Evropska konferenca misijonskega otroštva na Malti

Otroci so zmožni svetosti in misijonstva!
Dve leti po srečanju v Zadru smo se od 22. do 26. aprila 2018 spet zbrali predstavniki Misijonskih središč (in povezanih služb) iz različnih držav na Evropski konferenci Misijonskega otroštva, ali uradno CEME (Conférence de l`Enfance Missionnaire Européenne) z naslovom »Sožitje otrok v skupnem svetu – po sledeh sv. Pavla«.
Tokrat smo se zbrali na Malti, kjer je apostol Pavel doživel brodolom, preživel pol leta in tam ustanovil Cerkev, ki je še danes zelo živa in dejavna. To velja zlasti za misijonsko področje – po svetu namreč deluje okoli 700 malteških misijonarjev in misijonark (vključno z laiškimi), medtem ko Misijonsko otroštvo izvaja svoje dejavnosti celo v vseh javnih in zasebnih osnovnih šolah, sredstva zbirajo tudi z znanimi pevci na nacionalni televiziji in imajo več otroških skupin, ki jih povezuje misijonski duh ter skrb za revne vrstnike po svetu.
Nekaj več kot 40 udeležencev iz 17 držav, laikov in duhovnikov, mlajših in starejših, smo imeli pester program. Vrstile so se maše, duhovna premišljevanja, akademsko predavanje, delavnice po skupinah, izmenjava izkušenj, dobrih praks in animacijskih gradiv za Misijonsko otroštvo, videi in prezentacije ter veliko medsebojnih stikov. Navzoča je bila generalna tajnica Papeške družbe Misijonskega otroštva iz Rima s. Roberta Tremarelli in več narodnih ravnateljev Misijonskih središč. Domačini so nam ponosno pokazali svoja romarska središča, stolnice in bazilike, zadnji dan nas je sprejel tudi malteški nadškof msgr. Charles J. Scicluna.
Podrobnejše poročilo o konferenci si preberite v junijskih Misijonskih obzorjih.
Igor Vojinovič

%d bloggers like this: