KOLEDNIKI PRI PREDSTAVNIKIH DRŽAVNIH IN CERKVENIH OBLASTI

V ponedeljek, 6. 1. 2020, je zelo številčna skupina kolednikov iz koprske škofije, točneje iz župnij Trnje in Zagorje ob Pivki, skupaj s starši ter župnikom Nikom Štrancarjem, predstavnikom državnih in cerkvenih oblasti prinašala veselo novico o Jezusovem rojstvu.
Obisk smo pričeli pri predsedniku države g. Borutu Pahorju in predsedniku vlade g. Marjanu Šarcu, nato pa so koledniki obiskali še apostolskega nuncija v Sloveniji msgr. Jean-Marie Speich-a. Sledil je obisk pri nadškofu msgr. Stanislavu Zoretu ter sprejem v slovenskem parlamentu, kjer je kolednike pričakal predsednik državnega zbora mag. Dejan Židan. Na koncu pa so koledniki s svojim obiskom počastili še uredništvo tednika Družina ter sedeža Slovenske in škofijske Karitas.DSC_0517
Koledniki oznanjajo veselo novico o Jezusovem rojstvu, prinašajo luč miru in veselja ter dobro voljo in blagoslov za naslednje leto. Obenem pa je pridan tudi pridih solidarnosti, saj s svojim obiskom vabijo k solidarnosti do tistih, ki so osiromašeni v osnovnih življenjskih potrebah in nam kažejo pot, kako lahko del svojih dobrin namenimo različnim ranljivim skupinam v misijonih. Lani so koledniki iz 350 slovenskih župnij zbrali kar 387.910,00 EUR in s temi darovi podprli 20 razvojnih projektov slovenskih misijonark in misijonarjev za otroke v misijonskih deželah. Tudi letošnja nabirka Trikraljevske akcije, ki poteka v okviru Misijonskega središča Slovenije, bo šla za namene prepotrebnim projektom naših misijonarjev širom po svetu. Sredstva bodo namenjena predvsem projektom, ki dvigujejo kakovost življenja in izobraževanja mladih, saj s tem zagotavljamo kontinuiteto razvoja misijonske dežele. Tako bomo zbirali za gradnjo dveh novih šol ter dograditev dodatnih razredov na Madagaskarju in za opremo za šole in delavnice v Braziliji in Kongu. V Nigeriji in Mozambiku bomo pomagali pri obnovi in nadgradnji internata in v Beninu pri gradnji večnamenske dvorane. Misijonarka v Ruandi prosi za aparat za ultrazvok, v Etiopiji pa bomo pomagali pri reintegraciji uličnih otrok.
Za vse nas pa je zelo pomembno, da se zavemo globine sporočila, ki ga koledniki oznanjajo. Oznanjajo, da je prišel čas milosti, čas, po katerem je hrepenelo vse človeštvo, tj. čas, v katerem zdaj mi živimo. Oznanjajo namreč, da se je približalo nebeško kraljestvo, saj se je v revnih jaslih rodil Jezus – pravi Bog in pravi človek – naš Odrešenik in Zveličar.

DSC_0123

Image 1 of 11

koledniki pri predsedniku vlade g. Marjanu Šarcu