala drugo leto.
Prisrčen pozdrav,
vaša s. Marjeta Zanjkovič

ZADRAVEC S. MILENA – JORDANIJA – 11. 9. 2017
Hvala za vse, kar ste in še boste storili za naš misijon med begunci v Jordaniji … Kljub puščavniški širini je ozemlje gostoljubno za begunce, katerih število raste iz dneva v dan … Že davno je preseglo dva milijona.

V naši skupnosti se zbira več kot 600 razposajenih otrok in mladincev, po raznih centrih Jordanskega Karitasa … Sem prihajajo na skupna izobraževanja vsaj za osnovnošolsko izobrazbo in različne krožke (glasba, risanje, ročna dela, umetnost …).

Mladina in otroci so različnih veroizpovedi: kristjani, muslimani … Iz Iraka, iz Sirije … Dekleta z mano so »iraške« kaldejske katoliške cerkve … Skupine sirijskih katoličank še nisem obiskala. V tem tednu si bom ustvarila prvo skico o realnosti, v kateri sem.

Lep pozdrav vsem,
s. Milena

 


1. september 2017

 

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 27. 8. 2017
Leto je v teku in v Amazoniji, na severu Brazilije, se z mesecem avgustom šolarji vrnejo v drugo polletje šolskega leta. Zato so že v polnem učenju, medtem ko jaz zaključujem skoraj dvomesečni obisk v Sloveniji. Zares veliko lepega sem doživela ob srečanjih v cerkvi in družbi. Tu pa tam sem se srečala s posameznimi botri, v srcu pa sem vedno tudi z vsemi drugimi, ki nas tako velikodušno podpirate. Vemo, da jim naši učenci veliko dolgujejo, predvsem imajo upanje, da z vašo pomočjo dosežejo boljše možnosti za nadaljevanje šolanja in pridejo do poklica. Kar nekaj jih bo letos zaključilo srednjo šolo. Ti bodo iskali nadaljnje možnosti s sprejemnimi izpiti na fakultetah. Ta stopnja študija pa je v Braziliji zelo težko dostopna, saj se na sprejemnih izpitih tisoče vpisanih bori za en prostor na fakulteti. A hvala Bogu marsikateri od vaših otrok – šolarjev, ki ste ga vi, dragi botri, podpirali, je prišel do poklica in zaključil fakulteto. To nam je v veselje, vam pa v ponos!
Zdaj se ponovno obračam na MSS, da nam za to šolsko obdobje v začetku septembra nakažete denar. Že vnaprej se vam zahvaljujem in računam, da bom v São Gabrijelu še uspela preskrbeti nakup živil za naše učence v IÇANI, preden se zapeljem do tja. Naš čoln je velik 12 m, a se lahko veliko prepelje v njem, če smo previdni in potrpežljivi, ter se vozimo nekoliko počasneje. Naš čoln je tudi edino sredstvo za prevoz vsega, kar na misijonu potrebujemo, saj ni drugih sredstev rečnega prometa.
LEP POZDRAV ŠE V IMENU VSEH VAŠIH …
Vedno hvaležna s. Agata Kociper z družinami


11. avgust 2017

 

SLIVKA S. ANA – BRAZILIJA – 4. 8. 2017
Dobro jutro!
Tukaj pošta prihaja s tako zamudo, da nimam pojma, katero številko Misijonskih obzorij bi morala dobiti. Vesela sem vsake! Novo okolje je čisto druga zgodba. V kratkem pošljem članek 🙂
Zdaj, ko imam končno internet, odgovarjam kar na vse maile po vrsti.

Ja, z Agato sva predaleč. Ko sem bila v Amazoniji, sva se včasih videli, zdaj pa naju loči več ur potovanja z letalom. Je lažje potovati v Slovenijo kot obiskati Agato! Drugo leto pridem na dopust, pa kakšno v živo rečemo!
Hvala za podporo in za vse delo na MSS!! 
Mir & dobro!
Ana

KRMELJ JANEZ – MADAGASKAR – 11. 8. 2017
Hvala za pošto. Hvala tudi za prijaznost. Upam, da bo v kratkem času pripravljen predračun. Tu se vse dogaja bolj počasi. 
Mi pa zidamo 100 na uro, tudi to je treba vzeti bolj počasi. Ena bajta je samo še za beljenje in elektrifikacijo, pa bo nared. Prosil bom še preostali denar iz pustne sobotne iskrice, saj delo kar hitro napreduje. Pripravljamo že material za plato. Ko bo tudi ta končana, bomo z ostalim denarjem naredili “obzidje”, da bo nadzor nad pretokom ljudi in predvsem nočitvami spremljevalcev bolj natančen. Smo imeli že parkrat “goste”, ki so “vedrili” in povzročili zmedo.
Sedaj se pripravljamo na sprejem gostov. Pride tudi nov direktor s spremstvom.
Naš rešilec bo pa najbrž še dolgo hodil. Tu imamo tudi težave s štrajki carinikov. Sicer pa država tone v kitajske roke. Vso bodo pokupili in izpili njene “vitamine”. Slabše, kot je, je lahko samo še v notranji zmedi. Bogu hvala, da je malgaško ljudstvo zelo miroljubno in vse to prenaša. O revščini res ni mogoče govoriti z vladajočimi. Njih ušesa izumirajo.
Toliko za danes.
Vsem v misijonski, prisrčen pozdrav.
Janez


28. julij 2017

 

PETERLIN S. BARABARA – UKRAJINA – 23. 7. 2017
Lepo pozdravljeni vsi v Misijonski pisarni!
Tudi v Ukrajini smo danes še posebej v mislih in molitvi z vami. V veliki hvaležnosti vam, vsem dobrotnikom in Bogu za 30 let MIVA. Ob jubileju iskreno čestitamo!
Marijine sestre in lazaristi iz Ukrajine

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 24. 7. 2017
Po tako bogatem dnevu obhajanja 30 letnice MIVA pri Mariji na Brezjah (23. 07. 2017) se vam, dragim organizatorjem tega srečanja pod Marijinim krovom, iskreno zahvaljujem in čestitam. Sama sem bila prisotna z bratom in bratrancem. Skupaj smo molili in odkrivali božjo zgodovino, ki se je porodila v težkih časih nekdanje Jugoslavije in se z velikim navdušenjem ali bolje z velikodušnostjo premnogih dobrotnikov nadaljuje v sodobni, materializirani, pa tudi sočutni in solidarni Sloveniji. Amazonski valovi drvečih rek Amazonke, Rio Negra in njenih pritokov pričajo, kako se poleg avtomobilov tudi čolni in motorji vrtijo v vse strani indijanskih naselij, do koder oblasti ne pridejo, saj nimajo ničesar od njih dobiti, razen seveda v času volitev …
Zelo doživeta je bila molitvena ura MMZ pred Najsvetejšim. Bog bodi zahvaljen ne samo v tem velikem zakramentu, temveč tudi v vseh molivcih, ki z nami skupaj sejejo in zalivajo misijonska polja z gorečo ter predvsem zvesto molitvijo. Naj tudi do vas pride naša skromna in hvaležna molitev ter vas krepi in še druge pridobi za ta način misijonarjenja doma in po svetu.
Ker nimamo vedno časa, da bi v misijonih prebirali o zgodovini določenih akcij, sem bila vesela, da sem na tem srečanju lahko odkrila in spoznala iznajdljive začetke ter pogum pobudnikov MIVA na koroškem in potem še doma ter ugotovila, da so bili laiki z misijonskim srcem prvi začetniki te, danes tako velike in že svetovne katoliške akcije.
Ustanoviteljem, vsem današnjim akterjem ter organizatorjem MIVA in MSS, predvsem pa dragim darovalcem darov za srečno prevožene km in še bolj za srečo vseh, ki bodo po vaših darovih prejeli prevozna sredstva za reševanje ljudi v stiski, pa tudi v veselju po stiski, NAŠ VELIK BOG PLAČAJ IZ AMAZONIJE – OBRIGADA v portugalščini in QUEKATURETE v indijanskem jeziku nheengatú.
Lep pozdrav,
Vedno hvaležna s. Agata Kociper.


14. julij 2017

 

OPEKA PETER – MADAGASKAR – 11. 7. 2017
Ta teden končujemo s poukom v osnovni šoli. Naši otroci so uspešno opravili izpite, tako da lahko napredujejo v prvi letnik gimnazije.
Na državni izpit smo pripravili 943 otrok in od teh jih je uspešno izdelalo 88 %. Med tem, ko je bil na splošno uspeh tega izpita v državi 56 %.
Otroci iz smetišča so se pridno učili in uspešno opravili izpit ob koncu osnovne šole.
Ta uspeh je bil dosežen tudi zato, ker se ti otroci vsaj enkrat na dan lahko do sitega najedo. Hrana veliko pripomore k temu, da se lahko učijo.
Zato sem vesel, ko vam sporočam to lepo novico, da se naši otroci, ki so deležni vaše pomoči, dobro učijo in pogumno pripravljajo na svojo prihodnost.
Skupno delajmo naprej za pravičnejši in bratski svet!
Bog vas Blagoslovi!
Lep pozdrav, Pedro Opeka

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 12. 7. 2017
Danes je odpotovala draga naša Lucija, ki nam je bila tri leta v veliko pomoč. Zadnji teden je bila pri meni v Mahajangi in sva se lepo imeli na morju. Bogu hvala za ta čudoviti dar te mlade prostovoljke, na vse je naredila prelep vtis, hvala tudi vam v misijonski pisarni, ki ste nam jo poslali. Bog bodi vsem bogat plačnik.
Jaz sem dobila novo pokorščino. Še naprej ostajam tukaj in bom v pomoč naši mladi ekonomi v skupnosti, obrtni šoli in še marsikaj. Sem zelo zadovoljna. Vam v pisarni in dobrotnikom želim lepe počitnice in božji blagoslov.
Za vse molim in darujem.
Vaša hvaležna s. Marjeta

HITI S. VESNA – RUANDA – 14. 7. 2017
O, hvala za to čudovito presenečenje! Enkratni ste! Kar nov misijonski polet me je objel kljub letom, ki se nabirajo. Pa, kdor ljubi, je večno mlad.
Topel pozdrav vam vsem v ljubi misijonski pisarni!
Vesna 

JAN TRZOP – UKRAJINA – 14. 7. 2017
Viceprovinca sv. Cirila in Metoda se zahvaljuje MIVA Slovenija za nakup novega osebnega avtomobila Škoda Rapid.
Avto bo služil duhovniku, ki bo vodil ljudske misijone na župnijah. V naši Viceprovinci že več let deluje skupina, ki vodi ljudske misijone in duhovne obnove po celi Ukrajini in skozi vse leto. V zadnjih letih je zaradi pomanjkanja osebja v skupini sodeloval le en naš sobrat. Njegova naloga je bila organizirati in voditi ljudske misijone. Za pomoč je vedno prosil še kakšnega sobrata, ki ima sicer drugo delo v Viceprovinci. V tem letu je eden od naših sobratov zaključil študij v Rimu in bo že drugi duhovnik, ki bo na razpolago za to dejavnost. Sobrata ne živita v isti skupnosti, zato za dejavnost oba potrebujeta avtomobil. Avto nam je zelo potreben, ker so razdalje med župnijami v Ukrajini zelo velike.
Zelo smo hvaležni vsem darovalcem in sodelavcem v Misijonski pisarni, ki nam vedno priskočite na pomoč in slišite naše prošnje. V molitvah in pri sv. maši se vas spominjamo ter tudi vsem vam želimo obilo Božjega blagoslova in varstva na vseh poteh.
Z veliko hvaležnostjo vas pozdravljam!
Jan Trzop CM, vicevizitator


7. julij 2017

 

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 1. 7. 2017
Lep pozdrav spet po dolgem času. Za pošiljanje pošte mi služi računalnik, za sprejemanje pa telefon. V kombinaciji obojega torej kar gre, sicer pa imam predstavnika za stike z javnostjo – Matevža. Kot vam je že sporočil, je dokončal košarkarsko igrišče in ta teden tudi montiral koše. Je vesel in pri korajži, lepo smo tudi proslavili njegovo 30 letnico. Zdaj je zaposlen predvsem z zaključnimi  deli pri dispanzerju in sploh mu dela nikoli ne zmanjka. Jaz poleg tega gradim dve cerkvi in štiri župnišča na podeželju, potem pa je tu še vse pastoralno delo …
Ob nedeljah se od Velike noči sem selimo iz podružnice na podružnice (imamo jih 16), kjer imamo krste, prva obhajila in s tem povezane spovedi. Ko spovedujem več ur, se vedno nalezem prehlada in gripe, tako da zadnje mesece večinoma prekašljam in smrkam.
Prošnja: gradnja župnišč in cerkva ni poceni, še hujše pa je vzdrževanje avta in traktorja, zato prosim če počistite moj račun pri vas in mi vse do zadnjega novčiča pošljete na moj evro račun na Madagaskar.
Hvala in lep pozdrav,
Jani Mesec


23. junij 2017

 

GRM ANTON – MOZAMBIK – 18. 6. 2017
Dne 16. junija 2017 se bomo še dolgo veselili! Ob 08:50 nas je s svojim prihodom razveselila ambasadorka Portugalske v Mozambiku, ga. Maria Amélia Paiva s svojim soprogom g. Joséjem in g. Federicom Pinheiro da Silva, generalnim konzulom Portugalske v Mozambiku.
Pe. Pedro Alexandre Meia, direktor šole, jim je skupaj s predstavniki EPDS in kulturno skupino zapel dobrodošlico: “BOAS-VINDAS!”

Bolj pomembna pa je tale novica:
Potrjujem prejem vozila znamke Toyota Hilux 2,5! Iz Maputa ga je g. direktor Pe. Pedro pripeljal večer poprej, pozno zvečer, torej 15. junija 2017 okoli 22:00 ure (prav na dan, ko obhajamo slovesni praznik Rešnjega Telesa in Krvi našega Gospoda, Jezusa Kristusa! Do tega dne je bilo treba čakati na ureditev celotne dokumentacije za brezcarinski uvoz vozila … (Brez komentarja!)
Bogu hvala za to veliko šolo potrpljenja; slovenski Mivi gre zahvala za to zares velikodušno dobro delo in neskončno velik ter težko pričakovan dar, za vso skrb in ves trud okoli tega projekta … Zavedamo se, da je ta projekt sad dolgoletnega trdega dela in vztrajnih darov številnih dobrotnikov ter podpornikov misijonov …
Danes bomo slovesno blagoslavljali, kar je milostljivi Bog že blagoslovil veliko pred nami! Prosili ga bomo naj nam, predvsem pa tudi vsem vam, stoji blagohotno ob strani, nas podpira in spremlja na poti v večno življenje!
Jaz novemu avtomobilu nisem zapel dobrodošlice, ker sem čisto pozabil, sem pa pol ure jodlal, da me še sedaj boli jezik in grlo!
Še tretja vesela novica: deževalo je in kaže, da bo še … Juhu …
Tone Grm

GERKMAN VIDA – ALBANIJA – 22. 6. 2017
Naj na kratko predstavim družino Hameti. Živi v vasi ne daleč od Gramsha. Starša in trije otroci žive od poljedelstva ter nabiranja in prodaje drv za kurjavo. Ena od hčera, stara 10 let, je zelo zaostala v razvoju. Potrebuje veliko zdravstvene pomoči, kar pomeni še dodatne stroške za revno družino. Stara hiša, v kateri živijo, že kar sama od sebe razpada. Stanje je še poslabšalo drevo, ki je te dni padlo na streho. Za naslednjo zimo hiša v takem stanju ne bo več uporabna.
Ker se je na mojem računu nabralo že nekaj denarja, prosim, če mi ga lahko pošljete. Če je možno 10.000 evrov, da nakupimo gradbeni material in z delom čim prej začnemo.
Lep in hvaležen pozdrav vsem sodelavcem v misijonski pisarni.
s.Vida Gerkman

GERKMAN VIDA – ALBANIJA – 22. 6. 2017
Počitnice so se ravno začele, jaz pa se že obračam na vas s prošnjo za pomoč šolarjem in študentom za leto 2017/18.
Že tri leta ste nam iz Misijonskega središča Slovenije priskočili na pomoč pri nakupu šolskih potrebščin za revne osnovnošolce in pri pomoči revnim študentom. Lani sem projekt bolj podrobno opisala, kaj kupujemo in kako se pomoč deli. Tudi letos so potrebe iste. Stroški za osnovnošolce bodo predvidoma 5000 evrov. Enako (5000 evrov) bo tudi za študente. Skupaj z mladimi iz Gramsha in sestersko skupnostjo smo vam od srca hvaležni, da z vašo pomočjo lahko študirajo, se izobražujejo in s skupnimi močmi gradijo boljši svet.
s.Vida Gerkman

SREČANJE MISIJONARJEV V DOMOVINI 2017
Trnje pri Pivki, sobota, 24. junij 2017
Srečanje je namenjeno vsem misijonarjem, ki so na dopustu, in misijonarjem, ki so se vrnili v domovino. Prav tako so vabljeni vsi sodelavci in prijatelji misijonov!

K BOGU JE ODŠLA S. ANDREJA KATARINA ŠUBELJ HKL, ČILE, 1924 – 2017
Družba hčera krščanske ljubezni sporoča, da je Gospodar življenja v sredo, 21. junija 2017, poklical v večnost sestro Andrejo Katarino Šubelj, v 94. letu starosti in v 74. letu poklica hčere krščanske ljubezni.
Andreja  je bila rojena 14.2.1924 v Ljubljani, župnija Marijino oznanjenje, občina Ježica. V Družbo vstopila v Ljubljani leta 1944. Leta 1945 je, kot sestra, zaradi takratnih izrednih razmer šla domov.
Julija 1946 se je vrnila k sestram v Ljubljani, avgusta pa je odšla k francoskim sestram usmiljenkam v Bitolo, v Makedonijo). Ker so francoske sestre leta 1948 morale zapustiti Makedonijo, je odšla z njimi v Francijo,
od tam pa kot misijonarka v Čile, kjer je bilo že več slovenskih sester usmiljenk. Veliko je pomagala ubogim, posebno osirotelim otrokom. Ostala je povezana s sestrami v domovini, tudi zadnji čas, ko je obnemogla.
Gospod, daj ji večni pokoj in večna luč naj ji sveti.
Priporočamo jo v molitev. Njene sosestre.


9. junij 2017

 

GERKMAN S. VIDA – ALBANIJA – 9. 6. 2017
Dragi otroci in misijonski prijatelji, sodelavci TKA!
Z velikim veseljem vam pišem zahvalo v imenu družine Ercem Zhupani-Bletes, za katero ste vi zgradili hišo. Stara hiša jim je zgorela, ker je poleg starega štedilnika nekaj zagorelo. Ogenj je med drugim zajel tudi zibelko z dojenčkom. Otroci so bili sami, vpili so na pomoč in končno je nekdo med begom le zgrabil dojenčka. Pogorel je tudi sosednji del stavbe, kjer je živel drugi brat z družino.
Dete (sedaj že majhna punčka) ima po dolgotrajnem zdravljenju grde brazgotine po obrazu. Hvala Bogu, da ji je vid očuvan.
Hiša, ki se je zgradila z vašim darom TKA v zelo oddaljeni vasi v občini Gramsh -Albaniji, je lepa in praktična. Družina se preživlja z obdelavo zemlje. Imajo nekaj ovc in kozo, ne bi si pa mogla s tem postaviti hiše. Otroci imajo do šole eno uro hoje. Doma morajo pomagati očetu na polju, prinašati drva, biti v pomoč mami, ki je slabega zdravja in skrbeti za staro mamo, ki že zelo oslabela ne vstane več iz postelje.
Vsi so bili začudeni, ko sem jim povedala kdo so dobrotniki TKA in kako zbirate denar. Kar ne morejo verjeti, da imate skrb zanje, ki jih niti ne poznate, razen iz moje prošnje in slik.
Velika je njihova hvaležnost in kar je lepo, je njihova želja in namen, da bodo tudi oni delali dobro.
Dobrota je odsev ljubezni in ta se pri vsakem dobrem delu pomnoži.
Hvaležen pozdrav vsem, ki sodelujete pri TKA.
s. Vida, Gramsh -Albanija


2. junij 2017

 

ŽUPNIJA ROVTE, 27. 5. 2017
V soboto, 27. maja, ob 15h so se v Rovtah s sveto mašo, akademijo, razstavo in zbornikom spomnili desete obletnice smrti rojaka misijonarja Janka Slabeta. Posnetke s slovesnosti si lahko ogledate na http://zupnija.rovte.eu/pomembni-dogodki/janko-slabe-10let-vecnosti-27-maj-2017/janko-slabe-10let-vecnosti-spominska-slovesnost/ .

Ob tej priliki je bil izdan zbornik, v katerem je med drugim opisano misijonarjevo življenje in spomini njegovih prijateljev ter sorodnikov. Zbornik je možno dobiti tudi v Misijonskem središču Slovenije.

Od 27. maja do 4. junija 2017 si lahko ogledate spominsko razstavo v zimski kapeli v župnišču Rovte. Ogled je možen vsak delavnik od 15.00 do 18.00 oz. v dopoldanskem času po dogovoru, v nedeljo 4. junija pa od 8.30 do 12.00.

2. 6. 2017 ob 21.20 bo na ETV prvič predvajana reportaža ob 10-letnici smrti Janka Slabeta. Ponovitev bo v četrtek, 8. 6. 2017, ob 20. uri. Oddajo si boste lahko od ponedeljka, 5.6. 2017, naprej ogledali tudi na Youtube-u.


26. maj 2017

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 22. 5. 2017
MAJNIŠKO ROMANJE
Zopet se oglašam, da opišem nekaj pomembnih dogodkov.
Konec aprila smo praznovali moj 60. rojstni dan. Kako hitro so minila ta leta. Vendar nikoli prej ni bilo tako lepo kakor letos tukaj. Praznovali smo doma, z dekleti, sestrami in nekaj prijatelji. Bilo je nepozabno.
Mesec maj je tudi pri nas posvečen Mariji. Nimamo šmarnic, imamo pa veliko romanje za praznik Marije iz Fatime, »Nossa Senhora de Fatima«. V Namaachi je župnijska cerkev posvečena prav njej in vsako leto je tam veliko romanje. Mozambik je velika država. Portugalci so v času kolonializma zgradili in posvetili veliko cerkva fatimski Mariji in po celi državi je romanje na isti dan. Kot sem že večkrat omenila, traja romanje tri dni, od petka do nedelje. Letos je kljub slabemu vremenu prišlo ogromno romarjev. Bilo je mrzlo, deževno in vetrovno, vendar pa je bilo v nedeljo sončno. Nekateri so prenočevali pri nas drugi pri drugih hišah.
Zgodilo pa se je tudi nekaj nepredvidljivega. Pokvarila se je glavna črpalka za črpanje vode iz vrtine, ki napaja internat, kuhinjo in pekarno. Morali smo kupiti novo, toda kje vzeti denar, ko pa imamo komaj za hrano in najnujnejše potrebe. Prosila sem Misijonsko središče za pomoč, ki vedno pomaga v stiski.
Vsem, ki ste in boste darovali za potrebe na našem misijonu, se iskreno zahvaljujem, vsak evro šteje. Bog vas blagoslovi.
Prisrčne pozdrave vsem prijateljem misijonov,
laiška misijonarka Katarina Tomc

ZANJKOVIČ MARJETA – MADAGASKAR – 22. 5. 2017
Me veseli, da imate toplo in da vas sonce razvaja po dolgi in mrzli zimi. Pri nas pa je še vedno zelo vroče za ta čas, od 35 do 36° C. Malo sem se že privadila in se manj potim …
Jutri bo pri nas velik praznik. Marija Pomočnica je za salezijansko družino čudovita zavetnica in priprošnjica. Naši otroci in mladi so jo že zelo vzljubili in se na praznik slovesno pripravljajo s plesi in pesmijo. Tudi procesijo bomo imeli in šli po mestu, čeprav je Mahajanga polna muslimanov in poganov. Marija Pomočnica je ljubeča mati vseh in jo imamo vsi radi.
Želim vam vsem lep praznik in Marijin blagoslov.
s. Marjeta

MAVRIČ TOMAŽ – RIM – 21. 05. 2017
Prisrčno se vam zahvaljujem za pozdrave za rojstni dan, molitev, povezanost!
Upam in molim, da ste dobro!
Pišem vam iz Pariza. Danes se bom udeležil srečanja s sestrami v materni hiši Usmiljenk, kjer je tudi kapela Čudodelne Svetinje.
Popoldne bom maševal v kapeli materne hiše naše Družbe, kjer so relikvije sv. Vincencija. Tam sta pokopana tudi dva misijonarja svetnika, s. Gabriel Perboure ter s. Regis Clet. Oba sta v XIX. stoletju delovala na Kitajskem, kjer sta bila tudi umorjena.

Upam in se veselim, če se bomo lahko v čim večjem številu srečali v Rimu na mednarodnem simpoziju od 13. do 15. oktobra 2017 ob 400 – letnici Vincencijanske karizme. Predvideno je tudi srečanje s papežem Frančiškom v dvorani avdiencij 14. oktobra.
Odbor Vincencijanske družine v Sloveniji je že začel s pripravami udeležencev.
Več informacij boste lahko dobili pri sobratih Marku Jeromlu, župniku v Šentjakobu ob Savi ter Šmartnu ob Savi ali vizitatorju Pavletu Novaku.
Matjažu Križnarju ter vsem ostalim sodelavcem se iz srca zahvalim za vaše služenje Ubogim!
O Marija brez madeža spočeta, prosi za nas, ki se k Tebi zatekamo!
Tomaž


19. maj 2017

MIHELČIČ JANEZ – KIRGIZIJA – 14. 5. 2017
Gospodov mir!
Hvala za voščila in dobre želje. Glede »na mnoga leta« si pa želim, da jih ne bi bilo preveč. Pravijo, da je »pravilna ocena stvarnosti« eden od ključev za duševno zdravje, zato se trudim pravilno ocenjevati stvarnost, kar konkretno pomeni tudi svojo starost. Zadnje čase močno čutim, da mi »moči pešajo«; kakšnih posebnih težav sicer nimam, dobro se pa zavedam, da smo vsi v Božjih rokah.
Letos bom v Sloveniji od 26. junija do 18. julija. Če bo v tem času kaj »misijonskega«, se bom rad udeležil.
Prisrčen pozdrav v Gospodu,
Janez Mihelčič, D. J.

PODGRAJŠEK LOJZE – MALAVI – 15. 5. 2017
Lep pozdrav iz toplic. Zelo lepo je biti v toplicah. Veliko terapij imam. Ponovno so me naučili hoditi – zanimivo!
Poslal sem nekaj fotografij, ki prikazujejo zadnje priprave na javno otvoritev šole 24. junija. Uspeli smo narediti naselje za učitelje s 25-imi hišami, kjer sta napeljani tudi voda in elektrika. To pri nas ni samoumevno, saj v Kasungu okoli 70 odstotkov hiš nima nobene od teh dobrin! Pomoč za hiše so nam poslali nemški jezuiti. Za šolsko upravno stavbo bomo zgradili še našo šolsko cerkev s 600 sedeži. Na predzadnji sliki se odmaknjeno vidi naselje za učitelje s 25-imi hišami.
Hvala vam in vsem v Misijonskem središču za dolgoletno in izdatno podporo!
Lep pozdrav!
p. Lojze

IVANČIČ PETER – KUBA – 19. 5. 2017
Hvala za mail. Ker v teh zadnjih mesecih potujem po naših misijonskih krajih s kolesom (avto kombi je namreč že od avgusta lani v okvari in bo, upajmo, kmalu spet popravljen), sem napisal članek s “kolesarske perspektive”, ko se je nabralo toliko raznih dogodivščin in pa tudi razmišljanje o tukajšnjem pastoralnem delovanju … Članek sem pripravil za Misijonska obzorja in sem malo pohitel, če “ujamem” še za junijsko številko. Vsekakor smo na zvezi … Predvsem pa v dvoranah zadnje večerje, skupaj z Marijo v pričakovanju Svetega Duha in v lomljenju evharističnega kruha.
Lep pozdrav vsem, Peter


12. maj 2017

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 11. 5. 2017
Pozdravljeni!
Najprej se vam toplo zahvalim za čestitke in pozdrave.
Življenje tukaj je vedno polno presenečenj, dobrih in manj dobrih. Ta teden se nam je pokvarila glavna črpalka za vodo, ki črpa iz vrtine. Treba je bilo kupiti novo, ker je bil internat brez vode. Hvala Bogu imamo še 2 vrtini na vrtu, da smo jo imeli za nujne potrebe.
Kot sem omenila, je bilo treba kupiti in montirati novo črpalko, ki pa stane z delom okrog 2000 €. Sestra ekonoma me je prosila, če poznam koga, ki bi lahko pomagal pri tem plačilu, ker ona sama ne zmore. Ima ogromno drugih izdatkov, živila so vedno dražja, mi pa moramo nahraniti 100 otrok. Spomnila sem se na moj račun, ki ga imam pri vas, gotovo je kaj na njem. Prosim, sporočite mi, če mi lahko ta denar pošljete in koliko ga je, da bom vedela prositi še drugje.
Prosim, pišite mi tudi, kaj moram še poslati, mislim, da potrebujete številko bančnega računa, kopijo računa črpalke in kaj še? Mogoče kako sliko?
Prosim, če kmalu odgovorite, ker ta denar nujno potrebujemo.
Vsem lep pozdrav, povezani v molitvi,
Katarina

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 12. 5. 2017
Hvala za takojšnji odgovor. Res vas moram pohvaliti, pomagate takoj, ko kdo kaj potrebuje. Tu gredo vse stvari zelo počasi, povsod je treba čakati, včasih bi človek potreboval buldožer, da bi se stvari premaknile. Poslala bom, kar potrebujete, za fotografijo pa ne vem, če jo je kdo naredil. Ko so črpalko montirali, sem bila jaz v Maputu, sedaj pa se ne vidi, ker je v zemlji kar precej globoko.
Tudi za v MO bom napisala, ko bo malo časa. Te dni bomo imeli v Namaaši veliko romanje k Mariji iz Fatime. Letos bo še posebno slovesno, ker je 100. obletnica prikazanja. Začne se danes popoldne, nekateri romarji, ki hodijo peš, so že na poti, zaključek pa bo v nedeljo opoldne. Bom tudi o tem napisala kaj več potem.
Vsem lep pozdrav, za vas bomo molili na romanju.
Katarina

 

Lepo obvestilo mladega darovalca – njegova gesta je vredna posnemanja – 6. 5. 2017
Pozdravljeni!
Rad bi le povedal Pedru Opeki, da sem za svoj 11. rojstni dan prosil vse prijatelje, ki sem jih povabil na praznovanje, naj mi za darilo prinesejo denar, da ga lahko darujem Pedru Opeki za Malgaše.
Zbral sem 100 evrov in sem jih že nakazal 🙂
Lepo vas vse pozdravljam,
Bor iz Celja

ODGOVOR MISIJONARJA:
Hvala za tako lepo novico.
Te besede, ki sledijo, namenjam otroku, ki je imel tako bratsko iniciativo.
Čestitam mu iz srca, za ljubezen in radodarnost, ki ju ima. Tako mlad je in želi za svoj rojstni dan darovati tistim otrokom, ki živijo s tako majhnimi sredstvi, da se po 47 letih še vedno sprašujem, kako lahko ti otroci in starejši ljudje preživijo s tako malo denarja.
Zato izražam globoko hvaležnost temu plemenitemu otroku, ki ima občutljivost do sočloveka.
Taka pozitivna čutenja in dejanja spreminjajo svet po malem, ampak zagotovo.
Hvala ti, dragi mladi prijatelj, da se spomniš na revne otroke, ki so največkrat lačni.
Biti lačen, je veliko trpljenje. Ti in tvoji prijatelji ste to razumeli.
S tem svojim zgledom si malo popravil svet, da je postal malo bolj pravičen in ljubezniv.
Bog te blagoslovi in da veliko veselja in sreče v tvojem srcu, vsej tvoji družini in tvojim prijateljem, ki so darovali ta prelepi dar.
Lep pozdrav!
Pedro Opeka, misijonar


5. maj 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
s. Terezija Pavlič, Madagaskar
Lojze Podgrajšek, Malavi
s. Zora Škerlj, Bocvana
s. Fani Žnidaršič, Bocvana
Miha Majetič, Kazahstan
s. Barbara Čuk, Mehika

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 28. 4. 2017
Ta teden sem prejela prvo letošnjo številko Misijonskih obzorij in drugo številko Ognjišča, toliko časa hodi pošta. Prihodnji teden upam, da bom dobila podatke, da bom lahko poslala prošnjo za denar od Trikraljevske akcije. Tukaj so tako počasni, kar čakajo, da jim bo nekdo drug vse naredil. Če bi bila s. Zvonka tukaj, bi bila prošnja že pri vas, tako pa bo komaj pravočasno.
Glede sv. krsta – za zdaj se še veselijo, ker so le katehumeni in imajo za seboj pet let verouka in priprave. Glede na tukajšnje razmere velikih daril ne pričakujejo. Veseli so lahko, če dobijo takega botra ali botro, ki jim kupi lepo obleko, mogoče torto, plača kosilo pa mogoče še kakšno malenkost. Veliko jih pa po zadnjem zakramentu opusti nedeljsko mašo.
Hvala za voščilo. Že praznujem in bom še jutri in v nedeljo, ko bomo imeli zabavo. Ne vem, če se pri vas komu zgodi, da za rojstni dan dobi toliko poljubov in objemov, kot sem jih jaz. To je zame najlepše darilo.
Lep pozdrav vsem,
Katarina


26. april 2017

ROZMAN P. STANKO – ZAMBIJA – 22. 4. 2017
Pošiljam vam drugo finančno poročilo o projektu obnove naše jezuitske rezidence. Hranim vse račune. Shranjeni so v mapi in so na voljo za vpogled. Kopije Vam lahko skeniram in pošljem, če želite.
Projekt pa še ni končan. Moramo preurediti kuhinjo, obednico in dnevno sobo. Ostanek denarja ne bo zadoščal. V proračunu sem navedel številko USD 70,000. Prosil sem za 50.000 dolarjev, ostalo pa naj bi krili lokalno. To že delamo. Zato imam upanje, da bo hiša prenovljena. Kot sem omenil v ‘Sončni Zambiji’, grem na počitnice. Moji kolegi so pripravljeni dela nadaljevati. V kolikor pa bi del ne končali, jih bom izvršil jaz, ko se vrnem s počitnic sredi avgusta meseca letos. Posebej pošljem tudi slike.
Naj izrečem prisrčno zahvalo za dar Misijonskega središča, ki nam je omogočilo obnoviti našo rezidenco.
Bog povrni dobrotnikom, slovenski mladini, našim kolednikom. Trije Kralji naj jih še naprej navdihujejo in opogumljajo za dobra dela.
Hvaležni,
p. Stanko

PETERLIN S. BARBARA – UKRAJINA – 23. 4. 2017
Je že Bela nedelja, ko se vam s s. Marto šele oglašava. Hvala za vsa voščila in spodbudne misli ob praznikih. Tudi midve vam vsem, ki se trudite za nas, želiva, da bi močno čutili navzočnost Vstalega v vseh situacijah vsakdana.
Lep pozdrav iz Kijeva!
s. Barbara


20. april 2017

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 16. 4. 2017
Dragi prijatelji!
Danes, na velikonočno nedeljo, mi misli uhajajo v domače kraje, na velikonočne običaje, ki se precej razlikujejo od naših tukaj. Blagoslova jedil tu ne poznajo, ne pirhov in potice, ki je slovenska specialiteta. Vendar letos sem poskrbela, da so jo spoznali. Od doma sem prinesla orehe, vse drugo sem kupila v Maputu. Odlično mi je uspela, vsi so jo pohvalili, najbolj pa je bila vesela sestra Zvonka.
Čeprav so prazniki tukaj drugače obarvani, so slovesni in doživeti. Velika noč in božič sta največja krščanska praznika, obogatena s krščevanjem katehumenov in otrok. Včeraj in danes je prejelo zakrament sv. krsta 32 katehumenov, nekateri so prejeli tudi prvo sv. obhajilo. Med njimi so bila tudi dekleta iz našega internata, kar dobra polovica. Bilo je zelo lepo, tudi vreme, čeprav malo hladno. Na veliki petek je deževalo skoraj cel dan, imeli smo »križev pot« v pravem pomenu, posebno tisti, ki so bili brez dežnikov. Uprizoritelji so bili premočeni, prizor, kjer Jezus pade pod križem, so uprizorili samo na asfaltu, ker je bila pot preveč blatna.
Včeraj smo pokopali sestro salezijanko – H.M.P., ki je prišla v Mozambik med prvimi iz Portugalske. Celo življenje je darovala tej deželi, vzgojila ogromno otrok in mladih sester. Zdaj počiva njeno telo na pokopališču poleg dveh pokojnih sosester.
Zadnja leta je veliko trpela zaradi bolezni, doživela pa je veliko milost, ker jo je Bog poklical na veliki teden, ko so nebesa odprta. Ta sestra mi je dala recept za »Kruh od Boga«. Zadnje leto je živela v noviciatu v Namaaši.
Tako poteka življenje pri nas, prepletata se življenje in smrt, veselje in žalost, dan in noč. Zahvalim se Bogu za vsak dan, ki mi je namenjen, da lahko naredim nekaj dobrega za sočloveka, ki potrebuje pomoč, za otroka, ki potrebuje ljubezen.
Vsem prisrčen pozdrav
vaša misijonarka Katarina

ČUK LUCIJA – MADAGASKAR – 19. 4. 2017
Prejšnji petek smo imeli mašo za zaključek drugega trimestra, po maši pa smo blagoslovili novo športno igrišče.
Vsi se iz srca zahvaljujejo Sloveniji za pomoč.
Vse dobro,
Lucija

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 13. 4. 2017
Pozdravljeni,
Najlepša hvala za voščila za Veliko noč.
Tudi vam vsem vesele in blagoslovljene praznike.
Želi hvaležna
s. Marjeta

 

MIKEC S. ZVONKA – MOZAMBIK – 13. 4. 2017
Zame in za našo Inšpektorijo je posebna Velika noč!
Včeraj, na veliko sredo, je odšla k Očetu, da tam doživi svojo Veliko noč, naša sestra Gertrudes, ki je bila misijonarka 54 let, tu v Mozambiku.
V molitvi se torej združimo zanjo in molimo tudi za vse nas, ki še čakamo to Veliko noč!!
S prisrčnimi pozdravi
sestra Zvonka

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 15. 4. 2017
Kar neverjetno je, pa vendar se nam je zopet posrečilo, da imamo internet, čeprav precej počasen, a dela. Tako se vam z veseljem oglašam za Veliko noč in zaželim obilje milosti Vstalega Kristusa.
Tukaj, v amazonskem pragozdu, smo lepo doživljali postni čas, se zbirali h križevemu potu in se po družinah tedensko zbirali k poglabljanju božje besede. V Velikem tednu smo opravili tudi tridnevno duhovno obnovo, enkrat z odraslimi, drugič z mladino in potem še z otroki. Tako smo tudi vsi imeli priložnost za globlje srečanje z Bogom, nenazadnje pa še z zakramentom pokore. Danes, na Veliki petek, smo opravili križev pot po domovih s sodelovanjem družin, ki so bile odgovorne za postaje križevega pota. Jutri pa, na Veliko soboto, tukaj ne bo blagoslova jedi, kakor to z velikim veseljem delamo doma. Ampak je kar zanimivo in občudovanja vredno, ko bomo šli ponovno med hišami in njivami in od blizu in daleč blagoslavljali polja, s katerih domačini pridobivajo hrano. To je toliko več vredno, ker se za to hrano borijo vse leto in zato Vstalega prosijo za obilen blagoslov. Da jim ne bi nikoli zmanjkalo manjokine moke ali drobtin, kar je zanje vsakdanji kruh.
Drugače pa vse poteka po liturgičnih pravilih in se vsi trudimo, da čim lepše doživimo velikonočne skrivnosti. Za Veliko noč, po sv. maši, imajo tudi skupno kosilo. Vsak nekaj prinese, postavi na mizo in potem strežejo od najstarejšega do najmlajšega. Zgodi se tudi čudež delitve, saj navadno vsi jedo, pa vendar še veliko ostane v posodicah, da nesejo domov …
V tem duhu vas vse lepo pozdravljamo in želimo čim več pristnejšega veselja in doživetja Gospodovega Vstajenja.
Vaša hvaležna s. Agata Kociper, ki je vedno bolj duhovno na zvezi z vami kot po internetu, a odslej upam, da se bo kaj zboljšalo tudi v tem smislu. 

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 15. 4. 2017
Dragi prijatelji!
Tukaj je spet Velika noč, ko slavimo Jezusovo zmago nad grehom in smrtjo. Vstali Jezus nam ponuja svoj čudoviti mir in neuničljivo upanje. Zaradi njega smo na koncu konca lahko tudi mi zmagovalci v vseh naših nadlogah in stiskah.
Kako ste kaj? Spomladansko? Nečakinja Alenka mi je poslala slike dreves, ki so polne cvetja. Tudi mi se lahko spet razcvetimo, pa če smo stari ali mladi.
Končujem osemdnevne duhovne vaje. Malo sem se odpočil, premislil, kaj se dogaja in kaj bi se dalo narediti, in nabral kondicijo za naprej.
 želim vam veliko velikonočnega veselja.
Vse lepo in dobro!
Janez


13. april 2017

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 10. 4. 2017
Zdaj pred prazniki se vam oglašam iz daljnega Mozambika. Pri vas je pomlad, mi imamo pa še vedno poletje, ki bo še kak mesec. Ta teden so otroci v šoli pisali teste, ker se končuje prva triada.
Velika noč je pred vrati. Pri nas bo še posebno slovesno, ker bo veliko katehumenov prejelo sv. krst. Teden po Veliki noči bodo imeli otroci prve šolske počitnice.  Nato se začne druga triada.
V bližnji prihodnosti bom poslala prošnjo za Trikraljevsko akcijo. Vrtec je zelo potreben obnove, ker so že luknje v strehi.
Vsem lepe pozdrave, ter vesele in blagoslovljene praznike!
Katarina

ADAMIČ JOŽE – MADAGASKAR – 11. 4. 2017
Letos je bila pri nas zelo velika suša, zaradi nje je sedaj lakota. Riža ne bo, drugih poljščin tudi ne. Poslal sem vam slike, kakšna so riževa polja. Rad bi vas prosil za 3000 € za riž, da bi lahko olajšal lakoto. Je kar težko življenje za nekatere. Letos ni bilo dežja pet mesecev, potem pa je prišel ciklon, tako da ni kaj veliko ostalo.
Upam, da mi lahko pomagate.
Hvala že vnaprej!
Vaš Jože

ROZMAN P. STANKO – ZAMBIJA– 13. 4. 2017
Hvala za pošto. Sem res bil v delovnem elementu in se skoraj nisem mogel skoncentrirati k pisanju. Ta teden sem pa bolj aktiven na duhovni plati. Tu so priprave za velikonočno tridnevje.
Iz srca voščim za praznike: Blagoslovljena Velika noč! Aleluja! Voščilo velja za vse vas v Misijonski pisarni.
p. Stanko

STERLE S. JOŽICA – UKRAJINA – 11. 4. 2017
Prisrčna hvala za tako velik dar, ki je danes prispel na račun na banko. Tako bomo lahko pomagali ubogim in organizirali kuhinjo zanje. Ko bom denar dvignila, bom poslala potrdilo iz banke, račune in vse ostalo pa potem, ko bo pomoč že v teku.
Zelo smo vam hvaležni za vašo pomoč, kajti potrebe so res velike. Odkrivamo vse več družin, kjer so več lačni kot siti.
Vam in vsem dobrotnikom naj Gospod obilo povrne s svojimi neminljivimi darovi.
Hvala tudi za voščilo ob godu in za velikonočna voščila. Vesela sem, da drug drugega podpiramo tudi z molitvijo in pozornostjo. Vsem v misijonskem središču želim blagoslovljeno veliko noč ter obilo veselja od vstalega Gospoda.
Lep pozdrav iz Zakarpatja.
s. Jožica


24. marec 2017

MESEC JANI – MADAGASKAR – 20. 03. 2017
Sestre Misijonarke Evangelija v Manambondro vam sporočamo svoje veselje in zahvalo MIVI Slovenija, ki je uslišala našo prošnjo po močnem terenskem vozilu, s katerim bomo lahko uresničile naše služenje tukaj v Manambondro.
Sporočamo, da je nov močan avto prispel v Manambondro. Zares smo vesele in zadovoljne. Lahko bomo pomagale več ljudem kakor doslej.
Hvala.
Sestra Sidonie in Misijonarke Evangelija iz Manambondra

JANI MESEC DODAJA:
Matevž vam je menda že poslal sliko nove Toyote Landcruiser. Morda ste opazili, da je brez nalepk in napisov MIVA. Morda nam lahko pošljete kakšne nalepke … Sicer pa glavno, da imamo avto, primeren za naše ceste. Moja Toyota je stara pet let in mi še dobro služi po blatnih cestah. Na asfalt si pa skoraj ne upam. Večinoma sem brez zavor, tudi če jih dam popravit, je to za eno vožnjo v Manambondro. Blato, mešano s finim peskom, takoj zbrusi in poje nove zavorne obloge in sem tako spet brez. Na naši cesti proti Manambondro jih pravzaprav ne potrebujem, saj vozim le s prvo in drugo prestavo, povprečno 10 km/h. Na asfaltu pa lahko malo poženem, a moram paziti, da ne gre preko 60 km/h, ker se začne avto zelo tresti in me opozarja, da je treba voziti počasi in previdno. Nikoli ne veš, kaj te čaka za ovinkom.
Zdaj so sestre dobile avto, ki se bo lepo dopolnjeval z mojim. Poleg Matevža in mene imamo še enega zaposlenega šoferja traktorja, ki ga tudi lahko pošljemo na nujno vožnjo v Vangaindrano ali v Farafangano. Tudi sam se iskreno zahvaljujem MIVI za poslani avto, ki bo služil pastoralnim in socialnim potrebam v Manambondro.
Jani Mesec

NOSE S. VERONIKA – TURČIJA – 13. 3. 2017
Dragi misijonski prijatelji!
Najprej se še enkrat lepo zahvalim g. Stanetu Kerinu za vso duhovno in materialno pomoč pri delu za misijone. V novem poslanstvu Vam želim obilje Božjega blagoslova. G. Matjažu Križnarju Božje pomoči in poguma pri delu za misijone. Zahvala tudi vsem, ki požrtvovalno delate v misijonski pisarni za nas. Zahvala tudi vsem misijonskim prijateljem za vso duhovno in materialno pomoč.
Turčija, kjer sem, je bila zibelka krščanstva. Tu so delovali prvi apostoli: sv. Janez, sv. Peter, sv. Barnaba, apostol narodov sv. Pavel in drugi. Tu je preživela zadnja leta svojega življenja Jezusova mati Marija. Veliko cerkva, vendar večina v ruševinah je v Kapadokiji. Od sedmih cerkva, o katerih piše sv. Janez v razodetju, so vse v razvalinah, razen cerkev v Smirni, kjer je še okrog tisoč kristjanov, en škof in nekaj duhovnikov. Danes je Turčija skoraj že čisto muslimanska, manj kot 1 % je kristjanov in to različnih obredov. Katoličanov je približno 30 tisoč. Trenutno je število kristjanov mogoče večje zaradi prihoda kristjanov beguncev iz Iraka in Sinje. Veliko jih je prišlo tudi s Filipinov in držav Afrike. Krščanski begunci težko čakajo dovoljenje, da bi šli naprej v Ameriko ali Avstralijo, pa tudi Evropo. Naše delo tukaj je omejeno, vendar v srcu želimo biti misijonarji, to je, da pričujemo za našo vero, ker tukaj ne smemo oznanjat Evangelija. Pričevanje pa ni vedno lahko, biti dober do vseh ljudi, to milost nam da le Jezus v zaupni prošnji.
Moj delokrog je skromen. Obiskujem bolnike v bolnici, jim storim majhne usluge, pri težjih bolnikih ostanem bolj dolgo, da čutijo, da niso sami. Če želijo z njimi molim, jih poslušam, ali sem samo v tišini in zanje molim. Drugi, ki še hodijo in so bolni mi radi zaupajo svoje težave in prosijo, naj molim zanje, kar rada storim in včasih tudi vprašajo ali ste danes res molila zame? Še naprej zbiram obleke za begunce. Na enem kraju enkrat na teden pomagam pri pripravi in delitvi hrane za begunce skupaj z laiki. Težko mi je, ko se ne morem z njimi kaj pogovoriti, le nasmeh si lahko podelimo. Z zaupanjem molimo za mir v deželah, kjer je vojna, da bi se mogli vsaj nekateri vrniti na svoje porušene domove.
Tukaj smo, da Jezusova luč še malo sveti, skoraj že brli. Zgodovina naroda je v Njegovih rokah, iz smrti lahko vstane življenje. Živimo v zaupanju v Božjo previdnost in Marijino varstvo.
Dragi misijonski prijatelji. Jezus je na Veliko noč premagal vso temo sveta z žarometi ljubezni. Zato z radostnim srcem praznujmo Njegovo vstajenje v upanju, da bomo en dan vstali tudi mi. Iz srca vam želim Blagoslovljene vesele Velikonočne praznike s toplimi pozdravi.
Vam vsem za vse hvaležna s. Veronika


16. marec 2017

Ciklon Enawo na Madagaskarju povzročil veliko škodo
Od 7. do 9. marca je po Madagaskarju pustošil tropski ciklon Enawo, najmočnejši v zadnjih 13 letih. Povzročil je močan veter s hitrostjo 225 km/h ter silovite nalive, poplave in plazove. Po uradnih podatkih je umrlo 38 ljudi, na deset tisoče se jih je moralo umakniti iz svojih domov. Škoda je nepopisna.
Kot nam je sporočil misijonar Pedro Opeka, naselje Akamasoa ni bilo v središču ciklona, kljub temu je za njim ostala velikanska škoda na bivališčih in infrastrukturi, prav tako v sosednjih vaseh. Mnogi so ostali brez vsega, zato Opeka prosi za hitro pomoč: »Očetje in matere me prosijo, naj jim pomagamo. Kako naj zavrnemo pomoč skrajno revnim ljudem, ki jim je ciklon uničil še tisto malega, kar so imeli? Kljub temu se z novo stisko soočajo s pogumom. Naredili bomo vse, da jim s pomočjo velikodušnih ljudi pomagamo. Vem, da boste slišali ta nujni klic k solidarnosti in ukrepanju. Hvala, ker nam stojite ob strani. Z bratskimi pozdravi, Oče Pedro.«

ČUK LUCIJA – MADAGASKAR – 13. 3. 2017
Pozdravljeni,
Ciklonsko obdobje naj bi se začelo z decembrom, vendar letos vse prihaja z zamikom, tudi deževna doba. Tokratni ciklon na srečo tu v Fianarantsoi ni bil močan, so pa v nekaterih drugih predelih zelo oškodovani, bilo je tudi nekaj smrtnih žrtev.
Otroci in straši so zelo zadovoljni in hvaležni za ležalnike. Tako se otroci lahko spočijejo, kar jim omogoča zdrav razvoj. Prej, ko ležalnikov niso imeli, so počivali sklonjeni na mize.
Letos sem prevzela svojo skupino otrok in zelo uživam, tudi starši mi vedno bolj zaupajo, ker mi jezik (malgaščina) ne dela več težav.
Na strani Radia Ognjišče sem zasledila video o Pustni sobotni iskrici in slišala, da ste zbrali veliko vsoto denarja. Slovenci smo, kar se tiče dobrodelnosti, res nekaj izjemnega. Čestitke vsem za izpeljani projekt.
Vse dobro, Lucija

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 15. 3. 2017
V Mahajangi nam je bilo, hvala Bogu, prizaneseno, drugje po Madagaskarju pa je ciklon zelo, zelo razsajal. Ponekod je uničil šole in hišice od 80 do 90 %. Veliko družin je primoranih bivati pod zasilnimi šotori in od milosti dobrih ljudi. Država je nekaj naredila in še dela, mi vsi ostali pa si tudi prizadevamo po naših močeh priskočiti na pomoč. Sedaj že najavljajo prihod drugega ciklona, ki je za zdaj še na morju, a upamo, da se nas izogne. Bog pomagaj!
Prej dolgo ni nič deževalo, zato so ljudje ostali brez setve riža. Drugo leto se vsem slabo piše, cene pa tudi rastejo, da je groza.
Pomoč bo najbrž zelo potrebna na jugu, tam je naše Slovence zelo prizadel prihod ciklona ter sedaj njegove hude posledice. Tako je to pri nas,” z dežja pod kap” … A ljubi Bog nas ne zapusti, to nam je vedno pokazal v svojem velikem usmiljenju.
Vi pa le uživajte lepo pomlad po dolgi in mrzli zimi.
Prisrčen pozdrav in vse dobro, s. Marjeta


2. marec 2017

ČUK LUCIJA – MADAGASKAR – 9. 3. 2017
Pozdravljeni.
Danes imamo prost dan, ker je zaradi ciklona odpadel pouk. Prav danes pa pri nas zaključuje obisk vizitatorica (sestra salezijanka) iz Italije.
Po dolgem času nam je končno uspelo urediti povezavo z internetom, tako da vam v priponki pošiljam obljubljeno potrdilo iz banke, da smo denar prejeli.
Igrišče je v večjem delu zaključeno. Iz srca najlepša hvala Sloveniji za pomoč.
Vse dobro,
Lucija


2. marec 2017

GODNIČ S. ANDREJA – PERU – 27. 2. 2017
Draga ekipa MSS,
Po dolgem času se vam spet oglašam iz sto odstotno vlažne Lime, pogreznjene v super – pasjevalovske – vročinske muke. Dihamo vročo vlago, hi-hi. V naslednjih 20 min se odpravljamo na misijon v Pachacutec in smo tam s s. Barbaro, Poljakinjo, do ponedeljka. Začenjamo šolsko leto, tečejo pogovori z vodstvi na državnih šolah glede možnosti priprave na zakramente, terapevtske delavnice, bralne značke in obiski domov …
Mi srce bije ob misli, da bom lahko več tam in manj tu, med bogatimi, 🙂
Pri vas? Zima in polarni valovi? Upam, da se bo pisma prijela vročina in vas ogrela.
Pišem tudi s prošnjo za sredstva, ki so jih ljudje pošiljali v 2016 za naš misijon. Bi bilo možno poslati na naš račun? Začenjajo se šolske kampanje in bi sredstva uporabili za nakup šolskih potrebščin, štipendij ipd. Vam dodajam podatke naše banke.
Veliko blagoslovov in naj nas post odpre za vse, ki so nevidni, marginalizirani in trpeči.
Vaša s. Andreja Godnič, osu

GODNIČ S. ANDREJA – PERU – 2. 3. 2017
Tu je branje redka stvar – čeprav sem zelo presenečena nad razliko med hribi (Pucara) in barakarskimi naselji okrog Lime. Gor smo imele uršulinke knjižnico, a je bilo izredno težko navdušiti otroke in mladostnike za branje; tu v Pachacutecu gredo otroci v naši hiši najprej h knjižnim policam – ki so za zdaj še bolj prazne; za enkrat imam samo zvezek z vpisi posojenih knjig, a sanjamo o čem bolj organiziranem; v stilu bralne značke po šolah – tu ne obstaja nič takega …
Šola se začenja 1. marca (torej včeraj), zaključujemo konec decembra; januar in februar imamo poletne počitnice in marca« zalaufamo«. Počitnice so za perujske otroke zelo različne: v džungli imajo celo leto vročino, rahel dež in zelenje; v hribih so pol leta brez kapljice dežja, z visokimi temperaturami okrog 12h in zelo nizkimi po 17h; ter pol leta večni dež (januar – februar) z ne tako skakajočimi temperaturami, a kljub vsemu bolj hladno; v Limi nikoli ne dežuje, pač pa imamo v zimi pršenje; na ostali obali dežuje in je vroče ali mrzlo, odvisno na katerem koncu si … In še in še; ko sem šla zadnjič na jug, sem čisto prepotena od limske vročine pakirala volnene pulije, zimske jakne in volnene nogavice in se hihitala sama pri sebi nad skrajnostmi!

Priznam, da počasi vstopamo v ta tako drugačen misijon, kjer se srečujemo z ljudmi iz vseh koncev Peruja, ki so odrezani od svojih korenin, družin, tradicije. Vsi poskušajo preživeti. Zadeva je tako drugačna od Pukaraja, da potrebujem čas … Nočemo izpasti kot Božički s polno denarja, zato prakticiramo naj-levica-ne-ve-kaj-dela-desnica sistem. Kakšen projekt pomoči smo z »bogato« šolo in bivšimi učenkami (kjer živim en del tedna) že izpeljali, a res rabim čas, da začutim bitje te mase, ki živi tako bolečo mizerijo … So obrazi in obrazi in obrazi … Hvala za vsak evro!
Naj Duh spreminja obličje našega bitja, da bomo Evangelij, hodec med ljudmi, ki so v temi.
Hvaležna s. Andreja Godnič, osu

MLINARIČ JOŽE – RUANDA – 2. 3. 2017
Najprej hvala za vaše čestitke, ki so prispele včeraj!
Pošiljam vam nekaj slik, da si boste lažje predstavljali, kje sem in kaj delam, s kom živim. To so mladi fantje salezijanci, doma iz treh držav: Burundi, Ruanda in Uganda. Letos jih je 24. Vsak dan se vozijo s kolesi ali avtobusom na predavanja iz filozofije v semenišče Kabwayi. Hiša je polna veselja, pesmi, glasbe in športa. Molimo pa vsak dan v lepi novi “slovenski” kapeli. Je zelo akustična. Navdušeni in lepi glasovi kar odmevajo. Jaz uživam in hvalim Boga, da sem lahko z njimi. Bogoslovje pa študirajo v Keniji in Italiji. Poklicev je veliko.
Hvala za vse!
p. Mlinarič Jože


17. februar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

ČUK S. BARBARA – MEHIKA – 13. 2. 2017
Prav lep pozdrav iz Mehike.
Toliko, da se oglasim in da vidite, da sem še živa.
Kljub napetim okoliščinam, ki jih živimo v Mehiki … ne izgubljamo upanja.
Maja pridem v Slovenijo na dopust.
Kmalu se vidimo.
s. Barbara fmm

ZAHVALA ZA AVTO – DAR MIVA SLOVENIJA – INHARRIME – 2. 1. 2017
V tem času, ko obhajamo Božično praznovanje, vam z velikim veseljem pišem to pismo. Najprej vam pošiljam svoje najtoplejše pozdrave z voščili sreče v novem letu 2017 in obilja uspehov pri delu, ki ga skrbno opravljate v dobro misijonov.
Na drugem mestu, v mojem osebnem imenu, v imenu salezijanske redovne skupnosti in v imenu Poklicne šole Dominika Savia v Inharrime, vre iz dna srca prisrčna zahvala za veliko pomoč, ki jo je bila vsa naša skupnost deležna s strani Misijonskega središča Slovenije. Govorim o vozilu znamke Toyota.
V vseh teh letih smo na lastni koži najbolj očitno občutili bolečino ob pomanjkanju prevoznega sredstva. Z vašo dobrosrčnostjo nam bo sedaj končno odleglo in nam uspelo še bolj temeljito stati ob strani in spremljati mlade Mozambičane na poti vzgoje, kar je poglavitno delo, in ki ga na misijonu opravljamo izključno v njihovo dobro in korist.
Še enkrat hvala iz vsega srca in naj vas povsod spremlja obilen Božji blagoslov.
Z velikim spoštovanjem,
direktor ustanove Dominik Savio, Inharrime
Pe. Pedro Alexandre Meia – sdb
(Prevod pisma: Anton Grm – sdb)

KOCIPER AGATA – BRAZILIJA – 15. 2. 2017
Kot vedno smo tukaj v amazonski džungli za “orbito”, vedno v zaostanku z novicami … ki jih prebiram kakšen mesec potem, ko so odposlane.
Tako sem danes, 14. 02. 2017, prebirala božično pošto, ki je bila pisana v novembru in decembru.
Uspela sem celo videti na internetu v MO december 2016 objavo članka tudi iz našega konca ob reki Rio Negro, ter seveda v utrinkih z misijonskih poljan zadnja moja pisma in sem bila presenečena, s kakšno hitrostjo ste to uredili …
V tej božični pošiljki sem z veseljem prebrala pismo g. Matjaža in g. Staneta s spodbudnimi mislimi in voščili. Iskrena hvala.
Čakala sem tudi na kakšno besedo o predstavitvi novega voditelja misijonov in seveda iz besed iz tistega skoraj rdečega papirja začutila utrip novih tokov v slovenski Cerkvi, ki se pridružujejo tokovom naših rek in pritokov.
Iskrena hvala za spodbude in misijonsko povezanost našim škofom v osebi škofa Stanislava Lipovška, ki nam piše, celovškemu voditelju g. Jožetu Kopeinigu in Mateji Rihter, voditelju MMZ g. Jožefu Lipovšku, ter seveda podpisanim sodelavcem v pisarni Tini, Mateji, Simonu in Saši, poleg že zgoraj omenjenih Staneta in Matjaža.
Naša molitev in kakšna žrtvica naj tudi vas krepi pri tako odgovornem poslanstvu, katerega opravljate, ki je kakor “sopro do Espírito Santo” – “gibanje Sv. Duha” v obeh smereh, navzven in navznoter.
Kot pišete, nas informirate tudi z izpisom kontne kartice.
Jutri sem še v São Gabrijelu, potem pa grem v Içano. Marca spet pridem v mesto po sestro Vietnamko, ki bo prišla prvič na naš misijon kot nova misijonarka.
Zbogom in vsem vroč pozdrav.
s. Agata Kociper


10. februar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

MAVRIČ TOMAŽ – RIM – ARGENTINA – 5. 2. 2017
Prisrčen pozdrav iz Argentine, kjer sem se udeležil sestanka ene od vej Vincencijanske družine “Vincencijevi laični misijonarji”.
Iz srca se zahvaljujem Vsem sodelavcem v Misijonskem središču Slovenije za lepe želje ter molitveno podporo. Tudi jaz se vas spominjam vsak dan v molitvi.
Vaša duhovna ter materialna pomoč lajša trpljenje na tisoče in tisoče ljudi!
Ostajamo povezani v mislih in molitvi.
Če Bog da, se vidimo marca v Sloveniji, kjer se bom udeležil simpozija, ki ga organizira Dom Sv. Jožefa v Celju v začetku druge polovice marca.
Prisrčen pozdrav vsem sodelavcem v misijonskem središču!
Tomaž

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 10. 2. 2017
Spoštovani g. Matjaž Križnar, naš novi voditelj MSS! Dragi drugi misijonski sodelavci!
Najprej Vam izrekam dobrodošlico v misijonske brazde, ki se različno režejo po svetu, v našem naravnem okolju. Bog nam naklanja različne naloge v božjem kraljestvu in na vsako ob svojem času odgovorimo. Tako je tudi za vas prišel čas novega služenja Gospodu: s Cerkvijo v Sloveniji v Cerkvi po svetu. Ta nas je že veliko naučila in se v svetu izkazala!
Medtem, ko s hvaležnostjo gledam na delo g. Staneta Kerina, ki ga je pridno opravljal do zdaj, vas, g. Matjaž, pozdravljam in priporočam Mariji Pomočnici in zavetnici misijonov sv. Tereziji Deteta Jezusa, za modro in odprto vodenje MSS z izzivi in različnimi odgovori na potrebe današnjih časov.
Ker se nahajam v amazonskem pragozdu na severu Brazilije, v indijanskem kraju IÇANE, škofije São Gabriel da Cachoeira, kjer nimamo interneta, telefon pa ko dela,doseže le po Braziliji, izkoristim še danes in jutri, ko sem v glavnem mestu Amazonije – v Manausu, da vam pošljem prošnjo za letošnjo MIVO. Sicer pa se občasno moram zapeljati z motornim čolnom do našega prvega mesta SÃO GABRIEL DA CACHOEIRA, oddaljenega sedem ur vožnje po reki, kjer lahko tudi preberem e-maile in kaj odgovorim.
Dodajam še nekaj fotografij iz skupnosti, ki dela z deklicami v stiski in kršenimi pravicami, ki jim je vozilo namenjeno.
Agata Kociper iz Brazilije – Amazonije, 33 let misijonarka.

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 10. 2. 2017
Misijonarke, ko pridemo iz različnih krajev misijonov s čolnom in motorjem na obalo – pristanišče v São Gabrijel da Cachoeaira, moramo za čas, ko smo v mestu, spraviti čoln in motor na varno. V ta namen je pred desetletji bil kupljen neke vrste “splav” s streho ali bolje hiško, sedaj pa je vse že dotrajalo, od lesa pa do železnih spodnjih “čolnov” ali naprav, ki to držijo pokonci. V portugalščini je to flutuante, kar pomeni, da plava, flutua … Torej, darovi bodo podprli to prenovo, na katero že dolgo čakamo. Zadnje čase ne moremo več z motorji noter v hiško na varno, čoln le še privežemo. Pred kratkim so nam, sicer znani ljudje, odvezali naš motor in so se za en dan odpeljali po opravkih, ker jim je njihov motor odpovedal, potem pa so ga pripeljali nazaj in se nam opravičili, da so to storili brez našega dovoljenja.
Drugi sestri, ki je shranila čoln z motorjem pri drugih ljudeh, za katere je mislila, da bodo bolje poskrbeli, pa so ji odpeljali vse s čolnom vred, da se je potem po dolgih iskanjih vse našlo skrito v enem jarku. Pri tem pa še čakamo, da bo manj vode, da se bodo dela lahko začela. Vsekakor pa se že lahko naroči les in drugo potrebno za to.
Še večja skrb pa je formacijska hiša v São Gabrijelu, kjer je potrebno postaviti okrog hiše zid, kajti nevarno in nezdravo se zadnje čase vse bolj zateka v ozadje te hiše med drevesa in improvizirane barake, kjer se vse sorte dogaja. Ravno dan pred mojim obiskom v tej skupnosti, januarja letos, so sestre imele nočne obiske okrog hiše in so potem našle dele oblačil, japonk in razmetanega nekaj našega, a niso ničesar odnesli … Hvala Bogu, da niso vdrli v hišo … To se je že zgodilo, ko je bila hiša ponoči enkrat prazna, kajti sestra se je umaknila v drugo skupnost, ker je bila sama doma. Imele so tudi psa, a so ga oslepili … Prepričani smo, da nad nami bdi Marija s svojim plaščem in nas varuje, toda tudi mi moramo storiti svoje.
Tako bomo uporabili del tega denarja za izboljšanje stvari in omogočili našim poklicem mirnejše bivanje in študiranje. Navadno jih je tukaj do osem pripravnic za prvo izkušnjo. V Manausu pa jih je v aspirantad vstopilo iz São Gabijela sedem tistih, ki so že prehodile prvo izkušnjo. Štiri so šle v drugo inšpektorijo v postulat, medtem ko je ena v noviciatu v São Paulu, ena pa je naredila prve zaobljube letos 24. januarja in je že na delu v São Gabrijelu v hiši za deklice s socialnimi potrebami.
Vse so Indijanke in to je res pravi razcvet domačih poklicev. Tega razcveta želimo tudi vam in seveda za to molimo.
S. Agata


2. februar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

LISJAK DANILO – UGANDA – 30. 01. 2017
Dober dan in vse dobro v tem novem letu.
Si mislim, da so letošnji koledniki morali precej zmrzovati, za naše otroke, ki se kopljejo v vročini, vsaj pri meni, in bodo drugi teden začeli s poukom.
Bral sem lepo brošuro in našel tudi naš projekt.
Boglonej in hvala.
Smo že začeli s pripravami gradnje in že gradijo veliko peč za opeke. Tudi hiša za zidarje je že pripravljena sredi gradbišča. Ob priliki pošljem foto dokumentacijo.
Hitim nazaj, saj igrajo finale Bon Boskovega pokala.
Lep pozdrav vsem v pisarni in čestitke za uspelo trikraljevsko akcijo.
Zbogom, Danilo

TOMC KATARINA– MOZAMBIK – 30. 1. 2017
Pozdravljeni vsi domači in prijatelji!
Zdaj imam še malo več časa za pisanje, drugi teden pa bodo že prihajali otroci, ker se bo začela šola. Zaradi težav z internetom ne vem, ali je bilo prvo pismo odposlano, zato vam pišem še enkrat.
Potovanje je potekalo brez zapletov, vse sem prinesla čez carino brez problema. Nekaj stvari, ki bi jih potrebovala, je sicer ostalo doma, vendar najnujnejše imam. Tukaj so me zelo lepo sprejeli, sestre, delavci in drugi ljudje, ki me poznajo. Srečala sem tudi nekaj deklet. Občutek je tak, kakor da bi prišla domov. Tudi klima je ta prava. Sedaj malo dežuje, vendar je prijetno toplo. Verjetno mi kar malo zavidate.
Za zdaj še ne vem, kaj bom počela, vidim pa, da bo dela dovolj. Kot glavno sem se zapičila v vrtec. Potreben je temeljite prenove, zato bom večkrat prosila za pomoč iz domovine. Kot so mi povedali, je v vrtcu 200 malčkov, prostor pa je velik za polovico manj otrok. Zgraditi bo treba nekaj novih stranišč, ker jih je premalo, urediti prostor za jedilnico in delitev malice. Zamenjala se bo tudi streha na hiši, kjer stanujem, v moji sobi namreč zamaka. Kadar dežuje, imam tam podstavljeno vedro. Največji problem bo kupiti hrano za dekleta, ki bodo bivala v internatu, ker se je zelo podražila. Država preživlja hudo krizo, zapirajo se podjetja, plače so nizke, ogromno je brezposelnih in lačnih. Od pekarne tudi ni pričakovati velikega dobička, ker država ne dovoli podražiti kruha, moka pa se je že podražila in se bo gotovo še.
Za nova dekleta, ki vstopijo v internat, bo treba priskrbeti botre, ki bodo pošiljali denar za šolanje in oskrbo. Če bi kdo želel postati boter, naj kar pošlje prijavnico na Misijonsko središče. Toplo se priporočam tudi za denarno pomoč in molitve, za kar vam bomo jaz in tukajšnji otroci zelo hvaležni.
Iskrena hvala otrokom in njihovim staršem iz župnije Križe pri Tržiču, ki so zbirali denar in šolske potrebščine. Vse sem prinesla in zdaj čakajo novih lastnikov.
Naj bo za zdaj dovolj, pošiljam vam prisrčne pozdrave, naj vas ogrejejo sončni žarki in misel na misijone.
Vaša misijonarka
Katarina Tomc


27. januar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala
Lojze Podgrajšek, Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

PETERLIN S. BARBARA – UKRAJINA – 23. 01. 2017
Spoštovani vsi v Misijonski pisarni!
S s. Marto sva že malo pozni, a upava na vaše razumevanje.
Prav lepa hvala za vsa vaša voščila, spodbude in darilo ob praznikih. Zahvaljujeva pa se tudi za vso vašo dobro voljo, delo in trud, ki ga namenjate nam in našemu poslanstvu. Bog vam povrni!
Iz Kijeva vas vse lepo pozdravljava in želiva, naj vas Luč Novorojenega razsvetljuje skozi vse leto 2017!
s. Barbara

MLINARIČ JOŽE – RUANDA – 23. 01. 2017
Lepo vas pozdravljam in želim vsem v misijonski pisarni srečno novo leto.
Vesel sem, da vam lahko sporočim, da sem dobil svoj račun na EQUITY BANK. Zdaj mi lahko pošljete moj denar za pomoč šolarjem in revnim.
Že vnaprej se vam lepo zahvaljujem!
Jože Mlinarič

ŠKERLJ S. ZORA – BOCVANA – 24. 01. 2017
Po 50 letih v Afriki se vračam letos domov. A preden grem, imam seveda še nekaj zelo potrebnih opravil na različnih poljih apostolata tu v Bocvani.
Kot vam je morda že znano, delam med in z domorodci – Bušmani. Trenutno imamo priložnost pomagati jim, da dobijo zemljo. Po mnogih rodovih “seljenja” za preživetje se sedaj morajo ustaliti. In mislim, da so kulturno sedaj kar pripravljeni na to (sicer pa nimajo druge možnosti, glede na državne zakone).
Preko Serowe ‘Land Board’ (in z našo pomočjo) so dobili približno 12,3 hektarjev zemlje v bližini naše vasi. In seveda, najprej je treba zemljišče ograditi s precej močno ograjo, da se zavaruje pred domačimi in napol divjimi živalmi. Razen, seveda, pred neugnanimi opicami, ki tako rade kradejo, se ne da …
Skušala se bom še kaj na kratko oglasiti, preden se, po 50-letih v Afriki, vrnem domov.
Pozdrave, v molitvi in misijonskem duhu združena,
Zora Škerlj osu

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 27. 1. 2017
Hvala Bogu, končalo se je srečno brez smrtnih žrtev. Nihče tukaj ni verjel, da je to možno. Če se zbere taka množica in zahteva kri, potem mora glava pasti, če ne od krivca pa od kakšnega njegovega bližnjega sorodnika, ki je pri roki. No, tokrat so se ljudje kar nekako pomirili, vojakov je bilo pač preveč, prišlo je cel kup raznih specialcev s puškami, pripravljenimi na strel … Ljudje so zažgali 20 hiš v Vangaindranu, ampak to se bo že postavilo nazaj, življenja pa se ne da več vrniti nazaj.
Upajmo, da je ta dogodek prinesel nekaj novega, odprl novo stran, da morda ne bodo več takoj medsebojno obračunavali v taki meri …
Hvala za molitev, mislim, da je bil to kar en majhen čudež.
Jani

TELIČ S. EMA HKL, ČILE, 1926 – 2017
Po več kot 60 letih življenja v tujini, v Čilu, je odšla domov k Očetu
Ema Telič, hči krščanske ljubezni (usmiljenka).

Rojena je bila 31. 10. 1926, Kozarišče, Stari trg pri Ložu. V Družbo hčera krščanske ljubezni je vstopila leta 1946 v Sieni v Italiji. Delovala je kot medicinska sestra v bolnici Sv. Vincencija Univerzitetne klinike Casillia Santiago v Čilu.
Umrla je v petek, 20. 01. 2017. V ponedeljek, 23. 01. 2017, je bila pokopana.

Sestra, ki je z njo živela in delala, je o njej med drugim napisala: “Učila sem se od njenega življenjskega pričevanja, njenega močnega orožja vere, o kateri je vedno govorila, da je to največji dar, ki ga je prejela od svojih staršev: močna vera in zaupanje v Boga.”
Vseskozi je bila ljubeče povezana s sestrami domače province v Sloveniji. Njene sosestre jo priporočamo v molitev.
Gospod, daj ji večni mir in pokoj in večna luč naj ji sveti. Naj počiva v miru.
s. Davorina Gregorc

K BOGU JE ODŠLA MISIJONARKA † S. M. KRISTINA BAJC
Rodila se je v Grivčah (kraju mučenca Filipa Terčelja) pri Ajdovščini 16. junija 1930. 15. oktobra 1950 je vstopila v Grottaferrati pri Rimu v noviciat šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja. Tam je 25. novembra leta 1956 položila večne zaobljube. Prva redovna leta je preživela v Žabnicah, kjer je z mladostno vnemo delala v župniji. Pridobila je veliko število strežnikov, ki so z veseljem stregli pri sveti maši. Zelo je ljubila lepoto župnijske cerkve in v luči vere, še posebej za praznike, je bogato okrasila oltarje. Znala se je približati vsakemu človeku in mu dati veselo, spodbudno besedo vere. Še posebej je znala navdušiti Žabničane pri delu za misijone.
24. januarja leta 1968 je odplula z ladjo Ausonia v Egipt. Če odštejemo šest let njene službe kot provincialne predstojnice, se je žrtvovala za misijone več kot 40 let. Ko je prišla v Aleksandrijo, je bilo tu še okoli 40 Aleksandrink, ki se starejše in bolehne niso nameravale vrniti v Evropo. Pod njenim vodstvom je bilo zgrajeno novo poslopje za ostarele.
Lahko rečemo, da je sestra Kristina izgorevala za tamkajšnje ljudi, posebno za reveže. Da je pomagala ljudem v stiski, je znala najti dobrotnike. Vsi so jo poznali tudi po njeni gostoljubnosti do romarjev, ki so se ustavili v Kairu, ko so poromali na Sinaj in v Sveto deželo.
Za univerzitetne študentke v Kairu, kjer jih je vedno 80, je znala biti vzgojiteljica, svetovalka in mati. Študentkam, ki so v glavnem muslimanke, je vedno priporočala molitev, ko jih je obiskala v sobah. Nevsiljivo je marsikateri rekla: »Kako to, že cel teden je tvoja preproga na istem mestu, ali nič ne moliš?« Seveda so tudi dekleta prosile sestro za molitev in se po opravljenem izpitu prišle zahvalit.
Več let je mesečno, skupaj z zadolženim patrom iz redovne družbe »Combonjani«, obiskovala zapornike v strogem zaporu zunaj Kaira. Poleg hrane in obleke jim je prinašala tudi besedo krščanske tolažbe.
Kot predstojnica je bila goreča animatorka sestrinske skupnosti. Bila je zvesta častilka Najsvetejšega. Kot provincialka je dala napraviti posebno moltveno sobo v Trstu, kjer sestre in mladina lahko molijo in častijo Najsvetejše.
Ko se je sestri oglasila neozdravljiva bolezen, so jo predstojniki poklicali v Trst. Zadnja tri leta je obležala v postelji in je potrebovala stalno nego dobrih sosester. Mirno je zaspala na večer božičnega dne, 25. decembra 2016, v provincialnem domu v Trstu in šla k svojemu Ženinu, ki ga je vse življenje ljubila in častila.
Šolske sestre


19. januar 2017

V domovini se trenutno nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Milena Zadravec, Izrael
Terezija Pavlič, Madagaskar
Janez Krmelj, Madagaskar
s. Dorica Sever, Slonokoščena obala

V domovino prihajajo:

Lojze Podgrajšek, DJ – Malavi – sredi januarja

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

ČUK LUCIJA – MADAGASKAR – 15. 1. 2017
Pozdravljeni vsi v misijonski pisarni.
V petek sem prejela vašo pošto z voščili. Najlepša hvala vam, g. škofu Stanislavu, ter misijonskemu krožku za vaša voščila, spodbudne besede, lepe želje in misli. Tudi jaz vsem vam želim veliko blagoslova pri vašem delu in vse dobro v letu 2017.
Posebej pozdravljam tudi novega ravnatelja MSS Matjaža Križnarja in mu želim veliko vztrajnosti, uspeha in božjega žegna pri tem novem poslanstvu, ki terja polno novih izzivov.
Tudi mi se srečujemo z novimi izzivi in težavami. Že od septembra imamo pogoste, skoraj vsakodnevne izpade elektrike, najpogosteje zvečer, ko je poraba največja. Tudi vode pogosto ni. Hvala Bogu, da imamo pri hiši vodnjak. Z decembrom bi se namreč morala začeti deževna doba, vendar o dežju ni ne duha ne sluha. Rečne struge so zelo nizke, voda je umazana, zato so pri ljudeh zelo pogoste črevesne bolezni. Tudi sama sem iz prej omenjenih razlogov do nedavnega jemala antibiotik. Na srečo preiskave niso pokazale nič resnejšega in sem zdaj hvala Bogu zdrava.
V mesecu januarju se celotna salezijanska družina pripravlja na praznik Don Boska. Tudi v šoli, kjer delujem, bomo s praznovanjem in mašo obeležili ta praznik.
Zanima me, ali ste prejeli potrdilo o nakazilu denarja za hrano otrok? Poleg so bile priložene tudi slike. To sem namreč poslala nekje na začetku šolskega leta, vendar nisem dobila nobene povratne informacije, da ste pošto prejeli.
Druga stvar pa zadeva denar, ki ga imam na računu. Sestrska skupnost me je namreč prosila, če bi bila Slovenija pripravljena finančno pomagati pri projektu gradnje novega športnega igrišča. Polovico bi pokrila z denarjem, ki ga imam na računu, drugi del pa me zanima, če bi bili pripravljeni pokriti s strani Misijonskega središča (ta del bi znašal 3500 EUR).
Že vnaprej najlepša hvala za odgovor.
Pozdrav iz Fianarantsoe,
laiška misijonarka
Lucija Čuk

TOMC KATARINA – MOZAMBIK – 18. 1. 2017
Dragi domači in prijatelji!
Srečno sem prispela v Mozambik. Na poti ni bilo nobenih težav, vreme je bilo vseskozi lepo. Tukaj je prijetno toplo, ni kakšne hude vročine. Zelo uživam v toplem podnebju, sprejeli so me zelo lepo, vsi so veseli, ker sem prišla. Imela bom dovolj dela, saj vse nekam peša, ker ni prave komande. Srečno sem prinesla tudi vse šolske potrebščine, ki so jih zbrali otroci pri verouku. Prihodnji teden bodo prišli tukaj v internat naši, da jim jih bom lahko razdelila, potem pa vam pošljem kakšne slike.
Lep pozdrav vsem,
Katarina


12. januar 2017

Laiška misijonarka Katarina Tomc se je 8. 1. 2017 ponovno vrnila v Mozambik. Tokrat je odšla za dve leti. Spremljajmo jo z molitvijo!

Naj vas ponovno spomnimo na SREČANJA KOLEDNIKOV.

Vabimo vas:

  • za celjsko škofijo v Celju pri salezijancih, v soboto, 14. januarja, ob 9. uri;
  • za ljubljansko nadškofijo v Škofijski gimnaziji v Šentvidu nad Ljubljano, v soboto, 14. januarja, ob pol desetih;
  • za mariborsko nadškofijo na Ravnah na Koroškem, v soboto, 14. januarja, pol desetih;
  • za mursko-soboško škofijo v Beltincih, v soboto, 14. januarja, ob pol desetih;
  • za novomeško škofijo v Novem mestu v stolnici, v soboto, 14. januarja, ob 10. uri.

Lepo vabljeni!
Število udeležencev čim prej sporočite animatorju (referentu) za misijone.
Za koprsko škofijo je bilo srečanje v Škofijski gimnaziji v Vipavi minulo soboto.

Še nekaj kratkih utrinkov:

PODGRAJŠEK P. LOJZE – MALAVI – 31. 12. 2016
Dragi prijatelji!
Ko se poslavljamo od starega in nazdravljamo novemu letu, si voščimo uspehov in dobrega zdravja, Božje previdnosti in pristnega veselja nad darovi življenja, vere, poklica in upanja na Večna bivališča …
V vsem tem se drug drugemu priporočamo v molitev, tudi računamo na tovrstno podporo, to duhovno podporo tudi sem in tja močno čutimo. To nas povezuje v Njegovo mistično Telo. V tem Telesu prebiva Vstali, na nek način doživljamo, da deležimo v Njegovi “vstalosti.”
To je podlaga za Krst Veselja in proslavljanja v Duhu, pa čeprav ne bomo sodelovali v kakem karizmatičnem rajanju po podobi tistih, ki so prejeli prvo izlitje Duha, kot se je na prve Binkošti zgodilo našim prednikom po veri.
Ampak gre pa za isti duh, isto prepričanje, isto upanje in isto zaupanje Vanj v moči istega Duha. Pa lep pozdrav in srečno novo leto!
Lojze

NOSE S. VERONIKA – TURČIJA – 9. 1. 2017
Hvala Vam za dobre želje.
Tudi jaz Vam želim enako, saj smo vsi misijonarji, tako vi doma kot mi tukaj. Za zdaj se nam dobro godi, zunaj pa se marsikaj dogaja. Zaupamo v Božjo previdnost.
Zdajle imamo pa tudi mi sneg, na nekaterih krajih ga je že več kot pol metra, mene spominja na našo lepo domovino.
Veliko lepega in dobrega Vam želim v novem letu.
V hvaležnosti za vse, kar delate, in molite za nas.
Veronika

ADAMIČ JOŽE – MADAGASKAR – 12. 1. 2017
Danes ob 1uri ponoči je bil pri nas potres. Nič ni hudega, samo malo strahu. Prvič, da sem doživel potres na Madagaskarju.
Lep pozdrav, Jože

%d bloggers like this: