Koledovanje po župnijah (TKA 2012/13)

GORNJA RADGONAGORNJA RADGONA
Koledovanje ali Trikraljevska akcija postaja tradicionalna na slovenskih tleh. Nešteto otrok, mladine in starejših je v minulih letih stopalo po tej poti petja, molitve, veselja, druženja – prinašanja voščil in blagoslova ob praznikih in v novem letu. Koledniki so bili vedno prinašalci veselja in povezovalci župnije. Veselje, ki se širi po vsej fari, seže preko meja Slovenije v daljne kraje, kjer pa zaradi revščine in zaostalosti, preganjanja in bolezni, stiske in osamljenosti – ni vedno tako prijetno, kot je to pri nas. Trikraljevska akcija tako postaja vesela in učinkovita pomoč za reševanje največjih stisk v misijonskih deželah. V temi revščine živijo s preprostimi ljudmi tudi naši misijonarji. Ravno oni so v teh dneh hvaležni vsem pogumnim kolednikom, ki jim ne bo žal napora, ki se ne bodo bali mraza , ki jim ne bo nerodno stopiti do hiše.
Tako že drugo leto po radgonski fari te dni do novega leta stopa kar ducat otrok, veroučencev od četrtega do devetega razreda, ki so oblečeni v oblačila svetih treh kraljev in pastirjev. Spremljajo pa jih odrasli animatorji, ki skrbijo za red in varnost na terenu. Prvi namen koledovanja, je vsem ljudem v župniji, oznaniti, da se je rodil Jezus, Odrešenik sveta, ki nam prinaša upanje. Običaj koledovanja ali drugače rečeno Trikraljevska akcija je v Radgonsko župnijo lansko leto prinesel g. kaplan Gregor Šemerl ,ki je s to akcijo pričel v župniji Murska Sobota, ko je bil tam kaplan, ter jo nato zelo uspešno nadaljeval, ko je bil kaplan v Ljutomeru. Ves izkupiček nabirke je izključno namenjen za potrebe misijonarjev po svetu. Tako so v lanskem letu porabili denar za izgradnjo otroškega vrtca in šole v Angoli, šolo in dom za učence na Madagaskarju, pomoč otrokom in družinam v Braziliji, pomoč otrokom in bolnikom v Ruandi, pomoč otrokom pri šolanju na Madagaskarju, izgradnjo otroškega mladinskega centra v Francoski Gvineji, večnamenska hiša v Ukrajini, vzgojno izobraževalni center v Malaviji, obnova otroškega vrtca na Madagaskarju itd.
Letošnjo nabirko pa bi tako namenili za pomoč pri obnovi ceste in šole na Madagaskarju, otroški vrtec na Madagaskarju, izgradnjo kapelice in učilnice z internetom v Braziliji, osnovno šolo v Ruandi, sirotišnico v Beninih, šolo za dekleta v Kambodži, srednjo šolo v Etiopiji, hišo za otroke s ceste v Ukrajini itd…
Vsem faranom iz radgonske fare je tako bilo na edinstven način prikazan stari običaj koledovanje in s tem tudi ponujena priložnost, da lahko z svojimi prispevki , pomagajo tistim ki so najbolj potrebni pomoči v stiski in bedi, pomanjkanju, bolezni in trpljenju. Vsem ,ki so se letos odzvali in odprli vrata svojih domov, ter sprejeli kolednike, iskrena hvala, vsem tistim, ki se pa niso odzvali pa velja povabilo za naslednje leto v upanju, da v sebi začutijo klic usmiljenega srca.
Foto in tekst : Marjan Slavič

BESNICABESNICA PRI KRANJU
Smo koledniki iz župnije Besnica pri Kranju. Že kar nekaj let tudi naši otroci koledujejo po župniji.
Letos nas je 17 izrazilo željo, da bi se udeležili škofijskega srečanja kolednikov v Ljubljani.
Želim vam vse dobro,
Maruša Bešter

ČRNEČE1

ČRNEČE
Med 26. decembrom in 5. januarjem je v naši župniji pet skupin kolednikov obiskalo domove in prinašalo veselo oznanilo o rojstvu našega Odrešenika, hkrati pa tudi voščilo za novo leto. Ljudje so jih prijazno sprejeli in darovali za misijone, kjer živijo in delajo naše misijonarke in misijonarji.
Franci Kotnik

ČRNI VRH NAD IDRIJO
Trikraljevsko akcijo smo izvedli v sredo, 26. decembra 2012. Okrog 75 kolednikov in njihovih voditeljev, razdeljenih v 12 skupin, se je odpravilo po vsej župniji in obiskalo praktično vse domove, tudi tistih ljudi, ki v naše kraj zahajajo zgolj ob vikendih. ČRNI VRHS pesmijo in besedami so vsem oznanili veselo novico o Jezusovem rojstvu in tako prinesli blagoslov po družinah. Ljudje pa so s svojimi dobrodelnimi prispevki lahko osrečili pomoči potrebne otroke v tujih deželah. Letošnji dobrodelni prispevki družin in posameznikov bodo namenjeni uresničevanju projektov za otroke pri misijonarjih na Madagaskarju, v Braziliji, Ruandi, Beninu in Kambodži.
Koledniki so tudi sami deležni dobrote ljudi, ki jim svojo pozornost izkažejo s sladkarijami ali drugimi dobrotami. Na ta način se uresničuje misel, da dobro vedno rodi dobro.
Ob tej priložnosti gre zahvala vsem udeležencem, ki so si vzeli čas za koledovanje, ter vsem darovalcem, ki so pokazali svoje odprto srce.
Nataša Felc

LJUTOMER2 LJUTOMER
V letu 2012 so se Koledniki župnije Ljutomer tretjič odpravili po župniji in oznanili veselo sporočilo o Jezusovem rojstvu. Sodelovalo je 14 skupin, ki so jih vodili člani ŽPS iz posameznih vasi ali drugi animatorji. Družine so obiskali na praznik sv. Štefana. Popoldne je nekoliko ponagajal dež. Večino družin pa so koledniki vseeno obiskali. LJUTOMER1Tudi letos so bili ljudje odprtega srca saj so koledniki zbrali 5.510 €. Srečo in veselje delimo z vsemi, ki bodo teh darov deležni in jim bodo vsaj malo polepšali njihovo življenje. Voditelji in koledniki se zberemo pri 10. sv. maši na praznik SV. TREH KRALJEV. Veselimo pa se tudi škofijskega srečanja, ki bo v Marijanišču v Veržeju.
Lepo pozdravljam in vse dobro želim.
Andrej – župnik

ODRANCIODRANCI
Petinpetdeset kolednikov, otrok in animatorjev, se je zjutraj zbralo v župnijski cerkvi k sveti maši. Animatorji so prejeli letake, nalepke in izkaznice. V sedmih skupinah so se nato podali po vasi. Obiskali so vsako hišo, zapeli pesem in izrekli božično voščilo. Bili so v službi oznanjevanja, saj so ljudi spominjali na veselo novico o Bogu, ki je postal človek. Obenem so zbirali darove za otroke in mlade v misijonskih deželah, za katere skrbijo slovenski misijonarji. Navdušeni so se vračali. Zbrali so 2.812 €, kar bo marsikateremu otroku v Braziliji, Angoli, na Madagaskarju in drugod olajšalo in olepšalo življenje. Koledniki so prejeli obilo sladkih darov tudi zase, predvsem pa so bili veseli, da so naredili dobro delo in ta zavest je največje bogastvo. Bog plati kolednikom, animatorjem in vsem dobrim ljudem.

BAKOVCIBAKOVCI
Koledniki, ki so vas obiskali v teh dneh so prinesli blagoslov in dobra voščila. Nalepka ali napis na vratih naj vas spominja, da je Bog z nami. Knjižice, ki ste jih dobili so znamenje hvaležnosti in spodbuda, da bo molitev in versko življenje bogastvo vašega doma. Bog povrni za dar, ki ste ga ob koledovanju namenili za misijone. Nabrali smo skupaj: 2.667 €. Hvala tudi za upoštevanje pravil pri koledovanju in na prisrčen sprejem, ki so ga bili koledniki deležni pri vaših domovih. Naj oznanilo veselja ob Jezusovem rojstvu ostaja z vami vse dni tega in prihodnjih let.

PODGORJEPODGORJE, RAZBOR
V naših dveh župnijah smo letos spet »kraljevali«. V Podgorju smo imeli tri skupine »kraljev«, v Razborju pa eno. Na tretji »sveti večer« smo se najprej zbrali v župnijski cerkvi sv. Urha v Podgorju. Duhovnik je blagoslovil kredo, kadilo in tudi mlade »kralje in kraljice«. Pred jaslicami smo še skupaj zapeli, pred cerkvijo pa smo odšli vsak na svoj del župnije. Z eno skupino je odšla naša katehistinja Marija, z drugo g. ključar in s tretjo ena mama. Vreme je bilo lepo, za nekaj časa pa tudi precej vetrovno. Ljudje so kljub krizi taki in drugačni radi darovali za misijone. Nabralo se je precej sladkarij, te pa bomo odnesli v ZDUM (Center za usposabljanje, delo in varstvo) v Črno na Koroškem. To je dom kjer je približno tristo otrok in mladine iz cele Slovenije. Naša Starotrška dekanija že petnajst let ob božičnih praznikih zbira igrače, sladkarije, zvezke in druge šolske potrebščine za ta dom. Tudi ob letošnjem »kraljevanju« se je pokazalo, da imajo ljudje še vedno dobro srce in jim ni vseeno, kako mnogi živijo in trpijo.
Ob začetku novega leta želijo naši Trije kralji, moji župljani in jaz osebno vsem, ki delate v Misijonskem središču Slovenije veliko božjega blagoslova in pomoči pri vašem delu.
Le pozdrav!
župnik v Podgorju in Razborju, Leopold Korat

RAZBOR
Že tretje leto so sveti trije kralji potrkali tudi na vrata domačij v kraju Razbor, ki leži pod varnim zavetjem Uršlje gore. Ker so domačije v tam kar precej oddaljene med sabo, otroci razdaljo premagujejo s kombijem. Obiskali so približno 40 hiš in povsod so jih lepo sprejeli. Prijazni domačini pa z veseljem otrokom ponudijo tudi kaj za okrepčilo. Letošnja skoraj 7-urna akcija je tako obrodila velik sad, saj so naši dobri krajani darovali skoraj tisoč evrov za ljudi, ki so potrebni pomoči in bodo teh darov še posebno veseli.
Urška Glasenčnik – spremljevalka kolednikov letošnje akcije v Razborju pri Slovenj Gradcu