Botrstvo Malavi

Malavi je ena manjših držav na Afriški celini. Leži v južnem delu afriške celine ob jezeru Njasa. Meji na države Zambijo, Mozambik in Tanzanijo. Po površini je petkrat večja od Slovenije in ima 10 milijonov prebivalcev. Prestolnica države je Lilongwe, kjer živi približno pol milijona prebivalcev. Podnebje je subtropsko z deževnim (od novembra do maja) in sušnim (od maja do novembra) obdobjem. Ljudje se v glavnem preživljajo s poljedelstvom, v glavnem pridelujejo koruzo in tobak, ki sta tudi glavna izvozna pridelka. Denarna enota je Malawian kwachas. Povprečna mesečna plača je približno 30 ameriških dolarjev. Imajo večstrankarski in demokratični sistem vladanja. Eden največjih problemov je aids, saj je po podatkih iz leta 2001 okuženih 16% odraslih. Prvi misijonarji so prišli v Malavi pred 120 leti. Bili so metodisti iz Anglije. Kmalu so jim sledili tudi katoličani.

Misijon
Misijon Kasung se nahaja v mestu Kasung, ki šteje 40 tisoč ljudi. Nahaja se 130 km severno od prestolnice Lilongwe. Misijon spada pod župnijo Kasung, ki je del škofije Lilongwe. Poleg škofije Lilongwe je v Malaviju še šest drugih katoliških škofij. Misijon obsega ozemlje, ki je približno tako veliko kot vsa Gorenjska. Razdeljen je na 90 manjših vasi, ki jih povezujejo trije večji centri, v katerih poteka živahna verska in socialna dejavnost.

Šolstvo
Večina šol je prenatrpanih – razredi imajo tudi po 80 učencev, saj učiteljev primanjkuje, poleg tega pa so slabo plačani. Ministrstvo jih pogosto prestavlja s šole na šolo, kar seveda ni dobro za otroke in njihovo vzgojo.
Država omogoča brezplačno šolanje za prve štiri razrede. Otroci, ki ne morejo nadaljevati šolanja zaradi pomanjkanja denarja, se znajdejo, kakor vejo in znajo. Največkrat obtičijo doma brez zaposlitve.

Botrstvo
Botrstvo v Malaviju smo začeli meseca septembra leta 2004, ko so se prvi botri odločili za pomoč na misijonu pri patru Stanku Rozmanu. Po odhodu p. Stanka v Zambijo, je botrstvo prevzel p. Lojze Podgrajšek. Botrstvo je namenjeno otrokom in mladim, ki so brez enega ali obeh staršev in potrebujejo pomoč pri šolanju. S prispevkom, ki ga botri nakazujejo otrokom v Malaviju, jim je omogočeno šolanje, nakup šolskega materiala ter najnujnejša obleka in hrana. Vsak posameznik, ki se odloči, da postane boter otrokom v Malaviju, dobi sliko otroka in nekaj njegovih osnovnih podatkov. Mesečni dar 21,00 EUR ali letni znesek 252,00 EUR je namenjen posameznemu otroku. Dvakrat letno vsak boter prejme dopis s plačilnimi nalogi ter pismo misijonarja o tem, kako poteka življenje na misijonu in kako gre šolarjem.