PUSTNA SOBOTNA ISKRICA 2018 – zbranih več kot 100.000 EUR

Letošnja 16. dobrodelna Pustna Sobotna iskrica je spet pokazala na velikodušna srca  poslušalcev Radia Ognjišče, ki so ob letošnji akciji namenili 100.262 €  potrebam Marijinih sester čudodelne svetinje, ki delujejo v Ukrajini.

Odločitev je padla ob novembrskem obisku Ukrajine dveh sodelavcev Izidorja Ščeka in Jureta Seška ob pogledu na delo sester usmiljenk v tem kraju, kjer se trudijo otrokom, ki doma niso deležni niti ljubezni niti podpore, ponuditi zavetje, topel obrok in ljubečo ramo, ki tiho kaže, da prihodnost ni v omami in na ulici.

Glavni namen letošnje dobrodelne Iskrice je bilo zbrati sredstva, da sestre kupijo hišo v bližini njihove varne hiše za otroke, jo obnovijo in v njej zaženejo programe za mladostnike ter jim omogočijo, da se izvijejo iz začaranega kroga ulice, jim pomagajo na poti do izobrazbe in zrelosti, da bodo postali trdne osebnosti, ki bodo odgovorno gradili prihodnost in ustvarili družine, ki bodo temelj ukrajinske družbe.

Do konca pustnega rajanja so na pustno soboto zbrali 94.331 evrov, a znesek je do ponedeljka narasel na 100 tisoč evrov. Zbrali so več, kot so si sestre upale upati. V iskreni hvaležnosti tako že razmišljajo, da bodo lahko olajšale tudi delovanje drugih nujnih programov, ki so jih zagnale. S. Marta Meško je predvsem omenila program zdravljenja odvisnosti od mamil, delo s starostniki, ki so se jim domači odrekli in jih zapustili in še enemu velikemu problemu tamkajšnje družbe – brezdomstvu.

S. Marta Meško, Ukrajinka, ki že od leta 1991 tam sodeluje s slovenskimi misijonarkami, se je v Sloveniji minuli konec tedna na lastne oči prepričala, koliko šteje dobrota in kako odprtih src so lahko že majhni otroci. »Nekaj podobnega bi lahko začeli tudi pri nas,« nam je zaupala, čeprav se zaveda, da ne bo lahko, saj je Ukrajina dežela, kjer je komunizem desetletja zatiral vsako dobrodelnost.

Klic na pomoč so slišali mnogi poslušalci, ki so sporočali darove. Pomagali so tudi tisti, ki so svoj dar prispevali na pustnem rajanju, škatla dobrote se je namreč pridno polnila. Z glasbo in pesmijo so program popestrili Mladi Belokranjci, Sten Vilar in Luka Sešek, v imenu pokrovitelja Mlekarne Celeia je dogodek obiskala mlečna kraljica, prišli so plesalci Plesnega ansambla TAN – DEM iz OŠ Dornberk in OŠ Šempas, prišle so mnoge izvirne in simpatične maškare, željne plesa in dobrodelnosti. Na dogodku v Šentvidu se jih je v telovadnici Zavoda sv. Stanislava zbralo kar 2.000!

Tanja Dominko

Več odogodku na spletni strani Radia Ognjišče.

Če bi kdo še želel darovati za ukrajino, lahko nakaže na:

Misijonsko središče Slovenije
Kristanova 1
1000 Ljubljana

TRR: SI56 0201 4005 1368 933
BIC banke: LJBASI2X
koda namena: CHAR

namen: PSI 2018 – Ukrajina
referenca: SI00 279224

Lahko pa izpolnete spodnji obrazec in vam bomo poslali položnico.

Pustna sobotna iskrica
Elektronsko pošiljanje položnice oz. podatkov za plačilo
Sending
%d bloggers like this: