ZAJTL FRANC 06

UMRL MISIJONAR FRANC ZAJTL SDB

V torek, 10. aprila 2018 je v večnost odšel dolgoletni misijonar v Egiptu, salezijanec Franc Zajtl. Pogreb rajnega duhovnika bo v soboto, 14. aprila 2018 ob 14. uri na Trsteniku.

Franc Zajtl se je rodil leta 1947 v družini s sedmimi otroki v Mali Brezi pri Šentrupertu nad Laškim, kjer je končal osnovno šolo. Ko je bil osmošolec, sta prišla v župnijo dva salezijanska misijonarja. Franc je bil ministrant in eden od misijonarjev ga je vprašal, kam bo šel po osnovni šoli. Povabil ga je, naj pride med počitnicami k salezijancem. Poleti je šel na Rakovnik, bilo mu je všeč, zato so ga usmerili v salezijansko gimnazijo v Križevce na Hrvaškem. Med gimnazijo je končal noviciat in vojaščino. Po vojaščini leta 1968 so ga poslali v novoodprto gimnazijo v Želimljem, kjer je pomagal pri izgradnji šolske stavbe in tudi maturiral.
V misijone je odšel še zelo mlad. Sam se je javil za Egipt, ko je novince obiskal salezijanski provincial z Bližnjega vzhoda. Tako so ga predstojniki dne 29. septembra 1969 poslali na vzgojno prakso v Aleksandrijo. Ostal je dve leti in se učil arabščine, italijanščine in angleščine. Bil je vzgojitelj mladih v salezijanski zasebni šoli. Ker mu je bilo življenje v tej deželi in med temi ljudmi všeč, se je odločil, da kot misijonar ostane pri salezijancih na Bližnjem vzhodu.
Poslali so ga na študij filozofije in teologije v Betlehem, kjer imajo salezijanci svojo fakulteto, podružnico Rimske univerze. Tam je ostal pet let in je doštudiral. Večne zaobljube je izpovedal v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu, diakonsko posvečenje prejel na gori Sion v Jeruzalemu, mašniško posvečenje pa v samem Getsemanskem vrtu, na veliki četrtek, 15. aprila 1976. Istega leta poleti se je vrnil v Slovenijo, kjer je slovesno pel novo mašo na domači župniji.
Prva ustanova, kamor so ga poslali po vrnitvi v Egipt, je bila v 20-milijonski prestolnici Kairo, kjer imajo salezijanci veliko srednjo tehnično poklicno šolo za mehanike in električarje, ki se je razvila v univerzo. Da bi bil bolj koristen v tej šoli, se je dodatno izobraževal za tehnika-mehanika.
Po končanem študiju je začel svoje poslanstvo med mladino, najprej kot učitelj, nato kot šolski tajnik, nato 12 let kot vzgojitelj, odgovoren za disciplino cele šole, ki šteje okoli 550 fantov. V tej šoli je ostal polnih 28 let.
Leta 2004 je dobil premestitev v 8-milijonsko obmorsko velemesto Aleksandrijo za ekonoma šolskega centra. To je rad sprejel, veselilo ga je, da bo imel več neposrednega stika z ljudmi, profesorji, delavci in starši otrok, ki obiskujejo šolo. Tam imajo salezijanci veliko osnovno šolo v arabskem jeziku in ob njej srednjo tehnično v italijanskem jeziku, skupaj več kot 900 otrok in 130 zaposlenih. G. Franc je imel ves čas nekaj zdravstvenih težav, v zadnjih letih je imel šest operacij, doživel manjši infarkt in pljučnico. Vedno pa je okreval. Vse do letos, ko ga je Gospod 10. aprila poklical k sebi.
V misijonskem središču hranimo številna njegova pisma, ki so bogata zlasti glede sožitja z muslimani. O svojem dolgoletnem delu z arabsko mladino je v enem izmed intervjujev povedal: »Arabsko mladino spoznavam predvsem v šoli in v muslimanskem oratoriju, ki ga imamo tudi v Aleksandriji. Ko se iztečejo različne športne in druge dejavnosti, se mladina zbere k molitvi, seveda na način, kakor jim veleva njihova muslimanska vera. Vsi verujemo v enega Boga. V oratorij in šolo sprejemamo vse, ki jim ustreza naš način vzgoje – pripadnost veri pri tem ne igra vloge. Naš namen ni, da bi jih spreobračali, temveč da bi jim pomagali, da bi se usposobili za poklic, da bi bili pošteni delavci, spodbujamo jih, naj dosledno živijo po načelih svoje vere. Prijateljsko smo povezani z mnogimi muslimani in dobro se med seboj razumemo«.
(Vir: arhivi Misijonskega središča Slovenije)

Več:

Pogovor z misijonarjem Francem Zajtlom v Družini (št. 26/2012)

Naš gost v reviji Ognjišče: september 2014

http://www.donbosko.si/umrl-misijonar-franc-zajtl-sdb