MISIJONSKA NEDELJA 2019

V nedeljo, 20. oktobra, je v Murski Soboti potekalo osrednje praznovanje Misijonske nedelje. To praznovanje je predstavljalo liturgični vrhunec dogodkov, ki smo jih pripravili v Misijonskem središču Slovenije v okviru »Izrednega misijonskega meseca oktobra 2019«. S tem mesecem smo namreč pogumno vstopili na dolgo in vztrajno pot prenove Cerkve v misijonskem duhu, h kateri smo zdaj – po besedah papeža Frančiška – povabljeni in poklicani prav vsi kristjani.
Seveda se vsaka resnična prenova začne v notranjosti človeka, v nas samih, saj smo le tako lahko verodostojne Jezusove priče. To pomeni, da moramo dopustiti, da Jezus vstopi v naše srce. Samo z Jezusom v srcu bomo pravi misijonarji in resnični prinašalci Kristusa in bomo kot taki misijon in misijonar obenem. To je tudi lepo povedal msgr. Štumpf na začetku pridige, ko je citiral poslanico papeža Frančiška: »Jaz sem misijon; ti si misijon; vsak krščeni moški in ženska je misijon. Človek, ki ljubi, ni nikoli pri miru: ljubezen ga žene ven iz sebe; k njej je pritegnjen in privlači druge; razdaja se drugim in plete vezi, ki podarjajo življenje …«
Povedal je tudi, da naš slovenski prostor že dolgo velja za »misijonsko poljano« in da danes ljudje ne vedo več, zakaj imamo v Sloveniji preko 2.000 cerkva, zakaj imamo 6 škofij in skoraj 1.000 župnij, ne vedo zakaj imamo Karitas, Teološko fakulteto, Katoliški inštitut, katoliške šole in vrtce, verouk, oratorije, zakonske skupine …, ne vedo, zakaj imamo katoliške medije. Tega pa po besedah msgr. Štumpfa ne vedo zato, ker ne vedo, kdo je Kristus. In ker tega ne vedo, živijo v prepričanju, da je krščanstvo samo propagandni stroj, ki pred seboj melje vse, kar ni krščansko. In v tem vprašanju: Kdo je Kristus?, nadaljuje msgr. Štumpf, se skriva naše misijonsko spreobrnjenje.
Celotno sveto mašo lahko poslušate na tej povezavi.
Msgr. Štumpf je ob navezovanju na drugo berilo iz 2. pisma Timoteju: »Oznanjuj besedo, vztrajaj v ugodnih in neugodnih okoliščinah …« (2 Tim 4,2) tudi poudaril, da je bistvena lastnost dobrega misijonarja potrpežljivost. Že sam pregovor namreč pravi: »Potrpežljivost je mati modrosti«. Za uspešno opravljanje svojega poslanstva pa je treba imeti »močne duhovne mišice«, da bomo stanovitni in bomo vztrajali v potrpežljivosti, saj je misijon kraj skrajne potrpežljivosti.
Te potrpežljivosti pa zagotovo ne bomo premogli, če ne bomo imeli Jezusa v srcu. Le z Jezusom v srcu bomo izpolnili svoje krstno poslanstvo in bomo pravi misijonarji že tu, na naši »misijonski poljani« Sloveniji.
Tudi mi v Misijonskem središču Slovenije vam zato vsem želimo obilo resnične kreposti v potrpežljivosti na poti, na katero smo se zdaj z izrednim misijonskim mesecem oktobrom 2019 tudi podali. Pri tem nam pa nam je lahko v velik zgled misijonar p. Janez Mujdrica, ki nam je, kljub temu, da je že zakorakal v 70. leta svojega življenja, z velikim navdušenjem, veseljem, optimizmom in mladostno energijo, katere se ne bi sramoval noben mladostnik, po maši predstavil svoje delo v Zambiji.

Povezave:
Vatican News