UTRINKI Z MISIJONSKIH POLJAN

Tedensko prebirajte kratke novičke, ki nam jih pošiljajo naši misijonarji.


14. 5. 2020

V domovini se nahajajo naslednji naši misijonarji:

Na dopust prihajajo:
Tone Kerin – Madagaskar
Jože Adamič – Madagaskar
Matevž Strajnar – Madagaskar
p. Lojze Podgrajšek – Malavi

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

KOCIPER S. AGATA – BRAZILIJA – 12. 5. 2020
Hvala za povezavo in spremljanje pandemije … Dospela je tudi na sever Brazilije in to v Manaus, glavno mesto Amazonije, kjer je sedež naše inšpektorije, pa tudi v indijanska naselja Rio Negra. Borimo se na vse načine, da nas ta ne premaga. Marsikdo je že odšel po večno plačilo v nebesa, med njimi so tudi duhovniki. Me, sestre v Manausu in v São Gabrielu imamo tudi okužene, a smo zmeraj iskale preventivno zdravljenje. Uporabljamo veliko tistih čudodelnih čajev, ki nam dajejo odpornost, da ne pademo v stanje, hujše od viroz, ki nam povzročajo veliko težav. Tukaj v Manausu nas je skupaj do 30 sester iz treh skupnosti in smo se že vse zvrstile. Prejšnji teden smo naročile enega privatnega zdravnika, da nas je obiskal. Pregledal je pet bolj prizadetih sester, med temi sta tudi dve mlajši. Dve je napotil na dodatne preglede, a v bistvu nas je pohvalil, da smo si dobro pomagale in smo jemale zdravila, ki jih v bolnicah dajejo za lažje primere. Vedeli smo, da bomo za njegov obisk drago plačali, saj se računa na osebo in smo se na to pripravili. Ko smo se pogovarjali, koliko bo to stalo, je rekel, da bo računal samo dve osebi, ko pa sem ga prosila, naj mi pove točen znesek, da pripravim denar, pa je mislil, mislil … in … ni rekel besede. Rekla sem, da naj kar pove, saj je že skoraj zastonj opravil preglede. Potem pa je rekel: »Nič ne bom vzel, prečrtajte, kjer naj bi bila napisana vsota …« in se je dvignil in odšel. Do konca nas je presenetil in samo manjkalo mi je še reči, da vidim sv. Jožefa pred sabo. Vse do danes ne morem pozabiti tega izrednega dejanja, saj danes nihče več ne naredi ničesar zastonj in take prilike navadno še dodatno izkoristijo. Tudi pri zdravilih, saj so se njihove cene zvišale za 400 % in še za dobiti jih ni.
No, toliko o zdravstvenem stanju pri nas.
Večkrat si ogledam fotografije in se kar ne morem načuditi, da je bilo februarja še vse tako normalno na tem svetu, danes pa je taka pandemija, da skoraj ne hodimo ven. Jaz grem samo v banko za zdaj, pa še to z masko in rokavicami pa še gel ali alkohol nesem s seboj. Pravijo, da mi, starejši, moramo biti doma … Kako pa ste vi, se že kaj poskušate gibati ali je še vse zaprto?
Lep pozdrav,
s. Agata Kociper

MARINČIČ S. URŠA – UGANDA – 12. 5. 2020
Res iskrena hvala, ker tako lepo skrbite za nas!
Vesela sem, da se pri vas počasi življenje vrača v normalo.
No, pri nas pa imamo še vedno “lock down”, a policaji niso več tako strogi, pa tudi ljudje se sedaj ne bojijo več tako močno. Po vaši zaslugi – MIVA akciji – se lahko z našim pick-up-om tudi premikamo po cesti. Dovoljen je namreč prevoz hrane. Kar pomeni, da nabašemo kakšen bunt matok v prtljažnik in nam policaji ne komplicirajo. Na tak način smo uspele prepeljati tudi eno hudo bolno ženo k zdravniku in se sedaj uspešno zdravi. Bogu in vam hvala!!!
No, sicer pa smo vseeno pridne in ne hodimo okrog brez tehtnega razloga. Smo pa v tem času imele tudi fini agro-fitnes. Uspelo nam je še en velik del zemlje preštihati in posaditi sladek krompir, ker predvidevamo, da bodo ljudje še bolj prihajali po pomoč. Pri nas so sedaj še posebej v krizi tisti, ki so se preživljali s prodajo, učitelji in pa boda-boda (taksi motoristi) in drugi taksisti, ki so čez noč ostali brez vsega. No, a na vasi je vseeno nekako znosno, v mestih pa …
Sedaj pa šibam spat. Za jutri sem rekrutirala štiri dijake in gremo k eni babici popravit hišo. Blato ji je odpadlo iz sten, tako da ji dežuje notri, pa bomo to malo zaflikali.
Prisrčen pozdravček vsem in hvala, ker ste!
Mirno noč in vse dobro.
Sr. Urša

MEŠKO S. MARTA – UKRAJINA – 12. 5. 2020
Dragi prijatelji.
Hvala za pismo, za spodbudo za razmišljanje.
Ravno v tem času, že več kot pol leta razmišljamo o nakupu hiše, ki bi bila kot center za brezdomce. Prostor, ki ga zdaj najemamo, je v zelo slabem stanju in z zelo visoko najemnino. Poleg tega pa sanjamo o stanovanju, kjer bi lahko živelo začasno nekaj brezdomcev. To bi bili tisti, ki se želijo vrniti v normalno življenje. Imamo dobre izkušnje, saj vidimo pri protestantih, da so na tak način mnogim pomagali. Mi smo v redu. Naša bolnica je zaprta, ker so tam bolni z novim virusom.
Jutri kuhamo kosilo za brezdomce. Sestre so opravljale duhovne vaje, da smo uporabili čas karantene.
Želimo vam veliko blagoslova.
s. Marta in s. Barbara

SEVER S. DORICA – KANADA – 13. 5. 2020
Prisrčno se zahvaljujem za poslan formular in za vse dobre želje.
Tudi jaz mislim na vas z veliko hvaležnostjo.
Mislim, da trenutno ne morem planirati in uresničiti kakšnega projekta. Ne vemo, kako bo z ladjo, ali bo po načrtu zaradi corone … Če hočem karkoli izboljšati, mora biti kupljeno na jugu, oddano in dostavljeno za prevoz v Montrealu pred 1. junijem … Potem pa potrebuje ladja dva meseca, da pride do nas … konec avgusta …
Drugo leto, upajmo, bo vse drugače in takrat vas bom zaprosila.
Prisrčen pozdrav vsem v pisarni.
s. Dorica