UTRINKI Z MISIJONSKIH POLJAN

Tedensko prebirajte kratke novičke, ki nam jih pošiljajo naši misijonarji.


12. januar 2018

V domovini se nahajajo naslednji naši misijonarji:

Lucija Čuk, Madagaskar

Na dopust prihajajo:

Matevž Strajnar, Madagaskar – začetek aprila
Janez Mihelčič, Kirgizija – poleti

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

LISJAK DANILO – UGANDA – 4. 1. 2018
Velik boglonej prav vsem. Seveda ste v misijonski pisarni pogonsko kolo vsega dobrega.
Zdravja in božjega varstva v novem letu 2018!
Danilo

 

 

STARMAN S. ANICA – SLONOKOŠČENA OBALA – 4. 1. 2018
Dragi misijonski sodelavci in prijatelji!
Oh, kako sem bila vesela pred tednom dni, prav na predvečer Božiča, ko sem dobila velik paket s čudovitimi stvarmi. Tako čudovit koledar pa sopotnik, papeževe misli za rožni venec, ki me bo spremljal preko celega leta, in vsa pisma z voščili. Iskrena hvala vsem za dobre želje v novem letu.
Dodala bi še nekaj novic iz Fresca, kjer delujejo tri naše sestre. V obeh dijaških domovih je 330 dijakov in dijakinj. Mnogi se težko preživljajo in imajo le en obrok na dan, pa še ta je zelo skromen: riž in malo paradižnika ali žlička olja. Z darovi jim omogočamo en obrok v menzi in v nedeljo večji kos kruha z arašidi ali s sirnim namazom. Z različnimi darovi smo izboljšali higienske razmere, smeti otroci sami odvažajo, po skupinah čistijo sanitarije, česar pa ni lahko organizirati. Če ni higiene, imamo veliko komarjev in seveda precej bolnikov z malarijo. Takrat je tudi zdravljenje problem. Z Božjo in vašo pomočjo marsikaj uredimo.
Še ena vesela novica: V noviciatu sta spet dve novinki, druge pa sledijo, tako da je hiša v Abidjanu spet zaživela.
Naj se še enkrat zahvalim vsem, ki so darovali za novo pediatrično stavbo. V kratkem jo bomo do konca opremili in jo blagoslovili. Bog plačaj.
Bodimo v novem letu drug drugemu v oporo. Naj vidimo v vsakem človeku Kristusov obraz, ki nas spodbuja k dobroti, ljubezni in usmiljenju.
Mir in dobro vsem, s. Anica

MESEC JANEZ – MADAGASKAR – 4. 1. 2018
Arabaina tratrin’ny taona vaovao 2018!
Pozdravljeni, danes, prvega januarja, ko nas je ujelo novo leto 2018!
Pri nas na Madagaskarju si voščimo praznike potem, ko so dejansko že tu. Za novo leto si začnemo voščiti 1. januarja in navadno vsaj še tja do marca in aprila. Dokler je novo leto še daleč v prihodnosti, nihče ne more reči, ali ga bo res doživel. Ko pa se enkrat zbudimo v novem letu, pa si s hvaležnostjo Stvarniku, da nas je ohranil pri življenju, čestitamo tudi med seboj.
Vem, da je v Sloveniji drugače in da nekateri pišejo voščilnice že od začetka decembra, če pa bi kdo pisal šele po novem letu ali celo v mesecu marcu čestital »Srečno novo leto«, bi ga čudno gledali. A vi ste že vsega navajeni. Razumete tudi, da imamo duhovniki pred in med prazniki zelo naporno in da skoraj ne moremo najti časa še za pisanje.

OVTAR TONE – RUSIJA – 6. 1. 2018
Najlepša hvala za voščila pa tudi za pošto, ki ste mi jo poslali!
Naj tudi vaše delo podpira božja milost, da bi bilo duhovno bogato leto 2018!
Tone z Urala

 

OPEKA PETER – MADAGASKAR – 7. 1. 2018
Nedelja Epifanije in sv. krst 277 otrok iz vasi Andralanitra in Mahatsara v Akamasoi
Kar smo doživeli v nedeljo, je bil čudež! Po Madagaskarju je tri dni pustošil ciklon AVA. Na nedeljsko jutro je neprestano padal dež.
Spraševal sem se, le kdo bo danes prišel na slovesnost sv. krsta?
Resnično me je bilo strah, da bo dež odvrnil ljudi, ki živijo daleč in so brez dežnikov ali dežnih plaščev. Pa vendar je bila cerkev polna, kar lahko vidite tudi na slikah. Dež je padal ves čas slovesnosti, kljub temu da je trajala tri ure.
Videl sem očeta, ki se je iz vsega srca nasmehnil, srečen, da je lahko svojo hčerko pripeljal k sv. krstu. Prav tako mati, ki je bila vsa premočena, a njen sin je bil suh. Kakšna ljubezen, kakšna vera, kakšna volja, kakšna vztrajnost.
Ves čas slovesnosti sem bil vesel, vpil od veselja, ko sem videl te preproste in revne ljudi, s kakšnim prepričanjem so pripeljali svoje otroke k zakramentu krsta.
Postanite Božji otroci in bodite del Božjega ljudstva, tako da delate dobro do konca svojega življenja.
Oče Herve, iz moje skupnosti Lazaristov, mi je pomagal krstiti vse te otroke.
In ko se je evharistija končala, je tudi dež prenehal padati. Tako so se vse družine lahko vrnile domov, ne da bi jih dež premočil. Popoldan pa se je dež vrnil z vso močjo in vetrom.
Krst bo ostal nepozaben za vse starše, ki bodo lahko kasneje svojim otrokom povedali, da so se krstili med ciklonom AVA sredi velike množice, ki se ni ustrašila slabega vremena, ter med ciklonom ljubezni do teh otrok in do Boga.
Bog je hvaljen na to lepo nedeljo Epifanije 2018!
Pedro

NOSE S. VERONIKA – TURČIJA – 9. 1. 2018
Hvala vam za dobre želje (op: za rojstni dan) in molitveni spomin.
Tudi jaz kličem Božjega blagoslova na vsa vaša prizadevanja v blagor bližnjega.
Želim vam veliko lepega in prisrčen pozdrav!
Veronika

 

MIHELČIČ P. JANEZ – KIRGIZIJA – 12. 1. 2018
Hvala za pošto in za vse novice. Praznike sem zelo lepo preživel. Še pred božičem, na tretjo adventno nedeljo, smo imeli »ustoličenje« novega apostolskega administratorja. Na svečanost so prišli okoliški ordinariji ter še nekaj drugih visokih gostov, tako da je bilo sila slovesno. Nekaj dni pred dogodkom pa smo dobili sporočilo, da nas je Notranje ministrstvo »priznalo« in da nismo več »izven zakona«. Vseh birokratskih težav sicer še ni konec, malo bolj sproščeno pa le lahko dihamo.
Prisrčen pozdrav vsem v Misijonski pisarni!
Janez


4. januar 2018

V domovini se nahajajo naslednji naši misijonarji:

s. Zora Škerlj, Bocvana
Lucija Čuk, Madagaskar

Priporočamo, da misijonarje, ki so doma, povabite na kakšno srečanje na župnijo.

MIKEC S. ZVONKA – MOZAMBIK – 23. 12. 2017
Vsem, ki se v domovini trudite in delate za misijone, moj prisrčni pozdrav in zahvala …
Naj vam vsem Božje dete obilno poplača in z blagoslovom podvoji uspeh vašega dela in truda …
V Mozambiku pa se kar naprej nekaj dogaja. K sreči vam Tone, ali pa Katarina, kaj napišeta, kajti jaz sem bila res bolj skopa to leto. Toliko vsega se nabira vsak dan, da je res težko biti kos vsemu dogajanju. Nešteti izzivi, nove vizije in “sanje” so in se človek kar nekako zasidra v to …
Po naših postojankah, ki sem jih letos večkrat obiskala kljub razdaljam, se razvija življenje: ponekod nam je uspelo uresničiti nekaj novih zamisli, predvsem pa smo uredili nekatere prostore, da so naši otroci zdaj v lepem in urejenem šolskem prostoru, v internatu … Ponekod smo jim uspeli zagotoviti tudi malico.
Seveda so najbolj prisrčni najmanjši, v vrtcih, ki so kot zlato za nas. Upamo, da bomo z vašo pomočjo (tako mi je Katarina omenila) izboljšali vsaj nekaj prostorov v vrtcu v Namaachi.
Konec novembra so se zaključevale šole, vrtci in kateheze, saj so za otroke zdaj tu počitnice. Mi pa imamo delo, da vse skoordiniramo za naprej. Po župnijah je že velika priprava na Božič, ko z otroki in mladimi pripravljajo Božične predstavitve.
Vsem blagoslovljen Božič in milosti polno novo leto.
Hvaležna misijonarka
sestra Zvonka

DELČNJAK P. HUGO – FR. GVAJANA – PARIZ – 23. 12. 2017
Najprej vam vsem v Misijonskem središču želim blagoslovljene dneve rojstva Emanuela, rojstvo milosrčnosti Boga do nas ljudi. Novo leto naj bo za vas vse leto, polno misijonskih dejavnosti, polno učlovečenj Emanuela v srcih ljudi.
Pred dnevi sem videl na mojem bančnem računu nakazilo Misijonskega središča. Bog povrni vam posrednikom in vsem radodarnim darovalcem. Ta pomoč mi pride zelo prav, kajti izdatki so zaznavni v stanju zdravljenja, kot je moje.
Moja molitev vas spremlja in prosi božjega blagoslova za vas.
S prisrčnimi pozdravi, p. Hugo

KAVČIČ S. BOGDANA – BURUNDI – 23. 12. 2017
V trenutku, ko sem ravno pritisnila na vaš naslov, je zazvonilo in od vas so prišla voščila. Očitno telepatija …
Ne vem, kaj bi vam zaželela, toliko pozornosti sem deležna z vaše strani in od vseh dobrotnikov iz Slovenije. Predvsem pa ta občutek povezanosti. Ali niso to božje vezi, da je Emanuel-Bog z nami in med nami.
Mojo hvaležnost vam izražam in hvaležnost vseh ljudi, ki so bili že deležni vaše dobrote. Samo poglejte slike, ki sem jih poslala pred dnevi … Zajezili smo en studenec v močvirju, precej težko je bilo in potem smo uredili še cisterno za deset tisoč litrov vode. Ljudje so neizmerno veseli in hvaležni, saj je čez 300 družin dobilo pitno vodo. Čeprav so tudi oni sodelovali z delom svojih rok, je bil največji zalogaj od dobrotnikov iz Slovenije.
Zato naša srca vpijejo našo hvaležnost k Bogu in prosijo blagoslova nad vse vas, ne samo za ta Božič, temveč za vse dneve v novem letu in naj bo Emanuel – Bog z nami še naprej naša vez in ljubezen, ki nas združuje ter daje moči in luči vsakemu pri delu, ki ga opravlja.
S. Bogdana, ki vam je zelo hvaležna za vse

KARNIČNIK S. MOJCA – DR KONGO – 23. 12. 2017
Najlepša hvala za tako lepo božično voščilo. Tudi jaz vam želim blagoslovljene božične praznike, polne miru, radosti in ljubezni. Za prihajajoče se novo leto pa želim vsem, da bi bilo v svetu več ljubezni, več bratstva, več solidarnosti, zlasti pa več MIRU, ki ga na tolikih krajih primanjkuje. Tudi pri nas v Kongu.
Ob tej priložnosti se prisrčno zahvaljujem vsem dobrotnikom, ki mislijo na uboge in delijo z njimi. Zlasti se zahvaljujem tistim dobrotnikom, ki izkazujejo svojo solidarnost z najbolj revnimi preko Misijonskih obzorij in se jim ne morem osebno zahvaliti.
Prisrčen boglonaj!
Hvaležna Mojca Karničnik

MUJDRICA P. JANEZ – ZAMBIJA – 23. 12. 2017
Težko verjamem, da sta že spet tukaj božič in novo leto. Toda to je res! Če bi šla naša planeta bolj počasi, potem bi bila bližje soncu in življenja na zemlji sploh ne bi bilo. Naš stvarnik je vse to natančno izračunal in zasluži, da mu damo najboljšo oceno v matematiki in zemljepisu.
Kako ste pri vas? Kako je bilo to leto? Jaz sem v glavnem dobro. Čeravno je veliko stvari narobe, še uživam pri učenju religiozne vzgoje bolj kot kdajkoli prej. Rad bi začel s krožkom »zaljubljencev v religiozno vzgojo« tukaj v mestecu Kabwe, da bi naredili nekaj najlepšega iz tega predmeta.
Prilagam staro božično čestitko. Letos mi ni uspelo narediti nove. Ima krasno sporočilo v angleščini: ‘Zakaj se Jezušček tako veselo smehlja? Ker misli nate!’ Jezus te res ljubi kot nihče drug!
Ta misel naj vas napolni z novo močjo in veseljem! Novo leto pa naj bo eno od najlepših!
Prisrčen pozdrav iz tople Zambije!
Janez

KMETEC P. MARTIN – TURČIJA – 23. 12. 2017
Božič nam usmerja pogled in srce v skrivnost rojstva našega Gospoda Jezusa Kristusa. Zremo le otroka, ki sprejema naše trpljenje, podobno kot toliki otroci po svetu, danes in skozi vsa obdobja človeške zgodovine. Ta otrok je nebogljen in ubog, izročen rokam Marije in Jožefa, ki ga bodo sprejele, objemale in varovale, vse dokler ga ne bodo izgubile v Templju njegove smrti, da bi ga našle na koncu v Templju njegovega vstajenja.
Ko obhajamo Božič, se vas spominjam in obujam misel, da je Cerkev rojena iz odpuščanja grehov; naše odrešenje je bistveni cilj učlovečenja Božjega sina.
Želim vam blagoslovljen božič in srečno novo leto.
P. Martin Kmetec

BAJEC IVAN – SLONOKOŠČENA OBALA – 23. 12. 2017
Hvala za vaše božično voščilo. Tudi jaz voščim vsem v misijonskem središču blagoslovljen božič in ta Božji blagoslov naj vas spremlja skozi vso novo leto 2018.
Morda si bom kdaj pozneje vzel kaj več časa in vam pisal, kako živim in delam tukaj.
Vas vse lepo in toplo pozdravljam
Ivan Bajec

ZANJKOVIČ S. MARJETA – MADAGASKAR – 24. 12. 2017
Predragi vsi v misijonski pisarni,
najlepša hvala za prijazna voščila in molitve.
Tudi vam vse lepo in Jezuščkov blagoslov v novem letu 2018!
Hvaležna s. Marjeta

 

MLINARIČ JOŽE – RUANDA – 28. 12. 2017
Naša draga misijonska pisarna!
Posebno dragi, vsi živi, delovni v pisarni, začenši z dragim novim ravnateljem Matjažem!
Želim vam vsem lepe božične praznike in srečno novo leto!
Mi smo lepo slavili, bilo je veliko ljudi in lepo vreme, Bogu hvala!

OVTAR TONE – RUSIJA – 23. 12. 2017
Vsem sodelavcem misijonske pisarne želim blagoslovljene in radosti polne božične praznike: naj tudi vas napolni mir Novorojenega Kralja!
Tone z Urala

%d bloggers like this: