AKAMASOA – SANJE, KI SO POSTALE RESNIČNOST

Od 28. do 31. maja se je v Rimu mudil misijonar Pedro Opeka CM. V teh dneh se je zvrstilo več srečanj, intervjujev in pogovorov z ljudmi, povezanih z delom Pedra Opeke v Akamasoa, ki ga je Pedro začel pred 29 leti in je danes trdna spodbuda ter model, ki ga lahko posnemamo.
V ponedeljek, 28. 05., je papež Frančišek sprejel Pedra v osebno avdienco. Ko so se odprla vrata in je papež Frančišek zagledal Pedra, je v španščini vzkliknil: “Pedro, kako si?“ Nato pa je stopil k Pedru in ga objel. Ves čas srečanja je bila navzoča izredna toplina, bližina, domačnost in sproščenost.
Ko smo se usedli za pisalno mizo, je papež Frančišek takoj spregovoril in vprašal: »Pedro, predno pozabim, bi te rad vprašal, ali razmišljaš, kdo te bo nadomestil pri Akamasoa? Kdo bo nadaljeval tvoje delo?
Papež Frančišek je povedal, da je od malgaških škofov slišal o njegovem služenju, tudi državni tajnik kardinal Pietro Parolin, ki je bil lani na Madagaskarju, je obiskal Akamasoa. Papeževe besede so izrazile izredno zanimanje ter skrb, da se bo to “božje delo“ nadaljevalo.
Naslednje leto (2019) namerava papež sam obiskati Madagaskar. Pedro ga je tudi osebno povabil, da bi ob obisku Madagaskarja obiskal še Akamasoa.
V torek, 29. 05. dopoldne smo v sodelovanju treh veleposlaništev pred Svetim sedežem: Slovenije, Monaka ter Argentine organizirali tiskovno konferenco, na katero so bila poleg medijev povabljena tudi vsa veleposlaništva, akreditirana pred Svetim sedežem, nekatere Katoliške univerze ter drugi gostje.
Zvečer so veleposlaniki pred Svetim sedežem Slovenije, Argentine ter Monaka v sodelovanju še z nekaterimi drugimi pripravili dobrodelno večerjo, katere so se med drugimi udeležili tudi državni tajnik Svetega sedeža kardinal Pietro Parolin, monaški princ Albert II, predsednik republike Slovenije Borut Pahor, argentinski zunanji minister Jorge Faurie in kardinal Franc Rode CM.
V sredo zjutraj je papež Frančišek na kratki osebni avdienci sprejel monaškega princa Alberta II, predsednika republike Slovenije Boruta Pahorja, Pedra Opeka CM ter Tomaža Mavriča CM.
Ob obisku smo se skupaj zahvalili papežu Frančišku za osebni zgled ter spodbudo pri služenju ubogim, ki more tudi vsakega izmed nas spodbujati, da ga posnemamo.
“Če sanjamo sami, sanje ostanejo sanje. Če sanjamo skupaj, sanje postanejo resničnost “.
Tomaž Mavrič CM