MISIJONSKI SIMPOZIJ

V soboto 12. oktobra je v Zavodu sv. Stanislava potekal 4. vseslovenski misijonski simpozij. Prvi je bil leta 1981 v Rimu, sledil je l. 1986 simpozij v Tinjah na avstrijskem Koroškem ter leta 1991 v Ljubljani. Glede na to, da so si prvi trije simpoziji sledili v razmaku petih let, je bil – vsaj z vidika časovne oddaljenosti – ta simpozij več kot potreben, saj je od zadnjega minilo kar 28 let.
Simpozij, kot del aktivnosti, ki jih organizira MSS v sklopu »Izrednega misijonskega meseca oktobra 2019« in katerega je razglasil papež Frančišek, predstavlja neke vrste »intelektualni« vrhunec naših dogodkov. Organiziran je bil z namenom, da bi pričeli z iskanjem smernic, ki bi nakazale pot, na katero naj se Cerkev na Slovenskem utiri, da bo napredovala, rasla in se uspešno soočala z izzivi današnjega sveta in bo – kot želi papež Frančišek – vedno bolj pogumna, vedno bolj misijonska in vedno bolj v izhodu. Geslo tega meseca je »Krščeni in poslani«. Geslo je pomenljivo, saj papež želi, da bi prav vsi kristjani bolj polno zaživeli svoje poslanstvo oznanjevanja evangelija – poslanstvo, ki smo ga prejeli že s samim krstom.
Simpozija so se udeležili tudi ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, škof msgr. Metod Pirih, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za misijone ter apostolski nuncij msgr. Jean-Marie Speich. S pozdravom in uvodnim govorom sta simpozij odprla msgr. Pirih ter apostolski nuncij msgr. Speich, nato pa se je pričel osrednji program, ki je bil sestavljen iz dveh delov. Prvi – bolj akademski del – je bil sestavljen iz štirih predavanj z razpravami, ki so sledile vsakemu predavanju. Uvodno predavanje je imel dr. Mari Osredkar, profesor na Teološki fakulteti, z naslovom »Misijoni v cerkvenih dokumentih«, sledilo je predavanje p. Janeza Mujdrice, misijonarja in predavatelja religijske vzgoje v Zambiji z naslovom »Misijonar danes«. Povedal je, da je religijska vzgoja v Zambiji obvezen učni predmet. Poleg Zambije je ta religijska vzgoja obvezen učni predmet le še v Veliki Britaniji. Sledilo je zelo zanimivo predavanje dr. Blaža Jezerška z naslovom »Misijoni in identiteta Slovencev«, nato pa še predavanje dr. Marka Freliha, kustosa Slovenskega etnografskega muzeja, z naslovom »Kustos in misijonar«.

Sledil je drugi del simpozija, za katerega bi lahko rekli, da je bil konkretno misijonski, saj je s. Hermina Nemšak, bivša misijonarka na Slonokoščeni obali, vodila omizje osmih misijonarjev in sicer aktivnih, bivših in laiških, ki so predstavili izkušnje in videnja svojega dela v misijonih. Omizja so se udeležili g. Jože Andolšek, salezijanski duhovnik, ki dejavno podpira misijonske projekte v Etiopiji, s. Metka Kastelic in s. Agata Kociper, ki delujeta v Braziliji, mlada zakonca Kaja in Janez Novljan, ki kot prostovoljca slabo leto dni delovala v Zambiji, sežanski župnik Aleksander Skapin, ki je pred leti deloval na Slonokoščeni obali ter zakonca Tantely in Alojz Gaberšček. Alojz je bil laiški misijonar na Madagaskarju, kjer je tudi spoznal svojo ženo Tantely, sedaj pa živita v Tolminu. Celoten pogovor omizja lahko poslušate tukaj …

Simpozij je bil vsebinsko zelo bogat, a potrebno je povedati, da je sam pričetek simpozija predstavljala že otvoritev »Izrednega misijonskega meseca oktobra 2019« 28. septembra na svetih Višarjah, ko sta po sveti maši sledili predavanji dr. Janeza Juhanta z naslovom »Ehrlich – neustrašni oznanjevalec Kristusove blagovesti« ter g. Jožeta Kopeiniga z naslovom »Misijonska pomlad«.

Menimo, da smo s simpozijem naredili prvo brazdo v smeri, ki jo je začrtal papež Frančišek, ki želi odprto, misijonsko in pogumno cerkev, ki se ne bo zapirala v svoje samozadostne in navidezno varne okvire. V kolikor bomo taki, bomo, po papeževih besedah, »vsi končali v muzeju«. Tega si pa res ne želimo.
Zagotovo je pred nami še dolga pot, a z gotovostjo lahko rečemo, da je led prebit. In kakor zadnje – osrednje – srečanje v Ljubljani ni predstavljalo začetka simpozija, tako lahko z gotovostjo rečemo, da tudi konca ne.

V iskanju novih poti zato z veseljem zremo naprej.

Vsa predavanja s spremljajočo razpravo in omizjem misijonarjev bomo zbrali v »Zbornik«, ki bo v kratkem izšel.

MISIJONSKI SIMPOZIJ

Image 4 of 16

Misijonar danes - p. Janez Mujdrica

Povezave:
Misijonski simpozij o pomenu misijonarstva (Družina)