MISIJONSKA MOLITVENA ZVEZA – SREČANJA

Tako kot vsako leto, so se tudi letos odvijala srečanja članov Misijonske molitvene zveze na treh koncih. Na Kureščku za ljubljansko nadškofijo in novomeško škofijo; v Malečniku za mariborsko nadškofijo in murskosoboško škofijo; ter v Tolminu za koprsko škofijo.

Srečanja so bila lepo obiskana, po srečanju pa je bil čas tudi za prijetno druženje. Vtise s srečanj si lahko preberete v nadaljevanju.

SREČANJE MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE V MALEČNIKU
V resnično lepem okolju, ki se zliva v svoji vinorodni barvitosti, smo se v župnijski cerkvi sv. Petra zbrali molivci Misijonske molitvene zveze.
Najprej smo imeli molitveno uro, ki jo je vodil voditelj MMZ in domači župnik Jožef Lipovšek. Ob lepem sodelovanju vernikov je ob častitljivih skrivnostih rožnega venca povezoval misli o misijonarjih, članih MMZ, pomenu molitve za današnji čas in prošnjah za nove misijonske poklice ter novih molivcih. Molitvena ura je potekala pred Najsvetejšim. Spomnili smo se tudi obletnice častitljivega božjega služabnika Friderika Ireneja Barage.
Ob sveti maši, ki se je začela ob 16.00, smo se pri najsvetejši daritvi zbrali narodni ravnatelj za misijone Matjaž Križnar, misijonar iz Kirgizije p. Janez Mihelčič in Jožef Lipovšek. Na koru je prepeval moški sekstet pod vodstvom ge. Marije Duh. Misel po evangeliju je razvil misijonar p. Janez. Poudaril je pomen misijonske Cerkve in odloka o misijonski dejavnosti, ki vključuje vse kristjane, da smo po krstu pripravljeni oznanjevati in živeti Kristusovo ljubezen, ter da je cerkev misijonska ali pa je ni. Zahvalil se je tudi članom Misijonske molitvene zveze za zvesto in predano molitev. Brez te molitve bi misijonarji ne mogli delovati na misijonskih postajah. Ob rob evangeliju pa je misijonar poudaril pomen pomnožitve kruha in rib. Jezus želi naše sodelovanje, da prinašamo današnjemu človeku upanje in da vse položimo v njegove roke, ki blagoslavljajo ter množijo naše majhne darove.
V prijetnem razpoloženju je sledila še pogostitev, ki so jo pripravili marljivi verniki in sodelavci Društva upokojencev ter župnijske in nadškofijske Karitas. Kljub vročini je v srcih odmevala velika hvaležnost za vse, kar smo doživeli, oglasila pa se je tudi vesela harmonika g. župnika.
Jožef Lipovšek, voditelj MMZ

SREČANJE MISIJONSKE MOLITVENE ZVEZE V TOLMINU
V nedeljo, 29. julija, smo imeli člani Misijonske molitvene zveze iz koprske škofije srečanje v Tolminu. Zbrali smo se ob 15. uri v lepo okrašeni cerkvi Marije Vnebovzete. Srečanje smo začeli z molitveno uro za misijone, ki je bila polna utrinkov z misijonskega področja in jo dopolnili z molitvijo svetlega dela rožnega venca. Nadaljevali smo s sveto mašo. Daroval jo je gospod škof Metod Pirih, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za misijone, ob somaševanju drugih duhovnikov in misijonarjev, ki so v preteklosti delovali v misijonih.
V jedrnati in vsebinsko bogati pridigi je opisal in pohvalil delo misijonarjev, ki vztrajajo tudi v težkih in nevarnih razmerah. Povedal je, da molitev dela misijonarje močne, trdne, modre, neustrašne in pogumne ter opozoril na pomen redne molitve. Molitev je govorjena vera, v besedah izraženo upanje in v pogovoru z Bogom izpovedana ljubezen. Poudaril je tudi besede svetega papeža Janeza Pavla II., da je človek največji, kadar kleči, najlepši, kadar moli, najmočnejši, kadar odpušča in Bogu najbližji, kadar ljubi.
Obred svete maše je obogatilo čudovito petje pevskega zbora v malgaščini. Vsi navzoči smo v mislih podoživljali življenje in delo misijonarjev in se tako v evharistični daritvi še bolj združili z njimi. Tudi Oče naš so zapeli v malgaščini, nato pa smo ga skupaj zmolili še v slovenščini.
Po maši je v pogovoru, ki ga je vodil gospod Niko Štrancar, animator za misijone v koprski škofiji, misijonarka s. Andreja Godnič, ki deluje v Peruju, opisala delo in nekatere svoje doživljaje. Za doživet zaključek srečanja je poskrbel pevski zbor, ki nam je zapel še nekaj pesmi v malgaščini.
S podobico svete Terezije Deteta Jezusa v rokah smo se razšli z mislijo, da bomo še naprej vneto in redno molili za misijone in tako prosili Jezusa tudi za nove misijonarje, ki bodo odgovorili na klic: »Dragi Jezus, si res mene poklical, s tvojih ustnic svoje ime sem zaslišal?«  
Zinka Vadnjal

SREČANJE MMZ NA KUREŠČKU
Srečanje Misijonske molitvene zveze za ljubljansko in novomeško škofijo je potekalo v nedeljo, 22. julija, na Kureščku. Uro pred mašo je rektor cerkve na Kureščku, Anton Košir, vodil misijonsko molitveno uro pred Najsvetejšim. Sklep molitve so bile pete litanije Matere Božje, ki so jih zapeli duhovniki. Sveto mašo je vodil bodoči misijonar na Madagaskarju Stane Kerin. Ta je povedal nekaj o svoji izkušnji z obiskov naših misijonarjev. Še danes so obširna področja na Madagaskarju, ki čakajo oznanjevalcev. A le teh ni. Tudi, če je med Malgaši maševal v slovenskem jeziku, so bili veseli, da so imeli sveto mašo in prejeli Jezusa. Prav tako pa se je tudi zahvalil vsem molivcem za misijone, saj je prav molitev včasih tista, ki ohranja misijonarje stanovitne v njihovem misijonskem poslanstvu v zahtevnih klimatskih in družbenih razmerah. Vse njegove besede je podprl škofijski animator za misijone Slavko Kalan. Po sveti maši je bil blagoslov avtomobilov pred cerkvijo, saj je bila tudi Krištofova nedelja. Sledilo je prijetno druženje ob pecivu in pijači v Marijinem domu zraven cerkve.
Janez Avsenik